Twaróg ze śmietaną, czyli dobry poznański gzik!

Gzik to jeden ze specjałów, z których słynie Wielkopolska. Twaróg wymieszany ze śmietanką, cebulą i szczypiorkiem to smak dzieciństwa wielu Polaków. Tanie, szybkie i syte jedzenie z pewnością docenią miłośnicy dań z ziemniakami. Sprawdź, jak szybko wyczarować dodatek do śniadania lub obiadu!

Twaróg ze śmietaną, czyli dobry poznański gzik!

Fot. 123RF/Picsel

Pochodzenie gziku

Czym są pyry? W Poznaniu mówi się tak na ziemniaki, czyli bulwiaste warzywa. Rodowici Poznaniacy tak upodobali sobie to warzywo, że nazywa się ich Pyrami. Twaróg z pyrami to potrawa charakterystyczna dla kuchni poznańskiej i kujawskiej. Gzik podawany razem z ziemniakami w mundurkach nosi gwarową nazwę pyry z gzikiem. Danie narodziło się w połowie XIX wieku, gdy w Wielkopolsce rozpowszechniły się ziemniaki. Wstępnie potrawę zjadano w piątki jako postne danie, jednak z czasem ich popularność urosła do takiej rangi, że stały się stałą pozycją menu w wielkopolskich restauracjach. Uprawę ziemniaka popierały władze pruskie, szczególnie Fryderyk II Wielki. Początkowo pyry bywały na stołach chłopów i miejskiego plebsu, później weszły do jadłospisu szlachty i bogatego mieszczaństwa. Poznaniacy tak kochają pyry, że mają w mieście swój mały kult w postaci pomnika ziemniaka w parku Jana Pawła II oraz organizują ciekawe wydarzenia jak np. Dni Pyrlandii czy Bieg o Puchar Złotej Pyry.

Reklama

Gdzie w Poznaniu zjesz kultowy gzik?

Poznań posiada ciekawe dania regionalne i przekąski, jak np. ślepe ryby, plyndze ze śmietaną, szagówki, parowce, zimne nóżki, słodkie rogale Marcińskie znane na całą Polskę czy wielkopolską zupę parzybrodę. Miasto kojarzy się z ziemniakami, ale pyry nie są jedynym symbolem Poznania. Z pewnością skojarzysz renesansowy Ratusz, Poznańskie Koziołki, Międzynarodowe Targi Poznańskie, klub piłkarski Lech Poznań czy urokliwe stragany na rynku poznańskim. Masz ochotę na pyry z gzikiem i planujesz wycieczkę do Poznania? Wybierz się do restauracji Pyra Bar, Pyraland, Pierożek i Kompocik, Bamberka lub do Hyćka Restauracja! Twaróg rozrabiany jest ze śmietaną (czasami używa się zamiennie mleka lub jogurtu), następnie miesza się ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Dla urozmaicenia niektóre dania są bogatsze o jajko lub cebulę. Ziemniaki są bardzo pożywne i syte, możesz je także przyrządzić w domu na wiele sposób!

Przepis na poznański gzik

Przygotuj 1 kg ziemniaków, 400 g twarogu pełnotłustego, 4 łyżki gęstej śmietany 18%, ½ pęczka koperku, cebulę średniej wielkości, przyprawy jak pieprz i sól do smaku.
Ziemniaki umyj i wyszczotkuj, by usunąć z nich piasek. Pyry włóż do garnka, zalej wolą i dodaj szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie. Do miseczki przełóż twaróg i rozgnieć go widelcem.
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Śmietanę, sól, pieprz i pokrojoną cebulę dodaj do serka i dokładnie wymieszaj. Jeśli czujesz, że twaróg jest nadal suchy, dodaj wedle uznania większą ilość śmietanki. Ugotowane ziemniaki w mundurkach odcedź. Jeszcze gorące przetnij na pół i ułóż na każdej połówce gzik. Dla podkręcenia smaku dodaj koperek lub szczypiorek. Chcesz poczuć się jak prawdziwy poznaniak? Nalej do szklanki kefir lub maślankę. Jest to przepis na klasyczny gzik po poznańsku. Wiele osób dodaje też do przepisu chrupką rzodkiewkę. Tak przygotowany serek pasuje na kanapkę lub jako dodatek do ziemniaków gotowanych klasycznie.
Promocje na naczynia do serwowania i na talerze znajdziesz w sklepie Home and You. Skorzystaj już dziś z darmowej dostawy!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!