Świąteczne zupy według Ewy Wachowicz

Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej.

Świąteczne zupy według Ewy Wachowicz

Fot. 123RF/Picsel

Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu, który warto nastawić co najmniej tydzień przed świętami. Do świątecznego barszczu możemy podać maleńkie uszka, pierogi, krokiety lub niewielkie paszteciki.

Reklama

Zupa rybna bazuje na wywarze z mięsa i ości ryb. Jej wigilijna wersja przyrządzana jest najczęściej z karpia, chociaż w roli jej bazy dobrze sprawdzą się również inne rodzaje ryb(np. łosoś czy dorsz). Ciekawe efekty smakowe uzyskamy, mieszając ze sobą różne gatunki. Niektórzy preferują gładką, gęstą zupę, inni pozostawiają mięso w większych kawałkach. Dodatki wybierane do zupy rybnej zależą od tradycji w konkretnym domu, ale często są to ziemniaki, marchew, por, a także pomidory, papryka i przecier pomidorowy. Wigilijna odmiana bywa również przyrządzana z łazankami.

Zupę grzybową jada się w polskich domach dosyć często, jednak ta prawdziwie świąteczna powinna zostać przygotowana wyłącznie z prawdziwków. Zwykle serwuje się ją w formie klarownego bulionu, jednak  w niektórych zakątkach Polski bywa zabielana śmietaną lub podawana w formie kremu. Najczęściej spotykanym dodatkiem do zupy grzybowej są łazanki.

Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę - tradycja nakazuje, aby były postne. W tym dniu zapominamy o esencjonalnych wywarach gotowanych na kościach lub mięsie. Zamiast niego wykorzystujemy buliony warzywne, olej, masło lub śmietanę. Na co jeszcze warto zwracać uwagę w trakcie gotowania bożonarodzeniowych zup? Odpowiedź na to pytanie doskonale zna Ewa Wachowicz. Skorzystajcie z jej przepisów, a z pewnością bez trudu przygotujecie wyjątkowo smaczne, świąteczne dania.

 

1. Barszcz na zakwasie

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Zupa rybna

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Barszcz czerwony z pulpetami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Barszcz czerwony na kwaśnicy

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Zupa z leśnych grzybów

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Barszcz czerwony z żeberkiem i jajkiem poszetowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

-------------------------------

Wielka loteria na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

Zapraszamy do udziału w wielkiej . W tym roku świętujemy swoje 20-lecie i mamy dla ciebie niespodziankę. Możesz wygrać gotówkę! Z okazji 20-lecia Interii zapraszamy do Multiloterii. Codziennie do wygrania minimum 20 000 złotych, a w finale nagroda, która z każdym Waszym zgłoszeniem rośnie! Zawalcz o duże pieniądze już teraz !