Wielkanocne pieczenie, czyli proste sposoby na słodkie święta

Święta bez mazurka lub piaskowej babki? Wykluczone! Trudno wyobrazić sobie, by w Wielkanoc na naszym stole zabrakło pachnących i smakowitych wypieków.

Fot. 123RF/Picsel

Wszystkich, którzy obawiają się o swoje kulinarne umiejętności, uspokajamy - istnieje kilka sprawdzonych pomysłów na to co zrobić, by przygotowywane przez nas ciasta, torty i ciasteczka zachwyciły resztę domowników. Na Wielkanoc upiecz bliskim radość!

Przepis to podstawa

Choć wydaje się to oczywiste, podstawą udanego wypieku jest - przepis. Przygotowując nasze świąteczne przysmaki, powinniśmy w pierwszej kolejności zadbać o to, by wszystkie składniki w nim wyszczególnione, występowały dokładnie w takich proporcjach, jakie są w nim zalecane. Dlatego musimy dokładnie odmierzać wszystkie składniki - nie tylko „na oko". Możemy zaopatrzyć się w tym celu w wagę kuchenną i miarki. Dzięki temu zyskamy pewność, że w przygotowywanym wypieku znalazło się dokładnie tyle mąki czy cukru, ile zalecała receptura. W innym wypadku, grozi nam kulinarna katastrofa!

Dobrze wymieszane

Starannie mieszajmy wszystkie suche składniki, które dodajemy do ciasta. Starajmy się to robić delikatnie, ale dokładnie. Dzięki temu nasze ciasto zyska odpowiednią konsystencję.

W formie

By ciasto dobrze się wypiekło, ważna jest forma do pieczenia - powinniśmy ją wcześniej lekko natłuścić, następnie oprószyć bułką tartą lub mąką, a na końcu wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełniajmy formę w 2/3 przygotowanym ciastem, które wkładamy do piekarnika. Pamiętajmy, że pod wpływem temperatury zacznie ono „rosnąć".

Gorące pieczenie

W jakiej temperaturze powinniśmy piec nasze świąteczne ciasta? Wszystko zależy od tego, co przygotowujemy. Średnia temperatura nagrzania piekarnika to zwykle 200-220°C. Mocno nagrzany piekarnik osiąga temperaturę od 220-240°C. Jak możemy sprawdzić, czy ciasto już jest gotowe? Wystarczy, że wykorzystamy do tego wykałaczkę lub cienki, drewniany patyczek. Jeżeli po wyciągnięciu go z ciasta wciąż będzie on „czysty", będzie to oznaczało, że ciasto jest już dobrze wypieczone i powinniśmy je wyciągnąć z piekarnika. W przeciwnym razie zrobi się ono zbyt suche.

Chwila ochłody

Nim zaczniemy kroić nasze wypieki i częstować nimi gości, odczekajmy przynajmniej 20 minut, by ciasto miało czas „odpocząć". Pamiętajmy też, że większość ciast musi przed podaniem całkiem ostygnąć.

Wielkanocne dekoracje

Do przyozdobienia świątecznych tortów, wykorzystajmy drobne cukierki, suszone owoce, migdały, orzechy czy gotowe dekoracje do ciast. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt wart jest dodatkowej pracy.

Piana lekka jak chmurka

Jeżeli w przepisie musimy wykorzystać ubite białko, najpierw doprowadźmy jajko do temperatury pokojowej. By piana była delikatnie puszysta i lekka, dodajmy kilka kropel z cytryny lub octu, albo też szczyptę soli lub cukru.

Biszkoptowo

W przypadku przygotowywania ciast na biszkopt, należy odpowiednio przygotować mąkę, tzn. „napowietrzyć" ją. Jak to zrobić? Wystarczy przesiać ją przez grube sitko albo bardzo delikatnie wymieszać przed odmierzeniem.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0
Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

7
Informacje Jak przyprawiać krewetki - nie tylko pietruszka i cytryna. Oryginalne potrawy z krewetkami

Krewetki to bardzo wdzięczny składnik, który - odpowiednio przyprawiony - może zaskoczyć cię falą intensywnych doznań. Mało kto zdaje sobie sprawę...

5