Uważaj na trujące owoce. Które są niebezpieczne?

Spacerując po lasach i łąkach, często wypatrujemy owoców natury, które moglibyśmy później zamienić w smaczne dania. Niestety, zbierając jagody powinniśmy zachować ostrożność, gdyż część z nich może być bardzo trująca.

Letnie smakołyki - jagody, borówki i porzeczki. Czasem hodujemy je we własnym ogródku, ale równie często wybieramy się po nie do lasu, gdzie rosną dziko. Niestety, może się zdarzyć, że zupełnie nieświadomie z takiej wyprawy powrócimy ze słoiczkiem trujących owoców, które mogą nam bardzo zaszkodzić. Jeśli nie jesteście pewni, że roślina, którą chcecie zerwać jest jadalna, lepiej omijać ją szerokim łukiem. Matka natura przygotowała dla nas sporo pułapek, a my bardzo często w nie wpadamy. Oto lista niebezpiecznych owoców, których pod żadnym pozorem nie powinniśmy spożywać.


1. Wawrzynek wilczełyko

Nie dajcie się zwieść! Te niewielkie, intensywnie czerwone jagody są śmiertelnie niebezpieczne. Nieduże krzewy wawrzynka możemy spotkać niemal na całym terytorium naszego kraju, zwłaszcza we wschodniej Polsce. Zagrożeniem dla zdrowia dziecka może być zjedzenie już nawet jednej jagody wawrzynka, natomiast w przypadku dorosłych śmiertelne jest zjedzenie ok. 10 jagód. Zawarty w nich glikozyd i mezereina powodują pieczenie, drętwienie warg oraz ślinotok. Po spożyciu pojawiają się również bardzo silne bóle, krwawe biegunki, wymioty, a następnie całkowite zatrzymanie krążenia. Jeśli kiedykolwiek spotkacie tę roślinę, omijajcie ją szerokim łukiem, gdyż nawet jej dotknięcie może spowodować pojawienie się zaczerwienień oraz pęcherzy na skórze.

 

Zobacz też: 8 niepozornych produktów, które mogą cię zabić

Dosyć łatwo pomylić je z jadalnymi jagodami, jednak ich spożycie jest wyjątkowo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Wszystkie części tej rośliny - poczynając od liści, a na owocach kończąc - są silnie trujące. Wszystko to za sprawą zawartych w nich alkaloidów oraz atropiny. Zatrucie wilczymi jagodami zaczyna się od bardzo silnego pobudzenia, które przechodzi w porażenie mózgowia. W kilka chwil po spożyciu pojawiają się również halucynacje. W dalszych etapach, pobudzenie zamienia się w atak szału, a osoba, która spożyła wilcze jagody zaczyna cierpieć na światłowstręt oraz zaburzenia mowy. Zatrucie tymi owocami może spowodować śpiączkę, a nawet zgon w wyniku porażenia układu oddechowego. Dawkę śmiertelną dla dorosłych może stanowić nawet 10 jagód, natomiast w przypadku dzieci niebezpieczne jest zjedzenie zaledwie 3 owoców.


Zobacz też: Białko - szkodliwe czy bezpieczne?

Wygląda jak czerwona porzeczka? Nic bardziej mylnego! Zawarte w kalinie saponiny są szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci. Spożycie tych owoców może spowodować silne zatrucie, objawiające się wymiotami, biegunką oraz mdłościami. Zjedzenie znacznej ilości jagód kaliny, może doprowadzić do zaburzeń świadomości, duszności, arytmii oraz uszkodzenia nerek. Zgony zdarzają się bardzo rzadko, co nie znaczny, iż jest to roślina dla nas bezpieczna.


Zobacz też: Produkty, które najczęściej powodują zatrucia pokarmowe

Kolejną z roślin, których zdecydowanie nie powinniśmy brać do ust, jest wiciokrzew. Najczęściej możemy spotkać ją w północnej oraz zachodniej Polsce, gdzie była bardzo często hodowana, ze względu na swoje przepiękne kwiaty. Niestety, chociaż cieszy oko, zjedzenie wiciokrzewu jest dla nas śmiertelnie niebezpieczne. Wystarczy spożyć kilka czerwonych jagód, aby zawarte w nich toksyny zaburzyły pracę naszego serca oraz układu nerwowego. Zatrucie wiciokrzewem objawia się głównie wymiotami, silnym poceniem, biegunką, nagłymi skurczami mięśni oraz sennością, która może przejść w śpiączkę. W skrajnych przypadkach zjedzenie jagód wiciokrzewu prowadzi do śmierci.


Zobacz też: Czego powinieneś unikać gdy zażywasz leki?

W ostatnim czasie w naszej kuchni bardzo popularne stało się wykorzystywanie czarnego bzu. Powinniśmy jednak czynić to z rezerwą, gdyż we wszystkich częściach tej rośliny występują sambunigryna oraz sambucyna. Spożycie większej ilości tych substancji może spowodować silne zatrucie. Najbardziej niebezpieczne są niedojrzałe owoce czarnego bzu, których zjedzenie prowadzi do zaburzeń oddychania, przyśpieszenia bicia serca, zawrotów głowy, silnych wymiotów oraz biegunki. W przypadku takiego zatrucia, zawsze konieczna jest konsultacja z lekarzem. Warto wiedzieć, że wysoka temperatura unieszkodliwia trujące substancje w czarnym bzie. Ze względu na ten fakt, zawsze warto poddać go obróbce termicznej.


Zobacz też: Uwaga na zielone ziemniaki! Są niebezpieczne

W maju konwalie kuszą nas wspaniałym zapachem, niewiele jednak osób wie o tym, iż w późniejszym czasie piękne kwiaty zamieniają się w niebezpieczne dla zdrowia jagody. Szczególnie wrażliwe na zatrucia tą rośliną są dzieci, dlatego powinniśmy zwracać na nie baczną uwagę, gdy bawią się w miejscach, gdzie występują konwalie. Niewielkie, czerwone jagody mogą doprowadzić do zaburzenia pracy serca, spadku ciśnienia oraz migotania komór. Pierwszymi objawami takiego zatrucia są nudności, biegunka, osłabienie, zaburzenia postrzegania barw oraz zawroty głowy.


Zobacz też: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
29
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 293

60 min
9
>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1