Szybki sposób na karnawałowe party: te przekąski zrobisz w ekspresowym tempie!

Karnawał już rozpoczęty, a zatem startuje sezon na różnego rodzaju domówki, podczas których nie może zabraknąć odpowiedniego menu. Najpopularniejsze są przekąski w stylu finger food, czyli na jeden kęs.

Szybki sposób na karnawałowe party: te przekąski zrobisz w ekspresowym tempie!

Fot. materiały prasowe
Nie wymagają wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a jedynie minimum nakładu pracy. Co jeszcze sprawdzi się na karnawałowym stole? Przedstawiamy przepisy na ekspresowe menu.

Sprytny sposób na szybkie party

Organizując karnawałową imprezę, warto pamiętać o tym, że mamy się przede wszystkim dobrze bawić. Po wyczerpujących przygotowaniach do świąt dobrze jest przyrządzić proste przekąski z małą ilością składników. Dyżurnymi daniami na karnawałowe party mogą być m.in. smakowita sałatka z burakami, bruschetty z kabanosami i mozzarellą oraz mini roladki z szynką JBB. Ich przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 20 minut! Poniżej podpowiadamy, jak je przygotować.

Sałatka z burakami

Składniki:
• Schab biały Masarnia u Józefa JBB
• Burak 1 szt.
• Pomarańcza 1 szt. (lub mandarynki)
• Garść orzechów włoskich
• Szpinak
• Siemię lniane - dwie łyżki
Składniki na dressing:
• 2 łyżki oliwy
• łyżka octu balsamicznego
• łyżka miodu
• łyżeczka przyprawy piernikowej
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Buraka oraz pomarańczę ugotuj na parze, a po ostudzeniu obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w małe plasterki. To samo zrób ze Schabem białym Masarnia u Józefa JBB. Wszystkie plastry włóż do miski i wymieszaj ze szpinakiem, orzechami, siemieniem lnianym, a górę posyp skruszonymi orzechami. Całość polej dresingiem.

Sposób przygotowania:

Podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj pasztet. Wszystko razem zasmaż i rozdrobnij. Przestudzony farsz rozsmaruj na płacie ciasta francuskiego, następnie zwiń w roladę. Pokrój na ok. 2 cm paszteciki. Ułóż je na papierze do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni ok. 30 minut.

Bruschetty z kabanosami i mozzarellą

Składniki:

• Bagietka
• Oliwki zielone
• Zielone pesto
• Kabanosy JBB
• Mozzarella
• Parmezan
• Suszone pomidory

Sposób przygotowania:
Bagietkę pokrój na kawałki o grubości około 2 cm. Posmaruj zielonym pesto. Oliwki, kabanosy, mozzarellę i suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż wszystkie składniki na bagietce. Posyp po wierzchu startym parmezanem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 5 minut, do rozpuszczenia mozzarelli.

Mini roladki z tortilli z szynką JBB

Składniki:

• Szynka Szefa Masarni u Józefa JBB
• 8 plasterków wędzoka ustrzyckiego JBB
• 2 tortille
• 6 plasterków żółtego sera
• Ketchup lub sos pomidorowy pikantny
• Tymianek
• parmezan
Sposób przygotowania:
Tortille posmaruj ketchupem/sosem, posyp tymiankiem, na to daj ser i szynkę JBB. Zwiń w ruloniki i pokrój na plastry ok. 2 cm grubości. Posyp parmezanem i zapiecz w 180°C przez ok. 20 minut

Źródło: materiały prasowe