Zielony jęczmień - jakie są jego właściwości?

Co jakiś czas możemy usłyszeć o kolejnych hitach żywieniowych, które w zaskakujący sposób mają wpływać na nasz organizm. Ostatnio bardzo popularnym stał się zielony jęczmień. Czy warto po niego sięgnąć? Przekonajcie się sami!

Fot. 123RF/Picsel

Jeśli na bieżąco śledzicie najnowsze trendy kulinarne i żywieniowe, z pewnością chociaż raz słyszeliście o zielonym jęczmieniu. Ten niezwykle modny składnik przebojem wdarł się na nasze stoły. O jego smaku nie będziemy dyskutować, gdyż to kwestia gustu, jednak jego niezwykłe właściwości odżywcze nie budzą żadnych kontrowersji. Ta niezwykła roślina zawiera w sobie najprawdziwszy koktajl witamin i składników mineralnych, które doskonale wpływają na nasz organizm.

Rodzaje zielonego jęczmienia

Zielony jęczmień zazwyczaj możemy nabyć w sklepach ze zdrową żywnością pod postacią proszku, przy czym warto wiedzieć, iż istnieją dwa rodzaje tego produktu. Jeden z nich otrzymywany jest poprzez odparowanie z soku, wyciśniętego z młodej trawy jęczmiennej. Z kolei drugi to sproszkowany susz jęczmienny. Pierwszy z nich jest zdecydowanie droższy, jednak zawiera w sobie więcej składników odżywczych, natomiast w drugiej wersji znajdziemy więcej błonnika. Warto również wiedziec, że antyoksydanty spowalniają proces starzenia się komórek organizmu oraz pomagają usuwać wolne rodniki z naszego ciała.

Pobierz aplikację smaker

Właściwości zielonego jęczmienia

Jak się okazuje, zielony jęczmień jest doskonałym uzupełnieniem diety niemal każdego z nas. Nie dość, że działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, to naukowcy donoszą, iż może mieć on także działanie antynowotworowe. Warto go stosować również ze względu na bogactwo różnego rodzaju składników odżywczych. Nawet niewielka ilość zielonego jęczmienia dostarczy do naszego organizmu witaminy C, B, E i K, żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy oraz cynk.Ponadto, zapewnimy sobie również wyjątkowo zdrowe źródło cennych antyoksydantów, aminokwasów i chlorofilu.

Po zielony jęczmień warto sięgnąć w przypadku występowania stanów zapalnych, bólu stawów lub żołądka oraz gdy chcemy odkwasić nasz organizm. Produkt ten poleca się również osobom zmagającym się z bezsennością, nadciśnieniem, cukrzycą oraz chorobami serca.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Zielony jęczmień na diecie

Zielony jęczmień warto również spożywać ze względu na obecność błonnika, który nie tylko odpowiada za przyspieszenie pracy metabolizmu, ale również sprawia, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Istnieją również badania wskazujące, że błonnik może zmniejszać ryzyko wystąpienia wielu nowotworów, w tym raka jelita grubego.

Właśnie ze względu na wysoką zawartość błonnika, zielony jęczmień jest polecany osobom walczącym ze zbędnymi kilogramami. Mimo iż jęczmień sam w sobie nie jest zaliczany do grona tzw. naturalnych spalaczy tłuszczu, to zawarte w nim substancje pomogą przyspieszyć pracę układu trawiennego. Błonnik pobudza perystaltykę jelit oraz zwiększa i przedłuża uczucie sytości. W połączeniu z odpowiednią dietą, może to przynieść naprawdę zaskakujące efekty. Badania wykazały, iż osoby, które włączyły jęczmień do swojej diety, chudną znacznie szybciej niż osoby, które tego nie zrobiły.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34448

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 617

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 171

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7