Ewa_Gotuje

Triki, dzięki którym owoce i warzywa dłużej zachowają świeżość

Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić nieco więcej jedzenia, niż potrzebujecie. Nie ma się co przejmować, dzięki naszym poradom produkty spożywcze zachowają świeżość na znacznie dłużej.

Fot. 123RF/Picsel

Po raz kolejny musisz wyrzucić jedzenie, ponieważ kupiłeś zbyt dużo? A może po prostu zapomniałeś o niektórych produktach, które po kilku dniach spędzonych w lodówce już do niczego się nie nadają? Mamy dla ciebie kilka trików, dzięki którym różnego rodzaju produkty spożywcze zachowają świeżość zdecydowanie dłużej.

1. Przechowuj pomidory szypułką w dół

Co bardzo ważne, pomidorów nigdy nie wkładamy do lodówki, gdyż w ten sposób tracą one wyjątkowy smak oraz konsystencję. Warzywa te powinniśmy przechowywać w temperaturze pokojowej, układając je w ten sposób, aby zielona szypułka była skierowana w dół. Ten prosty trik sprawi, że zachowają one świeżość zdecydowanie dłużej.

2. Zaopatrz się w pochłaniacz etylenu

Etylen jest substancją, która przyśpiesza dojrzewanie oraz gnicie zielonych warzyw takich jak sałata, brokuły, szparagi lub ogórki. Jeśli chcemy przechowywać je w pobliżu gruszek, pomidorów, jabłek lub bananów (czyli produktów wydzielających etylen), powinniśmy zaopatrzyć się w pochłaniacz etylenu. Umieszczenie w lodówce tego niewielkiego urządzenia, przypominającego pochłaniacz zapachów, sprawi, że wasze owoce i warzywa na dłużej zachowają świeżość.

3. Zieleninę owiń papierowym ręcznikiem

Kupując sałaty lub różnego rodzaju zioła zwykle musimy liczyć się z tym, że należy je zużyć bardzo szybko, gdyż wystarczą zaledwie 1-2 dni w lodówce, by liście zaczęły więdnąć. Jak temu zapobiec? Sałatę lub zioła owiń papierowym ręcznikiem, który pochłonie zbędną wilgoć, zapobiegnie ich gniciu i sprawi, że pozostaną świeże nawet przez tydzień.

4. Przechowuj banany osobno

Jak już wcześniej wspominaliśmy, banany wytwarzają bardzo dużo etylenu, co sprawia, iż warzywa i owoce przechowywane razem z nimi szybciej się psują i tracą świeżość. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie znalezienie dla bananów osobnego pojemnika. Aby banany nie traciły świeżości, ich końcówki należy obwinąć folią spożywczą.

5. Ogórki trzymaj poza lodówką

Mogłoby się wydawać, iż naturalnym miejscem na przechowywanie ogórków jest lodówka. Jednak podobnie jak w przypadku pomidorów, powinniśmy trzymać je w temperaturze pokojowej. Chłód sprawia, że ogórki stają się gorzkie i wodniste. Co więcej, znacznie szybciej się psują.

6. Marchewki przechowuj w wodzie

Niewiele osób wie o tym, że marchewka dłużej pozostanie jędrna i chrupiąca, jeśli będziemy przechowywać ją w pojemniku wypełnionym wodą. Pamiętajmy jednak, że przed umieszczeniem ich w kąpieli, powinniśmy usunąć wszystkie zielone końcówki i kłącza.

7. Nigdy nie trzymaj grzybów w plastikowych torebkach

Z pewnością nie raz zauważyłeś, że grzyby przechowywane w foliowych torebkach bardzo szybko gniją i pleśnieją. Chcąc zachować ich świeżość na dłużej, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie ich w papierowym opakowaniu w chłodnym i suchym miejscu.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Wątróbka po berlińsku

Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...

Odsłon: 954

30 min
3
15 min
1
Desery Ciasto drożdżowe z rabarbarem

W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...

Odsłon: 90

>60 min
1
15 min
1
Dania główne Carbonara

Carbonara to klasyczne danie pochodzące z Włoch. Przygotowywana jest z jedyni...

Odsłon: 7096

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze przepisy na marynaty do różnych rodzajów mięs. Propozycje na grilla

Idealne mięso na grilla musi być soczyste, aromatyczne i miękkie. Niezależnie od tego, czy planujemy przygotować karkówkę, piersi z kurczaka, czy ż...

2
Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0