Wyniki wyszukiwania dla smalec
Artykuły smalec
Wszystkie
Niezbędny składnik kuchni staropolskiej, z chęcią dodawany do babcinych przepisów, nadaje potrawom niepowtarzalny smak. To właśnie smalec! Czy wies...
Smalec z gęsi powstaje po wytopieniu gęsiego sadła. Ma wiele wartości odżywczych, a także właściwości leczniczych. Od wielu lat jest stosowany w ku...
Smalec to reprezentant swojskich przekąsek. Jego klasyczna wersja opiera się na mięsnych składnikach, jednak czy można przygotować go w wersji wega...
Jesień i zima to czas, kiedy najczęściej dopadają nas przeziębienie i grypa. Kiedy tylko pojawią się pierwsze objawy, biegniemy do apteki, po niezb...
Smalec to produkt, wokół którego narosło wiele mitów. Większość osób postrzega go jako coś niezdrowego i sprzyjającego tyciu, choć w rzeczywistości...
Z czym kojarzą wam się skwarki? Z pyszną okrasą dla klusek ziemniaczanych? A może z dodatkiem do domowych pierogów? Dobre skwarki to prawdziwy skar...
Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe.
Szarlotka to niewątpliwie jedno z ulubionych ciast Polaków. Szczególnie lubianą wersją ciasta z jabłkami jest ta na kruchym cieście. Co zrobić, żeb...
„Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam do...
Gęsina króluje na naszych stołach jesienią. Warto powrócić to tradycyjnych, polskich przepisów, gdyż są one ciekawą i zdrową alternatywą chociażby...
Jesień to zdecydowanie czas, kiedy jabłka i śliwki królują w codziennych przepisach. Najczęściej wykorzystujemy je do ciast, deserów oraz dań i prz...
Tarta, która zachwyca wyglądem. Nie jest prosta w przygotowaniu, ale gwarantujemy warto poświęcić czas na jej zrobienie, smak wynagrodzi wszelkie t...
Jakie są idealne kotlety mielone? Delikatne w środku, przypieczone na zewnątrz, dobrze doprawione, oraz oczywiście przygotowane z dobrej jakości mi...
Gotowanie ziemniaków może wydawać się dziecinnie proste, jednak wcale takie nie jest. Polacy regularnie pozbawiają ich cennych właściwości, poprzez...
Móżdżek wieprzowy to tradycyjne danie polskiej kuchni. Mimo że w ostatnim czasie wyszedł nieco z mody, warto odświeżyć sobie wiedzę na jego temat....
Do przygotowania pączków oprócz ciasta drożdżowego z mąki pszennej oraz nadzienia niezbędny jest tłuszcz. Tu pojawia się pytanie, na czym smażyć pą...
Metamorfoza 54-letniego Olafa Lubaszenko jest jedną z najbardziej spektakularnych. Aktorowi udało się pozbyć aż 80 kilogramów! Co ciekawe, z diety...
Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie zdrowszymi źródłami energii, takimi jak tłuszcze nienasycone czy węglowodany pochodzące z produktów pełno...
Kiedyś królowała na polskich stołach od 11 listopada, aż po Nowy Rok. Dziś, chociaż cała Europa zajada się polską gęsią, my o niej zapomnieliśmy. P...
<b>W książce znajduje się blisko 60 przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu Kuchenne Rewolucje.</b>
Natka pietruszki jest jedną z najbardziej aromatycznych przypraw w kuchni. Niestety, nawet jeśli po zakupie wstawimy ją do wody, po kilku dniach za...
Wyobraź sobie puszystą i lekką żółtą piankę w połączeniu z energetyzującą kawą. To właśnie złote latte, którego nazwa i wygląd są niezwykle przycią...