Tort czekoladowo-orzechowy Krzysztofa Ilnickiego

W finałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie wyjątkowego tortu. poradzilibyście sobie z jego odtworzeniem?

BISZKOPT ORZECHOWY

  • 33 g mąki pszennej typ 450
  • 58 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g białka
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g masła

Metoda
Przesiać mąkę i wymieszać z orzechami. Ubić bezę. Upłynnić masło. Połączyć wszystkie składniki. Na blasze wyszprycować dysk o rozmiarach mniejszych niż rant tortu i o grubości wg uznania. Upiec w temperaturze 175℃. Zamrozić.

HERBATNIK FRANCUSKI

  • 120 g masła
  • 100 g cukru kryształ
  • 1 g soli
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 45 g żółtka

Metoda
Połączyć wszystkie składniki, rozdrabniając je rękami. Wycisnąć lub rozwałkować dysk o rozmiarze mniejszym niż rant tortu i upiec w temperaturze 170℃.

ROCHER

  • 300 g prażonych i siekanych orzechów laskowych
  • 200 g masła
  • 150 g czekolady mleczna
  • 50 g czekolady gorzka

Metoda
Rozpuścić masło i czekolady. Połączyć. Dodać orzechy. Zanurzyć w masie zamrożony biszkopt. Natychmiast przykleić go do odpieczonego herbatnika francuskiego. Odłożyć do lodówki.

CRÈME MOUSSELINE

  • lawenda suszona
  • 175 g mleka 3,2%
  • 40 g żółtka
  • 20 g cukru kryształ
  • 5,5 g skrobi kukurydzianej
  • 70 g czekolady mleczna
  • 70 g masła

Metoda
Podgrzać mleko z lawendą. Gdy nabierze smaku, przecedzić. Zagotować. Osobno wymieszać żółtko z cukrem i skrobią. Połączyć z mlekiem lawendowym i zagotować. Dodać czekoladę i masło. Wystudzić tak, aby nie zrobił się kożuch. Przełożyć do rękawa cukierniczego i odłożyć do lodówki.

GALARETKA OWOCOWA

  • 90 g purée z malin
  • 40 g cukru kryształ
  • 20 g wody
  • 40 g masy żelatynowej
  • 160 g purée z leśnych owoców

Metoda
Podgrzewać pierwsze 4 składniki aż do rozpuszczenia masy żelatynowej i cukru. Następnie dodać zimne purée z leśnych owoców. Wylać do silikonowej formy i zamrozić.

MUS ORZECHOWO-CZEKOLADOWY

  • 250 g mleka 3,2%
  • 70 g żółtka
  • 60 g masy żelatynowej
  • 290 g czekolady mlecznej mleczna
  • 90 g czekolady gorzkiej gorzka
  • 150 g pasty z orzechów laskowych
  • 550 g śmietanki 36%

Metoda
Przygotować krem angielski. Dodać masę żelatynową. Połączyć z czekoladami. Następnie dodać pastę. Osobno ubić śmietankę i połączyć z musem czekoladowo-orzechowym.

MONTAŻ

Zbudować tort.
Wyłożyć bok tortu folią rantową i ustawić na macie silikonowej na blasze.
Wyłożyć do rantu herbatnik francuski z biszkoptem w rocher. Wyszprycować warstwą crème mousseline. Wylać warstwę musu orzechowego. Wyłożyć 3 większe okręgi z galaretki. Uzupełnić rant musem orzechowym. Tort zamrozić szokowo. Przygotować glazurę.

GLAZURA

  • 75 g wody
  • 150 g cukru kryształ
  • 100 g śmietanki 36%
  • 150 g syropu glukozowego
  • 55 g masy żelatynowej
  • 140 g czekolady mlecznej mleczna

Metoda
Zagotować trzy pierwsze składniki. Następnie dodać pozostałe. Zblendować. Gdy glazura osiągnie temperaturę 27℃, polać zamrożony tort.
Wierzch tortu ozdobić najmniejszym ringiem z galaretki i świeżymi owocami.

 

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32779

>60 min
62
Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 397

15 min
5
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 679

15 min
9
15 min
35

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4