Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mrożeniu

Zamrażalnik nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Sprawdź, co i jak długo możesz w nim przechowywać, a których produktów absolutnie nie powinieneś do niego wkładać.

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mrożeniu

Fot. 123RF

Lato i wczesna jesień to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak równie często dary matki natury decydujemy się po prostu zamrozić, by wykorzystać je w bliżej nieokreślonej przyszłości.

Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają także zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze jest to dobry sposób na zachowanie świeżości naszego jedzenia. Co więcej, powinniśmy pamiętać, że zamrażalnik nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego produkty także mogą się zepsuć. Wykorzystajcie nasz praktyczny przewodnik po mrożeniu, a z pewnością unikniecie kulinarnej katastrofy.

Jak prawidłowo mrozić produkty?

Proces mrożenia jest bardziej skomplikowany niż mogłoby się wydawać i nie ogranicza się jedynie do wrzucenia wybranych produktów na dno zamrażalnika. Niezwykle istotnym jest odpowiednie przygotowanie naszych mrożonek. Warzywa i owoce należy dokładnie umyć, ale musimy również uważać, aby nie nasiąkły nadmiernie wodą. Niektóre produkty możemy obrać ze skórki. W tej grupie znajdują się m.in. gruszki, jabłka, brzoskwinie, pomarańcze oraz większość warzyw. Pamiętajcie też, że koniecznym jest usunięcie większych pestek oraz gniazd nasiennych z owoców, które je posiadają. Większe owoce (jabłka, brzoskwinie i gruszki) oraz niemal wszystkie warzywa, możemy zblanszować, dzięki czemu ułatwimy sobie ich obróbkę w przyszłości.

Najwygodniej będzie, jeśli przed zamrożeniem odpowiednio poporcjujecie mięso oraz warzywa i owoce. W ten sposób unikniecie konieczności rozmrażania wszystkich zapasów, których nie będziecie w stanie zjeść na jeden raz.

Pamiętajmy o tym, że powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na to co mrozimy, ale także w czym to robimy. Stosujmy jedynie torebki, które dobrze znoszą niskie temperatury i nadają się do przechowywania żywności. Popularne, foliowe woreczki lub reklamówki przepuszczają zapachy oraz pękają przy ujemnych temperaturach, przez co przestają chronić nasze mrożonki.

Aby uchronić warzywa i owoce przed sklejaniem się, warto je wstępnie zamrozić rozłożone równo na tacce, a dopiero potem przełożyć do opakowań. Podobnie powinniśmy postępować w przypadku ziół.


Zobacz też: Tego nie trzymaj w lodówce! Kliknij!

Tego nie trzymaj w lodówce!

Czy mrożonki mogą się przeterminować?

O produktach, które włożyliśmy do zamrażalki możemy łatwo zapomnieć. W końcu zimno chroni je przed zepsuciem, więc nie nagli nas czas. Niestety, nie jest to do końca prawdą. Tak jak wszystkie produkty spożywcze, także mrożonki mają określony czas przechowywania. W niektórych przypadkach jest on dłuższy, w innych nieco krótszy, jednak nigdy nie jest to wieczność.

Tak więc zioła możemy przechowywać w zamrażalce zaledwie 3- 4 miesiące. W przypadku większości owoców czas ten wydłuża się do 12 miesięcy. Tyle w naszych lodówkach wytrzymają zamrożone truskawki, wiśnie, agrest, porzeczki, gruszki, jagody oraz maliny. Warto jednak pamiętać, że wyjątek od tej reguły stanowią cytrusy, które bez szwanku wytrzymają zaledwie 3 miesiące.

Warzywa mają podobną trwałość do owoców - większość z nich wytrzyma w zamrażalniku około roku. Nieco krócej powinniśmy mrozić pory (6 miesięcy), paprykę (7 miesięcy) oraz marchewkę (9 miesięcy).

Jeśli chodzi o mięsa i ryby, najdłużej możemy mrozić wołowinę (od 10 do 12 miesięcy). Pół roku w zamrażalniku wytrzyma wieprzowina, cielęcina 8, a drób około 10 miesięcy. Nieco krócej mrozimy ryby (w zależności od gatunku od 5 do 7 miesięcy) oraz gotowane mięsa (od 4 do 6 miesięcy). Najmniej czasu w naszych zamrażalnikach mogą spędzić tłuste mięsa oraz podroby - ok. 3 miesięcy.

