Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 141
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 116
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1046
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 141
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 116
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1046
Składniki
Mięso kroimy w kostkę i mielimy- łopatkę na grubych oczkach, a boczek na małych oczkach. Zmielone mięso przyprawiamy, wlewamy wodę i solidnie wyrabiamy, żeby dobrze rozprowadzić przyprawy. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki pod przykryciem na 24 h - 36 h. Potem moczymy jelita w zimnej wodzie i płuczemy wg zaleceń producenta i następnie przycinamy na 70-80 cm, żeby były ładne równe pętka do powieszenia.Montujemy lejek do nadziewania, wpuszczamy mięso żeby pozbyć się powietrza i zawiązujemy jelito, napełniamy kiełbasy, a na końcach zawiązujemy sznurkiem,tak przygotowane pętka wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu.Po pierwszej dobie tylko ściemnieją i przypominają trochę podwędzaną swojską, po trzech dniach podsuszania kiełbasa nabiera już dobrych kształtów i kolorów.Tak suszymy minimum 5 dni, można nawet 4 tygodnie i potem do lodówki, degustację zrobiłem już w 4 dniu podsuszania i nigdy tak dobrej kiełbasy nie jadłem.