Syropy - jak przygotować je w domu?

Okres jesienno-zimowy to prawdziwy sprawdzian dla każdego organizmu. Kapryśna pogoda i zmienne temperatury skutkują infekcjami. Dobrym sposobem na walkę z chłodem i pierwszymi oznakami przeziębienia są domowe syropy.

Fot. 123RF

Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu - większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po sprawdzone metody naszych użytkowników.

Syrop z cebuli czy też nalewka czosnkowa zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że tak. Stare, sprawdzone metody są doskonałym sposobem na pozbycie się pierwszych oznak przeziębienia. Działały wieki temu i są skuteczne także dzisiaj. Wiedzą o tym doskonale nasi użytkownicy, którzy sztukę przygotowywania domowych syropów opracowali do perfekcji. Oto niektóre z ich receptur.

1. Mikstura oczyszczająco-wzmacniająca

Fot. Ewam45 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Aromatyczna mieszanka przypraw jest nie tylko bardzo smaczna, ale również niezwykle zdrowa. Regularne picie mikstury według przepisu Ewy pozwoli nam bardzo szybko wzmocnić odporność oraz oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn.

2. Kuracja imbirowa na przeziębienie

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Imbir to jeden z najskuteczniejszych sposobów na walkę z różnego rodzaju przeziębieniami i infekcjami. Jego zaskakujące właściwości przydadzą nam się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

3. Syrop z mniszka lekarskiego

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiele osób uznaje mlecze za chwasty, jednak w rzeczywistości jest to niezwykle zdrowa roślina. Jej inna nazwa - mniszek lekarski - właściwie mówi sama za siebie. Jeśli latem pomyślicie o przygotowaniu takiego syropu, zimą żadna choroba nie będzie wam straszna.

4. Syrop z cebuli

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Syrop z cebuli to sprawdzony sposób na walkę z przeziębieniem, wypróbowany jeszcze przez nasze babcie. Warto czerpać z ich mądrości, gdyż mikstura ta jest naprawdę skuteczna, a jej przygotowanie nikomu nie powinno przysporzyć żadnych kłopotów.

5. Syrop z czosnku

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czosnek ma bardzo silne działanie oczyszczające i antyzapalne. Aby odczuć jego prozdrowotne działanie, najlepiej jest spożywać go na surowo. Jeśli jednak nie jesteście amatorami surowego czosnku, z pewnością łatwiejszy do przełknięcia okaże się taki syrop.

6. Syrop na chore gardło

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gdy tylko poczujecie drapanie lub pieczenie w gardle, przygotujcie taki syrop. Dzięki niemu złagodzicie ból oraz uniemożliwicie infekcji rozwinięcie się w poważną chorobę. Naprawdę warto mieć go w domowej apteczce.

7. Nalewka czosnkowa

Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mamy również zdrowotną propozycję dla wielbicieli nalewek. Co prawda jej dawkowanie jest nieco skomplikowane, jednak korzyści wymienione przez Irmę zdecydowanie zachęcają do przygotowania tej mikstury.

Zobacz też: Węgiel aktywny - czy warto go jeść? Kliknij!

15 pomysłów na pyszne pierogi

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23898

60 min
54
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 479

15 min
7
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 257

15 min
13
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0