 

Wypróbuj nową wersję aplikacji mobilnej Smaker.pl. Kliknij i pobierz za darmo!

Pobierz aplikację mobilną Smaker! Kliknij!

Czego nie mrozić?

Przystępując do mrożenia, powinniście koniecznie pamiętać, iż nie wszystkie produkty się do tego nadają. W tym gronie znajdują się przede wszystkim produkty zawierające bardzo dużo wody, takie jak sałata, seler naciowy, rzodkiewki lub ogórki. Po rozmrożeniu zupełnie stracą swoją konsystencję oraz smak. Rozmrożony jogurt, śmietana lub majonez się zwarzy, więc ich przechowywanie w ujemnych temperaturach również mija się z celem. Jeśli włożycie do zamrażalnika jajka w skorupkach istniej zagrożenie, że zwiększając swoją objętość podczas zamarzania, po prostu wybuchną. Mrożenie szkodzi również miękkim serom, takim jak ricotta lub twaróg, dlatego one także nie powinny być wkładane do zamrażalnika.

W trosce o nasze zdrowie nie powinniśmy ponownie zamrażać gorących dań ani produktów, które zostały już rozmrożone. Jest to prosty sposób na nabawienie się przykrego w skutkach zatrucia pokarmowego, gdyż w takich produktach łatwo namnażają się groźne dla zdrowia bakterie.

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze do artykułu (4)

olmer_xc 28 sierpnia 2015
Dlaczego ponowne zamrozenie gotowego dania ma byc niby szkodliwe? Z miesem surowym jestem w stanie zrozumiec, ale np... Czytaj całość »
Dlaczego ponowne zamrozenie gotowego dania ma byc niby szkodliwe? Z miesem surowym jestem w stanie zrozumiec, ale np zupa? I to po wczesniejszym przegotowaniu ktore zabije wszystkie bakterie?
smaker 28 sierpnia 2015
Olmer_xc - częściowo masz rację, gotowanie faktycznie zabija bakterie, jednak jeśli rzeczona zupa postoi trochę... Czytaj całość »
Olmer_xc - częściowo masz rację, gotowanie faktycznie zabija bakterie, jednak jeśli rzeczona zupa postoi trochę przed zamrożeniem mogą pojawić się w niej nowe drobnoustroje. Mrożenie ich nie zabije, a jedynie uśpi. W czasie rozmrażania takie bakterie zaczynają się wyjątkowo szybko namnażać. W związku z tym, jeśli ponownie zamrozimy zupę bez ponownej obróbki cieplnej, zamrozimy ją ze sporą ilością nowy bakterii, a proces ten (tym razem na większą skalę) powtórzy się przy okazji kolejnego rozmrażania. Także sytuacja kiedy np. wyjmujesz zamrożoną zupę, zostawiasz ją aż spokojnie odtaje, odlewasz tylko potrzebną Ci porcję i tę porcję gotujesz, a resztę bez gotowania ponownie zamrażasz może nie wyjść Ci na zdrowie. Bezpieczniej będzie ponownie zagotować całość. Podobnie sytuacja wygląda np. w kwestii mięsa - możemy zamrozić kotlety, które przygotowaliśmy z zamrożonego mięsa, jednak absolutnie wykluczonym jest ponowne zamrażanie mięsa bez dodatkowej obróbki termicznej. Inną kwestią jest to, że wielokrotne zamrażanie i rozmrażanie np. zup nie wpływa najlepiej na ich smak i strukturę. Ale tutaj już decyzja należy do Ciebie.
Pozdrawiamy :)
Zespół Smaker.pl
olmer_xc 28 sierpnia 2015
Ja pisalem o sytuacji kiedy mrozi sie zupe po przegotowaniu. Inna sprawa to to czy szkodza (i ewentualnie jak... Czytaj całość »
Ja pisalem o sytuacji kiedy mrozi sie zupe po przegotowaniu. Inna sprawa to to czy szkodza (i ewentualnie jak bardzo, w jaki sposob) bakterie ktore i tak i tak pozniej zgina w trakcie gotowania. No chyba ze sa odporne na ~95 stopni.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej