Szybki obiad z kurczakiem w roli głównej

Drób jest jednym z tych mięs, które najczęściej gości na naszych stołach. Niestety, przygotowując go bardzo łatwo wpaść w rutynę. Jak uniknąć kuchennej nudy, a jednocześnie zaserwować smaczne danie z drobiem? Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników!

Fot. 123RF/Picsel

Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością przekona do siebie zarówno małe dzieci jak i osoby nieco starsze. Co więcej, mięso to doskonale łączy się z różnego rodzaju dodatkami i przyprawami, dzięki czemu codziennie będziemy mogli przygotowywać smaczny i zaskakujący obiad.

Jak kupić dobry drób?

Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości. Podczas zakupów powinniśmy przestrzegać kilku zasad, gdyż tylko w ten sposób będziemy mieli pewność, że przygotowane przez nas dania będą zawsze smakować rewelacyjnie.

Pamiętajcie, aby mięso kupować jedynie u sprawdzonych sprzedawców, którzy przestrzegają zasad higieny. Sklep powinien być czysty, a mięso koniecznie musi być przechowywane w temperaturze nie wyższej niż 4 stopnie Celsjusza. Największe zaufanie powinno wzbudzać mięso paczkowane - chroni je to przed zanieczyszczeniem i pozwala mu dłużej zachować świeżość. Zwracajcie też uwagę na to, jak wygląda mięso, które kupujecie. Jeśli kurczak ma nieładny kolor lub podejrzane przebarwienia, zrezygnujcie z jego zakupu.

Prawidłowo wyglądające mięso z kurczaka jest lekko zaróżowione, jędrne w dotyku, bez rolującej się na nim skóry. Warto również spróbować powąchać drób - jeśli wyczuwamy niezbyt przyjemny i drażniący zapach, z pewnością ktoś wcześniej potraktował je szkodliwymi substancjami.

Pobierz aplikację smaker

Z czym najlepiej połączyć mięso kurczaka?

W tym wypadku mamy naprawdę duże pole do popisu. Drób nie posiada zdecydowanego smaku, dlatego warto łączyć go z wyrazistymi dodatkami, takimi jak skórki cytrusów, czosnek. Warto również pamiętać, że kurczak kocha zioła, takie jak rozmaryn, tymianek, oregano lub szałwia. Doskonale pasują do niego także orientalne mieszanki przypraw, takie jak curry, harrisa lub tikka lub garam masala.

Mięso to fantastycznie łączy się z różnego rodzaju przyprawami, dzięki czemu codziennie będziecie mogli przygotowywać smaczny i zaskakujący obiad. Wystarczy, że sięgniecie po sprawdzone inspiracje, których nasi użytkownicy zawsze mają pod dostatkiem. Oto niektóre z nich.

1. Kurczak w cytrynowym sosie

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Paprykarz z kurczaka

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Potrawka z kurczaka

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kurczak po neapolitańsku

Fot. Codziennik_kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szaszłyki z piersi kurczaka

Fot. Dodusia222  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Fit nuggetsy

Fot. Tasty-and-fit  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kurczak po wietnamsku

Fot. Murphy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Roladki drobiowe z pomidorami

Fot. Elajana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Siekane kotlety drobiowe

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Filet faszerowany jarmużem

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Aromatyczna pierś z kurczaka

Fot. Codziennik_kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w Wielkim Konkursie

Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 27

60 min
2
>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

5