Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W dzisiejszych czasach dżemy i konfitury w dziesiątkach smaków można kupić zimą w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Jeśli jednak chcesz uniknąć jedzenia wysokoprzetworzonych produktów z mnóstwem sztucznych dodatków (nie wspominając o ogromnej ilości cukru), nie wahaj się poświęcić trochę czasu na samodzielne przetworzenie ulubionych owoców. Nie sięgaj przy tym po najprostsze rozwiązania – domowy dżem z dodatkiem cukru żelującego niewiele będzie się różnił od tego ze sklepu. Wypróbuj przepisu na dżem brzoskwiniowy z pektyną (oczywiście możesz zastąpić brzoskwinie truskawkami albo wiśniami) – naturalną substancją o właściwościach żelujących.
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 146
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 41
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 205
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 146
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 41
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 205
Składniki
Obierz brzoskwinie i usuń z nich pestki. Pokrój owoce na kawałki. Przełóż do patelni lub garnka z grubym dnem i zasyp połową cukru. Wymieszaj. Podsmaż na palniku o średniej mocy. Gdy owoce zaczną puszczać sok, zmniejsz moc palnika do minimum. Smaż przez około godzinę, mieszając co jakiś czas. Owoce powinny się rozpaść. Jeśli chcesz uzyskać dżem o gładkiej konsystencji, pod koniec zmiksuj brzoskwinie blenderem.
Wymieszaj pektynę z resztą cukru i sokiem z cytryny. Połącz z owocami i smaż na palniku o minimalnej mocy do czasu, aż dżem zgęstnieje (około 45 minut). Co jakiś czas zamieszaj.
Przygotuj słoiki o łącznej pojemności około 750 ml. Wyparz je i napełnij gorącym dżemem. Zakręć szczelnie i odstaw do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.