Zasmakuj kuchni śląskiej

Dla wielu osób kuchnia śląska to głównie rolady, krupnioki i kluski. Tymczasem region ten może zaoferować miłośnikom kuchni znacznie więcej.

Fot. 123RF/Picsel

Wbrew powszechnej opinii, kuchnia śląska nie zawsze była przepełniona tłustymi, mięsnymi potrawami. To dzięki niezwykłej zaradności, tamtejsze gospodynie potrafiły wyczarować sycące i wyjątkowo smaczne dania nawet z najprostszych składników. Pod tym względem niewiele się zmieniło. Warto również pamiętać, iż Śląsk może zaoferować nam znacznie więcej niż tylko kluski i rolady. Oto kilka potraw, których warto skosztować w czasie kulinarnej podróży przez ten region.

Śląskie zupy

Tradycyjny, śląski obiad nie zawsze był dwudaniowy. Bardzo często gospodyni serwowała tylko jedno, ale za to bardzo solidne danie, które dawało energię do pracy. Nie oznacza to jednak, że zupy nie pojawiały się na tamtejszych stołach. Jedną z najpopularniejszych jest wodzionka, czyli wyjątkowo prosta potrawa przygotowywana z chleba, tłuszczu oraz dużej ilości czosnku. Nie można zapominać także o tradycyjnym rosole oraz żurze na zakwasie żytnim serwowanym w dwóch wersjach - postnej oraz z dodatkiem wędzonych żeberek i boczku (żur żeniaty). Bardzo popularne są także różnego rodzaju ajntopfy, czyli bardziej lub mniej skomplikowane dania jednogarnkowe.

Obiad po śląsku

Jeśli mielibyśmy stworzyć ranking najpopularniejszych, śląskich obiadów, bez wątpienia wygrałby zestaw składający się z klusek śląskich, rolady wołowej oraz modrej kapusty. Warto jednak pamiętać, że nie jest to jedyna opcja. Zamiast tzw. białych klusek często podaje się bratkartofle lub czorne kluski, przygotowane z pociemniałych, surowych ziemniaków.

W czasie wizyty na Śląsku warto również skosztować młodej kapusty po śląsku, panczkrautu oraz szałotu w dwóch wersjach: mięsnej i postnej.

Nietrudno będzie także znaleźć alternatywę dla rolad. Zamiast nich, na śląskich stołach często goszczą karminadle (kotlety mielone),pieczenie, krupnioki (kaszanki) lub żymloki (krupnioki, w których kaszę zastąpiono bułką). Ślązacy słyną również z produkcji doskonałych wędlin i kiełbas, których popularnośc wykracza daleko poza granice naszego kraju.

Czas na coś słodkiego

Tamtejsza kuchnia ma także sporo do zaoferowania miłośnikom słodkości. Zapoznawanie się ze śląskimi deserami warto rozpocząć od tradycyjnego kołocza lub skubańca, czyli ciasta owocowego z dużą ilością kruszonki. Na twoją uwagę z pewnością zasługuje także kopa, szpajza lub słodkie buchty z owocowym sosem.

Jeśli chcesz przygotować śląskie potrawy w zaciszu własnej kuchni, przetestuj przepisy naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Kluski śląskie

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Rolada śląska

Fot. Mechanik73 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Szałot i schabowy

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Modra kapusta

Fot. Smacznepotrawypl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kluski czorne

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Żur żeniaty

Fot. Tosziba2 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Krupniok

Fot. Beata1978 Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Kołocz

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Szpajza

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 2466

60 min
10
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 440

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1