Zatar – z czym to się je?

Czy w twojej kuchni powiało nudą? Kurczowo trzymasz się sprawdzonych przepisów, dodatków i przypraw? Daj się porwać egzotycznemu smakowi zataru – mieszanki ziół i zmielonych owoców sumaku. Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik?

Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik?

Zatar to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka przypraw, w której skład wchodzą tymianek, sumak i prażone nasiona sezamu. W zależności od regionu (lub gustu kucharza), zawierać może także oregano lub kolendrę. Swój charakterystyczny, lekko kwaskowy smak zawdzięcza sumakowi - przyprawie z suszonych i zmielonych owoców, pochodzących z niepozornego śródziemnomorskiego krzewu.

Dzięki swojej wyważonej i sprawdzonej kompozycji, zatar idealnie nadaje się do przyprawiania mięs i ryb. Kwaskowy, lekko cierpki smak oznacza, że zatarem można z powodzeniem zastąpić marynaty z dodatkiem soku z cytryny. Gdy zaś chodzi o podstawę bliskowschodniej kuchni, czyli warzywa, trudno znaleźć wśród nich takie, które nie stają się lepsze z dodatkiem zataru. Przyprawa ta odmienia i wzbogaca smak codziennych składników, takich jak pieczona marchew, podsmażane ziemniaki czy surowy kalafior.

Doskonale nadaje się także do dań śniadaniowych - świadczy o tym zwyczaj posypywania zatarem hummusu i twarożku. Od czego więc zacząć? Proponujemy przepis na tradycyjny chlebek naan, który doskonale eksponuje potencjał kulinarny tej mieszanki przypraw i łagodnie wprowadza w nowy świat pełen orientalnych smaków.

Chlebek naan z zatarem i czarnuszką

Jeśli chcesz, by twoje pieczywo nabrało charakteru, czarnuszka i zatar to sprawdzony duet właśnie dla ciebie. Jak wiele bliskowschodnich przypraw, mają one nie tylko ciekawy smak, ale i nadają potrawie interesującej tekstury. To ważne zwłaszcza w przypadku delikatnego na ogół pieczywa naan. Jeśli będąc w indyjskiej restauracji pokochałeś tę przekąskę, spróbuj wykonać ją samodzielnie! Dzięki aromatycznym przyprawom okaże się jeszcze lepsza, niż w knajpce czy sklepie.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka masła (najlepiej klarowanego)
  • Szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zataru (np. marki Jasmeen)
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, czarnuszkę i proszek do pieczenia. Dobrze wszystko wymieszaj.
W rondelku podgrzej mleko, aż będzie letnie lub zbliżone do temperatury pokojowej.
W osobnej misce dokładnie wymieszaj jogurt, mleko i stopione masło. Następnie dodaj je do miski z mąką.
Mieszaj ciasto, aż zlepi się w kulę. Ugniataj je, aż będzie wystarczająco elastyczne, by ukształtować z niego bochenki. Podziel ciasto na 8 równych części. Każdą z nich rozciągnij aż będzie miała owalny kształt i około 1,5 cm grubości.
Na blasze pokrytej papierem do pieczenia rozłóż 2-3 chlebki i piecz przez około 15 minut na środkowej półce. Jeśli wierzch nie zbrązowieje, możesz pod koniec pieczenia przestawić je wyżej.
Po wyjęciu z piekarnika skrop chlebki oliwą z oliwek oraz posyp szczyptą zataru. Podczas gdy piec się będą kolejne chlebki, te upieczone odłóż do chlebaka lub w inne ciepłe miejsce.
Gotowe chlebki naan podawaj z hummusem lub sosem tzatziki.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32556

>60 min
61
30 min
1
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 73

15 min
2
30 min
0

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 912

15 min
16
Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 328

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

0
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6