Zimowe nalewki

Nalewki to doskonały sposób na rozgrzanie, dlatego chętnie po nie sięgamy zwłaszcza jesienią i zimą. Z czego można je przygotować poza sezonem i o czym należy pamiętać, aby napój nabrał odpowiedniego smaku?

Fot. 123RF/Picsel

Wbrew pozorom stworzenie dobrej nalewki nie należy do trudnych zadań i nie jest czasochłonne. Niektóre przepisy pozwalają na jej zrobienie w dosłownie kilka chwil. W zależności od receptury można ją pić po kilku: dniach, tygodniach lub nawet miesiącach. W większości przypadków im dłużej jest przechowywana, tym nabiera lepszego, bardziej intensywnego zapachu i smaku.

Jeśli chcesz zrobić smaczną nalewkę na święta - to najlepszy moment, aby się za to zabrać. Od czego najlepiej zacząć?

Wybór produktów

Na pierwszym miejscu warto pomyśleć o doborze odpowiednich składników, które nadadzą smak nalewce - mogą to być owoce lub inne produkty zawierające cukier. W lecie najczęściej wykorzystujemy jabłka, gruszki, wiśnie, maliny lub śliwki. W okresie jesienno-zimowym mogą nam do tego posłużyć cytrusy, które są dostępne w sklepach przez cały czas lub inne produkty tj.: przyprawy, korzenie oraz zioła.

Następnie warto się zastanowić nad doborem alkoholu. W przypadku świeżych owoców najlepiej wybrać ten o mocy do 60-70%. Wykonując napój z suszonych owoców, zawartość procentowa alkoholu nie powinna przekraczać 50. Może to być wódka lub rozcieńczony spirytus.

Przechowywanie i filtracja

Sporządzoną nalewkę najlepiej przetrzymywać szczelnie zamkniętą w zaciemnionym chłodnym miejscu. Jeśli wybierzemy przeźroczyste szkło i narazimy ją na działanie świata, możemy spowodować, że nasz napój straci swój kolor i smak.

W ostatnim etapie zajmij się filtracją. Możesz do tego użyć gęstego sita, gazy, płótna lub filtrów do kawy. Podczas tego procesu staraj się jak najmniej poruszać butelką, tak aby cały osad nie przedostał się do karafki lub butelki, z której będziesz serwować swój trunek.

Sprawdzone przepisy

Po zapoznaniu się z najważniejszymi poradami dotyczącymi przyrządzania nalewek możesz przystąpić do działania. W wyborze odpowiedniej receptury zainspiruj się propozycjami przygotowanymi przez naszych użytkowników:

 

1. Nalewka bożonarodzeniowa

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Idealna na spotkania w gronie najbliższych, wykonana ze składników, które jednoznacznie kojarzą się z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia.

 

2. Porterówka

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Trunek dla najbardziej wymagających podniebień, wykonany na bazie porteru o korzennym i miodowym posmaku. Niezbyt słodki. Można go pić już po kilku dniach.

 

3. Nalewka kawowa

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Idealna dla wielbicieli prawdziwej kawy. Wystarczą zaledwie dwa tygodnie do uzyskania odpowiedniego smaku.

 

4. Nalewka miodowo-cytrynowa

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Bardzo prosty przepis na nalewkę z wykorzystaniem miodu. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do zimowej rozgrzewającej herbaty.

 

5. Nalewka z 3 cytrusów

Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Cytryny, grejpfrut i pomarańcze to trzy składniki, które nadadzą tej nalewce niepowtarzalnego aromatu. Nie wymaga długiego leżakowania, dlatego można ją pić już po kilku dniach od przygotowania.

6. Nalewka z orzechów laskowych

Pasta chili

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Propozycja dla prawdziwych koneserów. Niezwykle zdrowa, bo z wykorzystaniem orzechów laskowych, które zawierają sporą dawkę potasu i błonnika.

 

7. Nalewka z jabłek

Fot. Bond777 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Chcąc wydobyć z jabłek to, co w nich najlepsze, należy użyć całych owoców wraz ze skórką i pestkami. Pozbądź się wyłącznie ogonków, pokrój owoce w ćwiartki, dodaj przyprawy i alkohol i czekaj na degustacje.

 

8. Dyniówka

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Z dyni możesz zrobić nie tylko pyszny krem lub deser, ale również nalewkę, która pomoże Ci wzmocnić odporność. Jej sekretem jest długie leżakowanie.

 

9. Goździkówka

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Dobra na trawienie, działa przeciwzapalnie oraz jako afrodyzjak. Do jej przygotowania oprócz spirytusu będziesz potrzebować odrobinę koniaku, wody oraz przypraw.

 

10. Nalewka śliwkowo-korzenna

Fot. kibi87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Trunek o czerwonobrunatnym zabawieniu i cudownym zapachu śliwek, cynamonu i goździków. Nie sposób mu się oprzeć.

 

11. Nalewka imbirowa

Fot. Ewam45 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Niezwykle rozgrzewająca. Zawiera w sobie zaledwie 4 składniki: imbir, miód cytryny oraz alkohol. Prosty przepis, który zachwyci cię i twoich gości.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 97

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1