Ewa_Gotuje

Sześć produktów, które tłumią apetyt

Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą.

Czasem bywa tak, że mimo zjedzenia posiłku, nasz organizm w dalszym ciągu domaga się kolejnej porcji jedzenia. Nieustanna walka z łaknieniem to kłopot wielu osób, zwłaszcza tych, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Napady wilczego głodu to sygnał ostrzegawczy ze strony naszego organizmu, że brakuje mu określonego typu produktów. Skorzystajcie z naszej ściągi, zawierającej listę składników, które stłumią wasz apetyt, a tym samym pozwolą wam uniknąć podjadania.


1. Soczewica

W soczewicy znajdziemy sporą ilość błonnika, który przyśpiesza i reguluje pracę układu trawiennego, sprawiając jednocześnie, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni. O obecność tej substancji w jadłospisie powinny zadbać zwłaszcza osoby, starające się zrzucić trochę zbędnych kilogramów. To właśnie błonnik uchroni je przed napadami wilczego głodu i nagłymi skokami cukru we krwi, a tym samym także przed podjadaniem między posiłkami. Z tego względu poleca się ją również osobom cierpiącym na cukrzycę.

Warto również wiedzieć, że substancja ta sprzyja zredukowaniu poziomu złego cholesterolu, a także skutecznie obniża ciśnienie krwi. W ten sposób, bogata w błonnik soczewica, może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy oraz innych chorób układu krwionośnego.

 

W naszym społeczeństwie bardzo długo pokutowało przekonanie, iż jajka to jeden z najgorszych elementów naszej diety. Obwiniano je o powodowanie sklerozy oraz podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi. Tymczasem okazało się, że są to jedynie mity, a w rzeczywistości jaja mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jedną z ich zalet jest fakt, że pomagają nam zrzucić zbędne kilogramy. Zawierają niewiele kalorii, za to bardzo dużo substancji odżywczych. Ponadto, pozwalają dłużej utrzymać uczucie sytości. Badania wykazały, że zjedzenie jajka na śniadanie, podnosi prawdopodobieństwo, że nasza dieta zakończy się sukcesem.

 

Pobierz aplikację smaker

W ostatnim czasie kasza jaglana zaczęła powracać do łask i bywa coraz częściej wykorzystywana przez kucharzy. To doskonała wiadomość dla wszystkich fanów zdrowego odżywiania, gdyż różnego rodzaju kasze mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jest bardzo sycąca, a do tego zawarte w niej substancje regulują pracę jelit, wzmacniają pamięć oraz dobroczynnie wpływają na nasz wzrok.

 

Dietetycy zalecają spożywanie orzechów podczas diety, głównie ze względu na zawarte w nich kwasy omega-3, proteiny oraz błonnik. Dzięki tym substancjom nasz metabolizm działa sprawniej, dłużej czujemy się syci i możemy uchronić się przed nagłymi atakami głodu. Najczęściej poleca się zjadanie co najmniej garstki orzechów dziennie. Możecie np. dodać je do porannej owsianki lub zmiksować w koktajlu. Jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie, powinniście wybrać migdały, nerkowce lub pistacje, które zawierają ich zdecydowanie najmniej.

 

Pobierz aplikację smaker

Osoby, które włączyły siemię lniane do swojej diety, zwracają uwagę na jego odchudzające właściwości. Jak się okazuje, spożywanie nawet niedużej ilości tych magicznych ziarenek może pomóc nam zrzucić zbędne kilogramy. Wszystko to za sprawą zawartego w nich błonnika, który zapewnia prawidłową perystaltykę jelit. Ziarna lnu wywołują w nas wrażenie sytości, przez co zmniejsza się prawdopodobieństwo, że będziemy podjadać między posiłkami.

 

Wszelkiego rodzaju kiszonki zawierają w sobie wszystko to, co w warzywach najcenniejsze. Kapustę kiszoną, ogórki oraz wiele innych produktów, możemy traktować jako naturalne probiotyki, wzmacniające nasz układ odpornościowy. Ale to nie jedyna ich zaleta. Dzięki nim możemy skutecznie obniżyć poziom cholesterolu oraz usprawnić nasz układ trawienny. Co więcej, badania wykazały, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w kiszonkach, usprawniają komunikację pomiędzy przewodem pokarmowy i mózgiem. Dzięki temu szybciej poczujemy się syci i utrzymamy ten stan na dłużej.

 

Pobierz aplikację smaker

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Sos koperkowy

Dzisiaj smaczny , prosty w przygotowaniu sos koperkowy, który przygotowałam d...

Odsłon: 130

15 min
2
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 325

30 min
6
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 2547

30 min
12
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze przepisy na marynaty do różnych rodzajów mięs. Propozycje na grilla

Idealne mięso na grilla musi być soczyste, aromatyczne i miękkie. Niezależnie od tego, czy planujemy przygotować karkówkę, piersi z kurczaka, czy ż...

2
Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0