Ciasta na Wielkanoc

Wyniki wyszukiwania dla smalec

(209)

Artykuły smalec

Wszystkie

Informacje Nasze babcie w kuchni nie mogły się bez niego obejść. Smalec – jeść czy nie?

Niezbędny składnik kuchni staropolskiej, z chęcią dodawany do babcinych przepisów, nadaje potrawom niepowtarzalny smak. To właśnie smalec! Czy wies...

20
Informacje Smalec z gęsi na mocny kaszel i przeziębienie. W kuchni stosuj go z umiarem

Smalec z gęsi powstaje po wytopieniu gęsiego sadła. Ma wiele wartości odżywczych, a także właściwości leczniczych. Od wielu lat jest stosowany w ku...

20
Informacje Jak zrobić smalec z fasoli? Poznaj proste i smaczne przepisy na tę domową przekąskę!

Smalec to reprezentant swojskich przekąsek. Jego klasyczna wersja opiera się na mięsnych składnikach, jednak czy można przygotować go w wersji wega...

3
Informacje Niezastąpiony w kuchni, nie miał sobie równych przy przeziębieniu. Był w spiżarni każdej babci

Jesień i zima to czas, kiedy najczęściej dopadają nas przeziębienie i grypa. Kiedy tylko pojawią się pierwsze objawy, biegniemy do apteki, po niezb...

12
Informacje To babciny przepis na długowieczność. Zdrowszy niż masło i margaryna

Smalec to produkt, wokół którego narosło wiele mitów. Większość osób postrzega go jako coś niezdrowego i sprzyjającego tyciu, choć w rzeczywistości...

13
Informacje Jak zrobić chrupiące skwarki ze słoniny? Do czego można dodać skwarki?

Z czym kojarzą wam się skwarki? Z pyszną okrasą dla klusek ziemniaczanych? A może z dodatkiem do domowych pierogów? Dobre skwarki to prawdziwy skar...

3
Informacje Jak zrobić idealną szarlotkę? Magda Gessler twierdzi, że wystarczy dodać jeden składnik

Szarlotka to niewątpliwie jedno z ulubionych ciast Polaków. Szczególnie lubianą wersją ciasta z jabłkami jest ta na kruchym cieście. Co zrobić, żeb...

24
Informacje Siła prostoty - gęś na św. Marcina

„Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam do...

4
Informacje Gęsina na stół!

Gęsina króluje na naszych stołach jesienią. Warto powrócić to tradycyjnych, polskich przepisów, gdyż są one ciekawą i zdrową alternatywą chociażby...

227
Informacje Śliwki i jabłka w wytrawnych daniach. Te dania wprowadzą cię w jesienne klimaty

Jesień to zdecydowanie czas, kiedy jabłka i śliwki królują w codziennych przepisach. Najczęściej wykorzystujemy je do ciast, deserów oraz dań i prz...

9
Informacje Tarta makowo-czekoladowa "black&white" - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Tarta, która zachwyca wyglądem. Nie jest prosta w przygotowaniu, ale gwarantujemy warto poświęcić czas na jej zrobienie, smak wynagrodzi wszelkie t...

7
Informacje Jak zrobić kotlety mielone w słoiku? To danie warto mieć pod ręką

Jakie są idealne kotlety mielone? Delikatne w środku, przypieczone na zewnątrz, dobrze doprawione, oraz oczywiście przygotowane z dobrej jakości mi...

14
Informacje Ziemniaki gotować w gorącej czy w zimnej wodzie? Takie są najzdrowsze

Gotowanie ziemniaków może wydawać się dziecinnie proste, jednak wcale takie nie jest. Polacy regularnie pozbawiają ich cennych właściwości, poprzez...

6
Informacje Zapomniane danie kuchni polskiej. Rarytas w restauracjach okresu międzywojennego, przysmak czasów PRL-u

Móżdżek wieprzowy to tradycyjne danie polskiej kuchni. Mimo że w ostatnim czasie wyszedł nieco z mody, warto odświeżyć sobie wiedzę na jego temat....

9
Informacje Na czym smażyć pączki? Nie każdy olej się do tego nadaje

Do przygotowania pączków oprócz ciasta drożdżowego z mąki pszennej oraz nadzienia niezbędny jest tłuszcz. Tu pojawia się pytanie, na czym smażyć pą...

6
Informacje Olaf Lubaszenko schudł ponad 80 kg! Wyeliminował z diety tylko jeden składnik

Metamorfoza 54-letniego Olafa Lubaszenko jest jedną z najbardziej spektakularnych. Aktorowi udało się pozbyć aż 80 kilogramów! Co ciekawe, z diety...

545
Informacje Chcesz mieć zdrowsze serce? Zastąp tłuszcze nasycone tłuszczami nienasyconymi

Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie zdrowszymi źródłami energii, takimi jak tłuszcze nienasycone czy węglowodany pochodzące z produktów pełno...

4
Informacje Gęś w roli głównej

Kiedyś królowała na polskich stołach od 11 listopada, aż po Nowy Rok. Dziś, chociaż cała Europa zajada się polską gęsią, my o niej zapomnieliśmy. P...

64
Książki Kuchenne rewolucje: Nowe przepisy Magdy Gessler!

<b>W książce znajduje się blisko 60 przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu Kuchenne Rewolucje.</b>

159
Informacje Po „kąpieli" w kuchennym specyfiku natka pietruszki będzie świeża przez miesiąc

Natka pietruszki jest jedną z najbardziej aromatycznych przypraw w kuchni. Niestety, nawet jeśli po zakupie wstawimy ją do wody, po kilku dniach za...

8
Informacje Zrób złote latte. Szybko przekonasz się, na co pomaga picie kawy z kurkumą

Wyobraź sobie puszystą i lekką żółtą piankę w połączeniu z energetyzującą kawą. To właśnie złote latte, którego nazwa i wygląd są niezwykle przycią...

105
1 2 3 4 5
. . .
z
10