Wyjątkowe ciasta dla miłośników czekolady

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby czekolady. Dziś przedstawiamy wam garść przepisów, dzięki którym będziecie mogli jeść ją jeszcze częściej.

Wyjątkowe ciasta dla miłośników czekolady

Fot. 123RF/Picsel

Czekolada zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głównie jest to magnez i wapń. Jedna tabliczka czekolady zawiera około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na te właśnie mikroelementy!

Znajdziemy w niej także sporo miedzi, która przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego. Jest bogata również w żelazo - mikroelement, który odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych ciałek krwi, odpowiedzialnych za "dotlenianie" naszego organizmu.

Czekolada zawiera także garść witamin: B6, B2, B3, B12, A i E oraz tłuszcz roślinny, który eliminuje zły cholesterol - przyczynę wylewu. Kolejnym elementem, który dobrze wpływa na nasz organizm jest teobromina pobudzająca pracę nerek i stymulująca układ nerwowy. Ważnymi mikroelementami, z których składa się czekolada, są flawonoidy, to dzięki nim zwiększa się odporność na infekcje, regulują one także właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.

Na poprawę humoru

Czekolada wpływa na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu, co znacząco pobudza nasz organizm. Przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność człowieka na choroby układu nerwowego, w tym schizofrenię. Słodkości tego rodzaju pomagają nam zwalczać stres i wywołują poczucie szczęścia - niektórzy twierdzą, że jest to porównywalne ze stanem zakochania - dlatego zasługują na miano afrodyzjaków, właśnie z tego powodu czekoladki cieszą się ogromną popularnością i są częstym prezentem na walentynki.

Wszystko z umiarem

Czekolada zawiera spore ilości tłuszczu, dlatego spożywana w nadmiarze może prowadzić do nadwagi. Smakołyk ten podwyższa również poziom cukru we krwi, a jak wiadomo, z tym nie ma żartów. Aby uniknąć złych konsekwencji wypływających z jedzenia czekolady, wystarczy spożywać ją w rozsądnych ilościach mimo, że wabi zarówno smakiem, zapachem, jak i wyglądem. Czekolady nie powinny jeść osoby z niewydolnością nerek, cierpiące na choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze i cukrzycę.

Czekoladowe wypieki

Miłośnicy pieczenia widzą, że czekolada jest świetnym dodatkiem do wypieków - ciast, ciasteczek, muffinek. Nadaje im nie tylko smak, ale kremową, wilgotną konsystencję. Jeśli macie ochotę zaskoczyć bliskich pysznym, czekoladowym ciastem, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Ciasto Teresy

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ciasto czekoladowe z masą grysikową

Fot. Bietka5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Czekoladowe z kremem śmietankowym

Fot. DomoweTorty na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Mocno czekoladowe z serem

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Czekoladowy przekładaniec

Fot. SlodkoSlodka83 -w-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ciasto czekoladowe z gruszkami

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ciasto intensywnie czekoladowe

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Proste ciasto czekoladowe

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Aksamitny sernik z czekoladą

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Brownie

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie