Węgiel aktywny - czy warto go jeść?

Czerń jest zdecydowanie najmodniejszym kolorem tego sezonu. I nie mamy tu na myśli ubrań, a jedzenie. Co więcej, okazuje się, że wzbogacone o aktywny węgiel posiłki mają również pozytywny wpływ na nasz organizm.

Fot. 123RF/Picsel

Zaczęliśmy od czarnych maseczek do twarzy. Następnie przyszedł czas na kremy, pasty do zębów i żele do kąpieli. Jednak na tym nie można było poprzestać. Po spektakularnym sukcesie węglowych kosmetyków, nadszedł czas, aby czerń podbiła świat gastronomii.
Miłośnicy zdrowego odżywiania zajadają się ciemnymi lodami i pastami, które popijają węglowymi koktajlami. W wielkim skrócie: świat pokochał aktywny węgiel i okazuje się, że miał ku temu wiele powodów.

Jak powstaje czarne jedzenie?

Niezwykły kolor tych produktów spożywczych to nie zasługa czarnej magii ani wyjątkowo silnych, sztucznych barwników. Odpowiada za niego węgiel aktywny, który bez problemu możemy nabyć w aptekach pod postacią tabletek. Powstaje on z torfu, łupinek kokosowych lub drewna.

Bardzo drobno starty i dodany do jedzenia węgiel zmienia jego kolor bez większego wpływu na jego konsystencję. Co bardzo ważne, węgiel aktywny nie ma zdecydowanego smaku, który tłumiłby naturalne aromaty produktów spożywczych, dlatego jest to doskonałe pole do wielu eksperymentów kulinarnych.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

W jaki sposób aktywny węgiel wpływa na nasz organizm?

Specjaliści do spraw zdrowego odżywiania wskazują, że aktywny węgiel to nie tylko ekstrawagancki dodatek, czyniący nasze posiłki modniejszymi. Dobrze wiadomo, iż węgiel istotnie ułatwia wchłanianie składników odżywczych zawartych w pożywieniu oraz sprzyja powstaniu w układzie trawiennym warstwy ochronnej, która zabezpiecza nas przed działaniem szkodliwych substancji.

Co więcej, naukowcom udało się udowodnić, że może on także wspierać proces detoksykacji organizmu. Dzieje się tak, ponieważ węgiel unicestwia szkodliwe substancje oraz sprawia, że są one szybciej usuwane z naszego ciała.

Właśnie z tego względu spożywanie węgla zaleca się w przypadku zatruć lub przedawkowania niektórych leków. Czarny koktajl lub po prostu pastylka może również zabezpieczyć nas przed przykrymi skutkami zjedzenia np. spleśniałej żywności.

Uważaj, aby nie przesadzić

Jak to często bywa, węgiel aktywny powinien być stosowany z umiarem. W przypadku osób, cierpiących na rozstrój żołądka i inne choroby układu trawiennego, niebezpieczeństwo może przewyższać korzyści. Warto pamiętać, że zbyt częste spożywanie węgla może doprowadzić do wystąpienia nieprzyjemnych efektów ubocznych, takich jak zaparcia lub wymioty. Z tego względu przed rozpoczęciem węglowego detoksu warto skonsultować się z lekarzem.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 27

60 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wiosenna zupa cytrynowa, ryba z sosem maślanym, biszkopt

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz w kolejnym odcinku autorskiego programu "Ewa gotuje", zaprezentuje widzom pomysł na znakomity, dwudaniowy obiad oraz...

0