Wyniki wyszukiwania dla przepis na p%C4%85czki staropolskie
Artykuły przepis na p%C4%85czki staropolskie
Wszystkie
Chrzan to – zaraz po ćwikle – jeden z najpopularniejszych dodatków do wielkanocnych dań. Świetnie sprawdza się jako uzupełnienie jarzynowej sałatki...
W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować sta...
Na co dzień rzadko zastanawiamy się nad tym, jak daleko odeszliśmy od dawnych, staropolskich zwyczajów i tradycji, także kulinarnych. Ich echa odna...
Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Z...
Poliwka na maślance to nieco zapomniana zupa, która przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom kwaskowatych smaków. Choć największą popularnością c...
Listopadowe Święto Niepodległości to świetny czas na przygotowanie jednej z najbardziej polskich potraw, czyli bigosu. Niech jego aromat rozniesie...
Większość Polaków nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez piernika. Podobno najlepszy jest ten długo dojrzewający, za którego przygotowanie...
Ciężko wyobrazić sobie tradycyjny obiad bez zupy. A już na pewno trudno się bez niej obejść podczas wigilijnej kolacji. Jednym z dań, którego w wie...
Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upiec...
Prezentujemy dawne receptury i współczesne smaki z książki „Kuchnia staropolska”, która właśnie ukazała się w wydawnictwie Buchmann. Jak kiedyś j...
Jak zrobić pączki lub upiec faworki? Choć wielu wydaje się, że to trudne zadanie, wcale nie musi takie być. Szczególnie, jeśli znajdziesz sprawdzon...
Na świątecznym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z ni...
Piernik staropolski to jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Najstarsze przepisy, które często można zna...
Owoce jałowca to staropolska przyprawa, którą najchętniej dodawano do dziczyzny. Kiedyś przy zapaleniu płuc stosowano również napar, przygotowany z...
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez prawdziwego piernika. Najlepiej byłoby przygotować ten prawdziwy piernik staropolski. Jak piec...
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez żurku. Ta tradycyjna zupa jest uwielbiana przez Polaków. Czy znasz jej historię i czy wiesz, jak przyrządzić t...
W czym moczyć suszone grzyby, żeby miały intensywny smak i przyjemną konsystencję? Najpopularniejszym sposobem jest po prostu umieszczenie ich w wo...
Mikołajek i jego koledzy są wielkimi łasuchami - i to wcale nie tylko Alcest! A teraz pokazują, że gotowanie może być ogromną frajdą. Szalone szasz...
Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka "Jadalnych kwiatów" i "Pysznych chwastów" powraca z nowymi inspiracjami do kuchni i domowego spa.
Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produ...
Tłusty czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki, nazywane też chrustami lub chruścikami. Legenda głosi, że powstały przez przypa...