Upfield buduje roślinną przyszłość

Upfield, światowy producent żywności pochodzenia roślinnego m.in. do smarowania i pieczenia oraz oliwy z oliwek, kremów, past i serów, ogłosił plan otwarcia nowoczesnego Centrum Nauk o Żywności.

Fot. materiały prasowe

Wartość inwestycji jest szacowana na 50 mln euro. Działanie to odzwierciedla ambitne dążenia firmy - Upfield stawia sobie za cel rozwój kategorii najwyższej jakości produktów z roślin, dostępnych w opakowaniach powstających w sposób zrównoważony.

Zgodnie z założeniami, Centrum Nauk o Żywności ma powstać w holenderskim mieście Wageningen, a jego otwarcie nastąpi jeszcze przed końcem 2021 r. Upfield planuje również stworzenie nowego globalnego biura w Amsterdamie.

Produkty tworzone z myślą o ludziach i planecie

Konsumenci coraz częściej poszukują produktów z roślinnym składem. Zwracają także uwagę na ich jakość, uważnie czytając etykiety. Odpowiedzią na potrzeby konsumentów są produkty, które znajdują się w portfolio Upfield. Firma jest światowym producentem produktów roślinnych cechujących się doskonałym smakiem, m.in. wegańskich serów, roślinnych alternatyw śmietany dla restauracji i cukierni czy dostępnych na polskim rynku produktów marek Rama, Flora, Flora ProActiv, Delma oraz kostki do pieczenia Kasia.

„Plan otwarcia Centrum Nauk o Żywieniu obrazuje nasze zaangażowanie w rozwój kategorii produktów roślinnych, który opiera się na pionierskich badaniach. Nasze liczne osiągnięcia w tej dziedzinie są imponujące. Od momentu, gdy dwa lata temu powstał Upfield, wprowadziliśmy nowe, wyróżniające się na rynku produkty - roślinne sery, śmietanę i produkty do smarowania. Nowe Centrum Nauk o Żywności Upfield pozwoli nam przyspieszyć realizację naszego ambitnego planu i opracowywać jeszcze więcej rozwiązań, które pozwolą cieszyć się wspaniałym smakiem naturalnych, roślinnych produktów, korzystnych zarówno dla zdrowia konsumentów, jak i dla planety. Jako światowy lider w żywieniu roślinnym jesteśmy bardzo podekscytowani tym, jakie znaczenia ta inwestycja ma dla przyszłości całej kategorii produktów roślinnych", powiedział David Haines, CEO Grupy Upfield.

Globalne plany rozwoju

Holenderskie Wageningen, gdzie planowo ma powstać Centrum Nauk o Żywności Upfield, uważane jest za europejską Dolinę Krzemową przemysłu spożywczego i światowej klasy centrum innowacji w dziedzinie żywności. Wybierając tę lokalizację na miejsce nowego Centrum Nauki o Żywności, firma będzie mogła korzystać z niezwykle wartościowego zaplecza naukowego. W sąsiedztwie znajduje się m.in. Wageningen University & Research Centre (WUR) - uczelnia uznawana za wiodący na świecie ośrodek w dziedzinie zdrowej żywności i przemysłu rolno-spożywczego.

„Inwestycja, której celem jest utworzenie Centrum Nauk o Żywności Upfield, będzie oznaczała dostęp do najnowocześniejszego sprzętu, technologii oraz wyspecjalizowanego grona ekspertów i firm. Centrum pozwoli nam na wprowadzanie kolejnych innowacji, dając możliwość rozwoju kategorii naturalnej żywności pochodzenia roślinnego. To ekscytujące być częścią firmy, która wierzy w znaczenie nauki o żywności oraz rozwój wysokiej jakości produktów roślinnych i na ten cel przeznacza duże środki finansowe", mówi John Verbakel, Dyrektor ds. Badań i Rozwoju Upfield.

Firma Upfield zobowiązała się również do otwarcia nowego globalnego biura w Amsterdamie - z planem realizacji inwestycji do końca 2021 r. Nowo wybudowana centrala pozwoli połączyć dwie główne siedziby firmy, które aktualnie znajdują się w Amsterdamie i Rotterdamie. Przeniesienie usprawni współpracę między zespołami pracującymi obecnie w różnych lokalizacjach. Przestrzeń będzie także oferować nowoczesne środowisko pracy, które odzwierciedla cel i misję Upfield - dążenie do budowania lepszej przyszłości ludzi i planety, opartej na roślinach.

Źródło: materiały prasowe

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
>60 min
0
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 72

15 min
1
15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2