Tarta limonkowa - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Wyjątkowa tarta, do której przygotowania potrzebny wam będzie... gramofon

Ciasto Kruche

  • 145g masło
  • 100g cukier puder
  • 40g mąka migdałowa
  • 2g sól
  • 60g jaja
  • 300g mąka T450
  • 25g mąka ziemniaczana

Zagnieść kruche cisto. Schłodzić w lodówce

Po schłodzeniu rozwałkować ciasto do grubości 3-3,5mm i wyłożyć nim formę.
Odpiec z obciążeniem do złotego koloru.

 

Opaska z czekolady

  • 300g biała czekolada

Rozpuścić 225g czekolady do temperatury 42-45C.
Dosypać 75g czekolady, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Rozsmarować czekoladę na pasku folii. Odczekać aż zacznie lekko tężec.
Przykryć drugim paskiem i owinąć wokół rantu. Schłodzić.

 

Krem Limonkowy

  • 30g woda
  • 6g żelatyna 180bloom
  • 160g sok z limonki
  • 150g jaja
  • 100g żółtko
  • 100g cukier kryształ
  • 110g masło
  • Skórka z 1 limonki

Zalać wodą żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Upłynnić w mikrofali

Zagotować sok, jaja, żółtko wymieszane z cukrem.
Odstawić z gazu dodać upłynnioną masę żelatynową i masło. Schłodzić do 30C.
Dodać skórkę z limonki
Wylać do upieczonego korpusu i schłodzić.

 

Beza Szwajcarska

  • 150g białko
  • 200g cukier
  • 10g sok z limonki

Połączyć białko z cukrem i podgrzać na parze do 60C.
Dodać sok i ubić do pożądanej gęstości.

 

Montaż:
Wyszprycować ślimak z bezy na powierzchni tarty używając adaptera.
Udekorować jadalnymi kwiatami i opaską z czekolady.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
55
60 min
3
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3