Ulubione kluski Polaków

Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka?

Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych.


Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w przygotowaniu, nie wymagającą dużej ilości składników i wykorzystującą to, co rodzi ziemia. Jest to także potrawa uniwersalna, którą, bez większych modyfikacji, można podać na kilka różnych sposobów.


Kopytka doskonale wypadają solo, ze skwarkami, z cebulką, ze zrumienioną bułką tartą lub z sosem mięsnym, czy grzybowym, a także - po drobnych modyfikacjach - na słodko. Mogą być daniem głównym, mogą być także dodatkiem. Zawsze smakują dobrze i są lepsze od zwykłych ziemniaków.


Jak zrobić dobre kopytka? Wystarczy ugotować ziemniaki, bądź po prostu sięgnąć po resztki z obiadu. Następnie musimy je rozdrobnić i rozrobić z jajkiem oraz zagęścić mąka. Następnie wyrabiamy kulę ciasta, z kuli formujemy wałek i ostrym nożem wykrawamy charakterystyczne kluski. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, z kroplą oleju, by się nie posklejały, aż do wypłynięcia. Serwujemy od razu lub po odsmażeniu. Proporcje zazwyczaj podaje się na oko, w zależności od jakości ziemniaków. Mąki dodajemy tyle, by ciasto wyszło zwięzłe, ale nie za twarde.


Jeśli do masy kopytkowej dodamy twaróg zrobimy leniwe, jeśli zamiast mąki pszennej dodamy ziemniaczaną - zrobimy kluski śląskie. To jednak nie jedyne modyfikacje, które możemy wprowadzić. Szpecle - kopytka niemieckie - powstają z jaj i mąki, bez ziemniaków i są podawane z górskim serem i skwarkami, haluszki - kopytka słowackie - powstają z dodatkiem krochmalu, lub mąki ziemniaczanej, a podaje się je z bryndzą, gnocchi - czyli kopytka włoskie odróżnia od polskich kształt oraz mnogość dodatków.


A skoro o dodatkach mowa... Warto poeksperymentować i do ciasta dodać ulubione zioła: pietruszkę, oregano, koperek, tymianek, czy bazylię. Możemy dodać nieco ugotowanej marchwi, podsmażonej cebulki lub boczku. Możemy także całkowicie zmienić kolor naszych klusek dodając szpinak lub przecier pomidorowy. Dodanie parmezanu zaostrzy smak, dodanie ricotty nada delikatności. Grunt to nie ograniczać niczym swojej fantazji i eksperymentować... lub zajadać się kopytkami w wersji tradycyjnej!

 

Inspirujące przepisy na kopytka. Kliknij!

Kopytka, a może pierogi - czytaj krótką historię ruskich. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 1748

60 min
9
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 222

15 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1