Wielkanocne przepisy na ostatnią chwilę

Jeśli z różnych powodów dopiero teraz wzięliście się za kulinarne przygotowania do Wielkanocny, to najważniejsze, abyście nie panikowali, tylko racjonalnie pomyśleli o zbliżających się świętach. Zakwas na żurek można kupić, natomiast sałatki i mazurki są proste i szybkie w wykonaniu. Wystarczy jedno popołudnie i świąteczne dania będą gotowe.

Fot. materiały prasowe

Zamiast piec mazurka, możesz wykorzystać przepis, który nie wymaga pieczenia, a co za tym idzie - również wiele czasu. Sałatki wykonasz w mgnieniu oka, wystarczy zmieszać odpowiednie składniki. Kiełbasę ugotujesz w żurku, będą gotowe w 5 minut. Eksperci marki Sandra udowadniają, że takie ekspresowo przygotowane święta będą równie smaczne.

Sałatka warzywna

Szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Przyrządzenie tego dania zajmie tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie jajek.

Składniki:

  • Groszek konserwowy
  • Kukurydza
  • Ogórki konserwowe Sandra
  • Tuńczyk z puszki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Groszek, kukurydzę i tuńczyka odcedzamy i mieszamy. Jajka i ogórki kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mazurek bez pieczenia

Podając mazurka bez pieczenia nie ryzykujemy nieudanego wypieku. 
Składniki:

  • Opakowanie herbatników maślanych
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie masy kajmakowej
  • Brzoskwinia krojona w kostkę Sandra
  • Płatki migdałowe dla ozdoby

Przygotowanie:
Herbatniki blendujemy z masłem na jednolitą masę. Przekładamy do formy na mazurek i uklepujemy, tak aby powstał spód i brzegi ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Masę kajmakową podgrzewamy, aby zrobiła się lejąca. Na spodzie ciasta układamy odcedzoną brzoskwinię w kostkach i zalewamy kajmakiem. Możemy ozdobić płatkami migdałów.

Faszerowane jajka

Jeśli mamy jeszcze trochę czasu, możemy zamiast zwykłych jajek podać jajka faszerowane. Będą nie tylko niesamowicie smakowały, ale również pięknie zdobiły wielkanocny stół.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • Kukurydza Sandra
  • Majonez
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotowane jajka przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy z kilkoma łyżkami kukurydzy. Powstałą masą wypełniamy białka jajek.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2