Te przepisy zachwycą twoich gości

Szukacie propozycji prostych dań, które dopełnią każde przyjęcie? Mamy dla Was kilka przepisów!

Te przepisy zachwycą twoich gości

Fot. Materiały prasowe
Niegdyś gotowe przysmaki typu chipsy, paluszki, krakersy czy popcorn wydawały się idealnym pomysłem na imprezowe przekąski. Obecnie jednak, aby zachwycić gości organizacją przyjęcia należy się bardziej postarać. Pozwólcie sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa i przygotujcie dania, które sprostają wymaganiom wszystkich - zarówno fanów mięsnych przekąsek, jak i osób dbających o linię. W jaki sposób? Niech na stole zagoszczą pizza na spodzie z kalafiora, minitarty z boczkiem i cebulą oraz różyczki z ciasta francuskiego. Dzięki naszym przepisom będzie pięknie i pysznie!

Pizza na spodzie z kalafiora

(czas przygotowania: 80 min)
Składniki główne:

  • Boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • Czarne oliwki
  • Suszone pomidory

Sos do pizzy:

  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, suszone oregano
  • Ziarna słonecznika
  • Parmezan
  • Świeża bazylia

Spód do pizzy:

  • 600 g kalafiora
  • Jajko
  • 200 g startego żółtego sera
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kalafiora podziel na różyczki, rozdrobnij w malakserze. Rozdrobnionego kalafiora gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Odcedź i odstaw do wystudzenia, a następnie odciśnij w ściereczce z nadmiaru wody. Dodaj jajko oraz żółty ser. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj okrąg na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20 minut. Składniki na sos wymieszaj. Posmaruj upieczony spód. Na wierzchu ułóż pozostałe składniki, a na koniec posyp parmezanem. Piecz jeszcze przez 15 minut.

Minitarty z boczkiem i cebulą

(czas przygotowania: 60 min)
Składniki:

  • 200 g boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • Ciasto francuskie
  • 400 g cebuli
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany
  • Świeży rozmaryn
  • 100 g startego żółtego sera
  • Sól, pieprz
  • Rozmącone jajko do posmarowania ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż do zrumienienia. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Duś do miękkości. Wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj do przestudzonego farszu. Dopraw solą i pieprzem. Małe foremki na tatrę wyłóż ciastem francuskim, przełóż do środka przygotowany farsz. Wystające brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut.

Różyczki z ciasta francuskiego

(czas przygotowania: 40 min)
Składniki:

  • Szynka (np. z beczki od JBB Bałdyga)
  • Ciasto francuskie
  • Jajko

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie pokrój na paski o szerokości około
3 cm. Na paski nałóż półplasterki szynki i zwiń je w różyczki, zalepiając brzegi. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Źródło: materiały prasowe