Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto jedno z tych ciast, które zawsze się udają i to nawet tym, którzy na co dzień nie przygotowują deserów. Chlebek bananowy będzie idealną propozycją do popołudniowej kawy. Mało z nim roboty, więc za jego przygotowanie możesz zabrać się nawet na ostatnią chwilę. Co więcej, chlebek bananowy jest fantastycznym sposobem na zużycie nieco przejrzałych już bananów, którym w innym wypadku groziłoby, że zostaną wyrzucone.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Obierz banany i rozgnieć je widelcem dosyć drobno. Masło ubij razem z cukrem brązowym i pudrem. Masa powinna zrobić się jasna i puszysta. Teraz wbij do niej jajka i przełóż rozgniecione banany. Wymieszaj.
W osobnej misce połącz pozostałe sypkie produkty, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną.
Dodaj do masy połowę mieszanki z mąką. Ucieraj na niskich obrotach. Wlej maślankę. Dalej ubijaj. Dodaj drugą część z mąką i połącz wszystkie składniki.
Masa może mieć grudki, ale nie przejmuj się. Chlebek bananowy i tak wyjdzie dobry. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Przełóż masę do formy, najlepiej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz przez około 50 minut.