Z ziemniakami, makaronem czy łazankami - jak ugotować zupę grzybową?

Zupa grzybowa to jedno z tych dań, których nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Jak każda z wigilijnych potraw, ma szczególne znaczenie - zjedzenie już kilku jej łyżek powinno zapewnić ci zdrowie, siły i witalność. Jak zrobić zupę grzybową z ziemniakami, makaronem czy łazankami - odkryj pyszne przepisy!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zupa grzybowa to przysmak, w którym trudno się nie zakochać. Jest ona niezwykle esencjonalna, aromatyczna i bardzo sycąca, dzięki czemu pojawia się w polskich domach przez cały rok, a nie tylko od święta. Zupę tę można upichcić zarówno ze świeżych, jak i suszonych czy mrożonych grzybów. Jej przygotowanie nie jest szczególne skomplikowane, więc poradzą sobie z nim nawet najmniej doświadczeni kucharze.

W tym roku planujesz zaserwować swoim bliskim zupę grzybową z makaronem, łazankami lub ziemniakami? Sprawdź, na jakie grzyby postawić, jak ją doprawić i czym kierować się przy jej gotowaniu, żeby zachwycić wszystkich gości!

Zupa z suszonych grzybów czy zupa ze świeżych grzybów?

Zupa z suszonych czy ze świeżych grzybów - która opcja jest najlepsza? Przygotowując ten specjał, warto wziąć pod uwagę porę roku, w której ją przyrządzasz. Jak wiadomo, sezon na te leśne przysmaki przypada na okres letnio-jesienny, więc wtedy możesz pokusić się o tę drugą wersję. A jak to wygląda w przypadku suszonych okazów?

Zaletą suszonych grzybów jest to, że są one dostępne przez cały rok. Możesz skorzystać ze zbiorów, które zgromadziłeś samodzielnie, lub sięgnąć po gotowe produkty ze sklepowych półek. Trudno powiedzieć, w jakim wydaniu zupa będzie lepsza - zarówno świeże, jak i suszone grzyby są w stanie podkreślić jej smak i wydobyć z niej to, co najlepsze.

Czy w przepisie na zupę można uwzględnić także mrożone grzyby? Jak najbardziej! Wbrew pozorom nie zawsze są one gorszej jakości i mniej aromatyczne. Ponadto - podobnie jak te suszone - są one dostępne w większości sklepów i to przez cały rok. Ważne, aby przed gotowaniem rozmrozić je w temperaturze pokojowej.

Sprawdź także: Jak zrobić zupę rybną na wigilię, żeby smakowała idealnie?

Czym doprawić zupę grzybową?

Zioła i przyprawy to niezbędny element wielu dań, w tym zup. Czym doprawić zupę grzybową, żeby jeszcze bardziej zachwycała swoim smakiem? Opcji jest naprawdę dużo! Świetnie sprawdzi się tutaj estragon, tymianek, bazylia, lubczyk oraz czosnek. To jednak nie wszystko!

Na liście zalecanych dodatków widnieje także cebula, która doskonale komponuje się z większością grzybów. Co więcej, znajdziesz na niej ziele angielskie, liście laurowe, natkę pietruszki, oregano, majeranek, rozmaryn oraz sól i pieprz. Do wyboru, do koloru.

Czym zagęścić zupę grzybową?

Możesz zrobić to na kilka różnych sposobów. Najpopularniejszym z nich jest zasmażka, czyli mąka z dodatkiem tłuszczu. Jak ją przygotować? Wystarczy rozgrzać na patelni olej lub masło, wsypać odpowiednią ilość mąki i dokładnie wymieszać. Najlepiej robić to na małym palniku, do momentu, aż zasmażka nabierze złocistego koloru.

Zastanawiasz się, czym jeszcze możesz zagęścić zupę grzybową? Innym sposobem jest użycie mąki wymieszanej z wodą - pamiętaj, że powinna być ona całkowicie pozbawiona grudek. Zdejmij garnek z palnika i dodawaj ją do potrawy, cały czas mieszając. Dobrze sprawdzi się tutaj również gęsta śmietana, która jeszcze bardziej podkreśli smak dania. Aby się nie zwarzyła, warto ją wcześniej zahartować - odlej trochę zupy do oddzielnej miseczki i zaczekaj, aż nieco wystygnie. Następnie dodaj do niej śmietanę, wymieszaj i wlej do gotującej się zupy.

Jakie grzyby na zupę?

Jakie okazy na zupę grzybową nadadzą się najlepiej? Do tych najbardziej zalecanych należą borowiki i podgrzybki. Nie dość, że dobrze się suszą, to jeszcze najdłużej zachowują swój smak i aromat. Nie oznacza to oczywiście, że nie możesz użyć innych okazów. Idealnym wyborem będą również kozaki, zajączki, rydze oraz maślaki - jeśli zdecydujesz się na te ostatnie, nie zapomnij obrać ich kapeluszy ze skórki.

Zobacz: Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

Czy zupa grzybowa jest zdrowa?

Mnóstwo osób zadaje sobie pytanie, czy zupa grzybowa jest zdrowa. Powszechnie uważa się, że grzyby mają niewiele wartości odżywczych, ale nie oznacza to, że są ich całkowicie pozbawione. Okazuje się bowiem, że niektóre z nich zawierają kilka cennych witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B, witaminę A, a także potas, miedź, żelazo, selen oraz fosfor. Niestety jedna porcja potrawy nie jest w stanie uzupełnić dziennego zapotrzebowania na niektóre składniki.

