Fot. 123RF/Picsel
Śniadaniom towarzyszy pośpiech - aż 55% ankietowanych jada je w samotności. Rodzinne, poranne posiłki są często zarezerwowane na weekendy, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie i spokojne zjedzenie. Co zatem jadamy w powszednie poranki?
Choć na naszych stołach pojawiają się płatki śniadaniowe, jogurty, czy nawet sałatki, to jednak cały czas niepodzielnie królują kanapki. Dwie kromki białego pieczywa, przełożone plasterkiem sera, wędliny, czasem z pomidorem i ogórkiem, i gotowe. Po kliku takich posiłkach możemy poczuć śniadaniową nudę. Jak się ratować przed monotonią?
Masło czy margaryna?
Czym smarujemy kanapki? Masłem? Nie jest to takie oczywiste. Ze względów ekonomicznych i z czystej wygody chętnie sięgamy po margarynę. Taki tłuszcz jest tańszy od masła i nie twardnieje w lodówce, co znacząco skraca czas przygotowania porannych kanapek i nie doprowadza nas do śniadaniowej furii. Kto usiłował rozsmarować kawałek zmarzniętego masła na cienkiej kromce pieczywa, ten wie o czym mowa.
Niestety, margaryna nigdy nie dorówna masłu. Odstawiając na bok kwestie zdrowotne, musimy przyznać, że masło ma smak, a margaryna po prostu jakoś smakuje. Urozmaiceniem dla codziennych kanapek może być nie tylko samo masło, ale masło smakowe. A takie możemy sporządzić samodzielnie.
Smarowidła do chleba
Smak kanapek możesz urozmaicić przeróżnymi smarowidłami. Najpopularniejszą jest bez wątpienia klasyczna pasta jajeczna. Powstaje z gotowanych na twardo jaj, które następnie są siekane, zagęszczane majonezem i doprawiane szczypiorkiem. Taką pastę zna chyba każdy, warto więc nieco odświeżyć klasykę, dodając do niej nieco więcej składników. Świetnie sprawdzą się suszone pomidory, prażona cebulka, pieczarki, ryby lub ser. Świetnym dodatkiem do kanapki będzie również bliskowschodni hummus lub meksykańskie guacamole.
Ciekawe pomysły na kanapki
Nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma, wyjątkowo ciekawymi pomysłami na kanapki. Pośród nich znajdą się zarówno propozycje dla wegetarian, jak i zdeklarowanych mięsożerców. Z pewnością wybierzecie spośród nich coś dla siebie.
Fot. Kocurekwkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
4. Tosty z camembertem i truskawkami
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Lapsmak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Kanapka z miodowym indykiem
Fot. TunaCooking Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Ewa_G na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.