Zupa szczawiowa na osiem sposobów

Szczaw gości na naszych stołach zdecydowanie zbyt rzadko. Tymczasem okazuje się, że można przygotować z niego wiele zaskakująco smacznych dań.

Fot. 123RF/Picsel
Często zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej rośliny.

Niewiele osób wie o tym, że szczaw był wykorzystywany w kuchni i medycynie ludowej już w starożytności. Zwykle stosowanie szczawiu zwyczajnego zalecano przy chorobach wątroby i kamicy nerkowej. Uważano także, że łagodzi bóle zębów. Niestety, w dzisiejszych czasach prozdrowotne działanie tej rośliny zostały nieco zapomniane. To duży błąd, gdyż okazuje się, że szczaw ma naprawdę zaskakujące właściwości.

Wymiata toksyny z organizmu

Chociaż szczaw wygląda niepozornie, w jego zielonych liściach kryje się całkiem sporo substancji odżywczych. Jednymi z najcenniejszych są polifenole oraz garbniki. O obecność tych związków w naszej diecie powinniśmy zadbać szczególnie wtedy, gdy chcemy oczyścić nasz organizm z toksyn i innych, szkodliwych substancji. Warto również wiedzieć, że garbniki i polifenole mają działanie przeciwzapalne.

Szczaw to doskonałe źródło witaminy C

Czy wiedzieliście, że szczaw był jednym z pierwszych leków przeciwko szkorbutowi? Choroba ta jest wywołana przez niedobór witaminy C, a całkiem spore ilości tej substancji znajdują się właśnie w liściach szczawiu. Jak wiadomo, witamina C doskonale wzmacnia odporność naszego organizmu, spowalnia proces starzenia się, oraz poprawia pracę układu krążenia.

Poprawia kondycję skóry i paznokci

W ostatnich latach bardzo popularne stały się kosmetyki przygotowane na bazie wyciągu ze szczawiu. Jak się okazuje, roślina ta rewelacyjnie wpływa na kondycję naszej cery. Zawarte w niej substancje rozjaśniają cerę oraz sprawiają, że wszelkiego rodzaju blizny i przebarwienia są zdecydowanie mniej widoczne. W liściach szczawiu znajdziemy również porcję cennego beta-karotenu, który jest bardzo silnym antyoksydantem i nadaje naszej cerze równomierny koloryt.

Chcąc pozbyć się zmian trądzikowych, warto wypróbować domową maseczkę z ugotowanych liści szczawiu. Stosowana regularnie sprawi, że zmiany skórne będą mniej widoczne.

Sposób na kaszel i katar

Jeśli zmagacie się z uporczywym i nawracającym kaszlem lub katarem, szczaw jest rośliną odpowiednią dla was. Zawarte w nim substancje sprawiają, że syropy przygotowane na jego bazie, skutecznie łagodzą te uciążliwe dolegliwości. Badania potwierdziły, że roślina ta jest wyjątkowo pomocna w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych.

Szczaw przyspiesza gojenie się ran

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że szczaw jest również bardzo pomocny w przypadku leczenia różnego rodzaju urazów. Ponieważ roślina ta zawiera w sobie m.in. potas, wapń, żelazo oraz cynk, w zaskakujący sposób przyśpiesza gojenie się ran, wspiera proces regeneracji organizmu, a nawet przyśpiesza zrastanie złamanych kości.

Co ugotować ze szczawiu?

Aby w pełni wykorzystać sezon na szczaw, warto jak najczęściej sięgać po niego w czasie przygotowywania posiłków. Jednym z najpopularnejszych dań z jego użyciem jest zupa szczawiowa. Warto jednak pamiętać, że danie to możemy przygotować na wiele sposobów. Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, aby wyczarować ze szczawiu coś, co zachwyci waszych bliskich.

 

1. Szczawiowa z jajkiem w koszulce

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Krem szczawiowo-miętowy

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Tradycyjna zupa szczawiowa

Fot. Pobitegarybabrbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Szczawiowa ze szpinakiem

Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Zupa szczawiowa na wędzonych żeberkach

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Szczawiowa z okraszonymi ziemniakami

Fot. Kulinarne_Kombinacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Desery Tarta sernikowa

Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą. To jest p...

Odsłon: 85

60 min
3
60 min
3

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4