Domowa zupa grzybowa przyrządzana jest na bazie warzyw, w tym czosnku, który wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Do tego doskonale rozgrzewa i jest niskokaloryczna - mowa oczywiście o wersji bez zasmażki i z dodatkiem bulionu warzywnego. Warto mieć na uwadze fakt, że zupa ta jest dość ciężkostrawna, dlatego nie jest polecana osobom zmagającym się ze schorzeniami układu pokarmowego.

Jak zrobić zupę grzybową?

1. Zupa grzybowa z łazankami

W niektórych regionach Polski zupa grzybowa z łazankami podawana jest podczas wigilijnej kolacji zamiast czerwonego barszczu z uszkami. Czym właściwie są łazanki? Jest to rodzaj makaronu w formie kwadracików, który wytwarzany jest z przeschniętego ciasta. 

Łazanki możesz przygotować samodzielnie w domu lub skorzystać ze sklepowych produktów. Jeśli przyrządzisz ich zbyt dużo, na pewno się nie zmarnują - razem z kapustą i grzybami tworzą niezwykle smaczne danie, które możesz zaserwować swoim gościom.

Sama zupa powstaje z zaledwie kilku składników, tj. grzybów, bulionu warzywnego, marchewki, cebuli, czosnku oraz wybranych przypraw i ziół. Możesz zagęścić ją w dowolny sposób, np. zasmażką, mąką z wodą lub śmietaną.

2. Zupa grzybowa z makaronem

Zupa grzybowa z klasycznym makaronem niewiele różni się od tej z łazankami. W tym przypadku możesz sięgnąć po większość jego rodzajów, w tym kokardki, świderki, nitki oraz rurki. Równie smaczną, choć mniej popularną opcją, jest zupa z lanymi kluseczkami. Jeśli przyrządzisz je w zaciszu własnej kuchni, twoi gości z pewnością będą w siódmym niebie.

Lane kluski wyczarujesz z takich składników jak: mleko, jajko oraz mąka. Wystarczy, że do mleka wbijesz jajko i dokładnie wymieszasz - ważne, aby całkowicie pozbyć się grudek. Następnie dodaj do nich mąkę, cały czas mieszając. Perfekcyjne ciasto powinno być gęste i jednocześnie lejące - wlewa się je łyżką do zupy na ostatnim etapie gotowania.

3. Zupa grzybowa z ziemniakami

Nie przepadasz za makaronem? Zatem zupa grzybowa z ziemniakami to idealna opcja dla ciebie. Choć jest nieco mniej popularna od tych powyżej, wcale nie odbiega od nich swoim smakiem i zapachem. Przyrządza się ją podobnie jak zupę z makaronem lub łazankami - same ziemniaki wystarczy obrać i pokroić w kostkę. Lubisz zupy wypełnione po brzegi składnikami? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ugotować zupę grzybową z ziemniakami i makaronem.

Zupa grzybowa - przepis dla każdego

Marzy ci się pyszna i esencjonalna zupa grzybowa? Przepis na ten przysmak znajdziesz w naszym serwisie smaker.pl. Możesz podawać ją na każdą okazję, w tym obiad z rodziną i wigilijną kolację. Zupa grzybowa z ziemniakami, makaronem, łazankami i lanymi kluseczkami - opcji jest tak wiele, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

1. Wigilijna zupa grzybowa

 Wigilijna zupa grzybowa Zobacz przepis

Wigilijna zupa grzybowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zupa grzybowa na wigilię

 Zupa grzybowa na wigilię Zobacz przepis

Zupa grzybowa na wigilię / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wigilijna zupa grzybowa według Adama Borowicza

 Wigilijna zupa grzybowa według Adama Borowicza Zobacz przepis

Wigilijna zupa grzybowa według Adama Borowicza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wigilijna zupa grzybowa Magdy Gessler

 Wigilijna zupa grzybowa Magdy Gessler Zobacz przepis

Wigilijna zupa grzybowa Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów

 Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów Zobacz przepis

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zupa grzybowa z makaronem

 Zupa grzybowa z makaronem Zobacz przepis

Zupa grzybowa z makaronem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zupa grzybowa

 Zupa grzybowa Zobacz przepis

Zupa grzybowa na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pożywna zupa grzybowa z gwiazdkami

 Pożywna zupa grzybowa z gwiazdkami Zobacz przepis

Zupa grzybowa z gwiazdkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zupa grzybowa z kasztanami

 Zupa grzybowa z kasztanami Zobacz przepis

Zupa grzybowa z kasztanami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Wigilijna zupa grzybowa

 Wigilijna zupa grzybowa Zobacz przepis

Wigilijna zupa grzybowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Zupa grzybowa z łazankami

 Zupa grzybowa z łazankami Zobacz przepis

Zupa grzybowa z łazankami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Rozpuść w mleku lub dosyp do kawy. Takie obniży ciśnienie »

Jak mrozić pierogi, żeby się nie sklejały? Metody są dwie »

Tradycyjne zimowe przysmaki z różnych stron Europy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Mazurek Wielkanocny

Powolutku przez podwórze idzie sobie stadko kurze, w ciapki, plamki, malowank...

Odsłon: 5564

>60 min
8
15 min
27
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

3
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1