Zaskakujące właściwości morwy

Mimo iż morwy możemy spotkać w wielu polskich parkach, wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że jej owoce są jadalne. Co więcej, dzięki swoim właściwościom, mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.

Zaskakujące właściwości morwy

Fot. 123RF/Picsel

Ojczyzną morwy są Chiny - to właśnie stamtąd ta roślina przywędrowała do Europy i Stanów Zjednoczonych, gdzie możemy znaleźć ją na przykład w parkach. Od setek lat morwy były doceniane prze chińską medycynę ludową, która zalecała jej spożywanie przy różnego rodzaju dolegliwościach. W XX wieku, za sprawą badań Lelanda Hartwella, morwa stała się niezwykle popularna w krajach zachodnich. Naukowcowi udało się potwierdzić jej odchudzające właściwości oraz pozytywny wpływ na leczenie cukrzycy.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Jagody pełne zdrowia

Prozdrowotne właściwości wykazuje niemal każdy element tej rośliny - poczynając od owoców przez liście, a na korze i korzeniach kończąc. Zawierają w sobie bardzo duże ilości witaminy C i B oraz takich pierwiastków jak potas, żelazo, fosfor, magnez i wapń. Szczególne właściwości wykazują owoce morwy - niewielkie jagody, przypominające nieco jeżyny, które w zależności od odmiany są białe, czerwone lub czarne. Znajdziemy w nich mnóstwo flawonoidów, mających działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Ponadto zawierają także dużo pektyn oraz garbników, wspomagających prawidłowe funkcjonowanie jelit i układu trawiennego. Możemy jeść je surowe lub jako dodatek do ciast i deserów. Doskonałe właściwości posiadają również napary przygotowywane z suszonych owoców morwy.

W liściach tej rośliny znajdziemy mnóstwo witamin z grupy B, w tym ryboflawinę i tiaminę, które poprawiają nastrój, wspomagają proces widzenia i produkcję czerwonych krwinek. Co ciekawe, liście morwy zawierają również sporo witaminy PP, odpowiedzialnej za utrzymywanie skóry w odpowiedniej kondycji oraz regulację poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Niedobór tej witaminy może spowodować bezsenność, bóle głowy i napady złości, dlatego też warto dbać o jej odpowiedni poziom w organizmie.

Kiedy sięgnąć po morwę?

Morwa jest uznawana za jeden z najzdrowszych produktów naturalnych, nic więc dziwnego, że znalazła powszechne zastosowanie w lecznictwie. O jej niezwykłych właściwościach powinny przekonać się przede wszystkim osoby, mające problemy z układem trawiennym. Suszone owoce możemy stosować w przypadku zaparć, natomiast świeże pomogą, gdy doskwiera nam nieżyt żołądka i jelit. Korzenie morwy wykorzystywane są przez medycynę ludową jako środek przeciwkaszlowy i przeciwgorączkowy. Stosuje się je również w przypadku astmy, padaczki i bronchitu. Szczególnie cenne są wyciągi z tej rośliny - chronią komórki wątroby przed uszkodzeniem oraz wykazują właściwości przeciwzapalne. Badania potwierdziły również skuteczność morwy w profilaktyce nowotworów.

Niezwykle ciekawe są odchudzające właściwości morwy. Wszystko to dzięki zawartości łatwo rozpuszczalnego błonnika, który hamuje łaknienie i podtrzymuje uczucie sytości. Udowodniono również, że substancje zawarte w tej roślinie spowalniają rozkład cukrów złożonych, przez co pozwalają utrzymać ich poziom we krwi. Dzięki temu rzadziej chcemy sięgać po przekąski. Z tego samego względu po morwę powinny sięgać osoby cierpiące na cukrzycę.

Pobierz aplikację smaker

Sekret wiecznej młodości?

Czy ktokolwiek ma jeszcze wątpliwości, co do tego, że morwa powinna znaleźć się w naszym jadłospisie? Jeśli tak, to być może przekona go informacja, że dzięki niej możemy przedłużyć sobie życie. Wszystko to za sprawą znacznych ilości resweratrolu, obecnego w świeżych owocach morwy. Naukowcy dowiedli, że substancja ta odpowiada za ograniczenie objawów starzenia - poprawia koordynację ruchową, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, spowalnia rozwój zaćmy oraz pomaga zachować gęstości kości. Dzięki morwie możemy również wyglądać młodziej - w Chinach i Japonii od wieków używa się maści na bazie kwiatów i owoców tej rośliny, które wygładzają skórę utrzymują jej sprężystość i likwidują przebarwienia.

Eksperymenty wykazały, że u myszy, w których diecie obecny był resweratrol, średnia długość życia wzrosła aż o 26%. Co ciekawe, działo się tak bez względu na to, czy znajdowały się one na diecie wysoko czy też niskokalorycznej. Badacze sądzą, że to właśnie obecność tej substancji w diecie Francuzów odpowiada za wyjątkowo długą średnią długość życia w tym kraju.

Jak wprowadzić morwę do diety? Wypróbuj przepisy Smakerowiczów. Kliknij w zdjęcie!

Muffinki z dodatkiem morwy. Kliknij!Owsianka z owocami morwy. Kliknij!Owsianka z wiśniami i morwą. Kliknij!