Surówki z marchewki - przepisy na doskonały dodatek do obiadu

Surówka z marchewki, tak bardzo popularna w polskiej (i nie tylko) kuchni wydaje ci się nudna i nie do końca smaczna? Dzisiaj spróbujemy ją odczarować! Niech surówki z marchewki nadal królują na polskich stołach, bo mają ku temu powody.

Fot. 123RF/Picsel

Nic dziwnego, że marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw. Jest łatwo dostępna, tania i dzięki słodkiemu smakowi - smakuje prawie wszystkim. Dlatego surówka z marchwi od dawien dawna króluje na polskich stołach. I słusznie! Marchewka jest bowiem bardzo zdrowa i powinno się jej jeść jak najwięcej. Zdajemy sobie jednak sprawę, że klasyczna surówka może wydawać się już nieco nudna. Tym artykułem chcemy cię przekonać, abyś dał jej szansę.

Marchewka - dlaczego warto ją jeść?

Marchewka, a co za tym idzie, surówka z marchwi, to doskonałe źródło beta-karotenu. Ten wpływa bardzo pozytywnie na pracę narządu wzroku, ale poprawia też odporność całego organizmu. Jedzenie tego łatwo dostępnego warzywa zalecane jest także osobom, które mają problemy skórne, np. trądzik młodzieńczy.

Warto jednak pamiętać, że beta-karoten, bardzo dobry dla naszego organizmu, to tak naprawdę witamina A. Jeżeli ją przedawkujesz, to możesz spodziewać się problemów z organami, m.in. powiększoną wątrobą. Zbyt wiele witaminy A może prowadzić także do schorzeń skóry, nadmiernej pobudliwości, czy kłopotów ze wzrokiem.

Spokojnie, marchewkę trudno przedawkować. A już na pewno ci się to nie uda, jeżeli będziesz dodawał ją często, w formie surówki, do obiadu. Niestety wciąż jako społeczeństwo jemy za mało warzyw, więc ciężko byłoby o konsekwencje z racji nadmiernego ich spożywania. Zatem łap za marchewki, umyj, je obierz i zetrzyj na surówkę. Nie pożałujesz!

Jedzona regularnie marchewka może doprowadzać do zablokowania komórek rakowych. A wszystko to dzięki zawartości kwasu retinowego, który stanowi metabolit witaminy A. W tym popularnym warzywie znajduje się także falkarinol. Zdaniem badaczy ten może znacznie blokować rozwój raka - nawet do kilkunastu procent!

Mało argumentów? Mamy kolejny! Jedząc systematycznie marchewkę, przynajmniej raz albo dwa razy na tydzień, obniżysz poziom cholesterolu we krwi. W efekcie ryzyko zachorowania na miażdżycę znacznie się zmniejszy. Dlatego powinieneś zainteresować się tematem szczególnie wtedy, gdy zaczyna się u ciebie rozwijać choroba wieńcowa albo miażdżyca.

Na tym jednak nie poprzestajemy. Marchewkę warto podawać także dzieciom. W warzywie tym znajdują się bowiem charakterystyczne związki siarkowe tzw. czynniki bifidus, które wspierają trawienie u dzieci. Oczywiście bardzo małe dziecko nie będzie w stanie zjeść surówki. Wówczas warto podawać marchewkę w formie soku, który jest równie pyszny.

Serdecznie zachęcamy cię do jedzenia surówki, np. w formie surówki właśnie. Zwróć uwagę na taki dodatek do obiadu szczególnie gdy cierpisz na niedobór witaminy A czy niedokrwistość. W marchewce nie brakuje też innych witamin takich jak między innymi witamina C, niacyna, tiamina, kwas foliowy, witamina B6. Warzywo to jest również doskonałym źródłem minerałów (żelazo, wapń, sód, potas, fosfor).

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Surówka z marchewki - przepis podstawowy

Zanim zachęcimy cię do przygotowania różnorodnych wariacji na temat marchewkowej surówki, podamy ci przepis podstawowy. Niewątpliwie od niego warto zacząć, bo to dodatek do obiadu (albo po prostu przekąska w ciągu dnia), która sprawdza się zawsze. Dlatego jeżeli chcesz mieć pewnik na posiłek dla gości, zrealizuj ten przepis.

 

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3/4 łyżeczki cukru lub innego słodzidła (np. erytrytolu) - ten składnik można pominąć, gdyż marchewka sama w sobie jest słodka,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • natka pietruszki lub koperek - ilość wedle uznania.

 

Wykonanie:

Marchewkę dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Możesz ją również rozdrobnić w posiadanym przez siebie urządzeniu kuchennym (np. w Thermomixie). Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Od razu ją skosztuj - może się bowiem okazać, że będzie trzeba ją doprawić. Nie każda marchewka jest taka sama, np. ta bardziej słodka i soczysta nie będzie wymagała już cukru. Pamiętaj, że na początku lepiej dodać mniej soli. Zawsze możesz dorzucić jej więcej potem.

Do czego pasuje taka klasyczna surówka? Oczywiście do typowo polskich dań obiadowych, tj. ziemniaków i mięsa. Doskonale będzie smakować także z rybą czy wegetariańskimi kotlecikami, np. z soczewicy. Pamiętaj, że surówka z marchewki może być jedną z wielu surówek na stole. Im więcej warzyw - tym lepiej. A surówka to idealny pomysł na przemycenie jak największej ilości jarzyn. Szczególnie dla tych, którzy za nimi nie przepadają.

Surówka z marchewki i jabłka - ulubiona surówka dzieci

Pierwszy pomysł na surówkową wariację to oczywiście surówka z marchewki i jabłka. Ona również bardzo często gości na polskich stołach. Nic dziwnego - marchewka i jabłko doskonale do siebie pasują. Sprawdź poniższy przepis - na pewno się na nim nie zawiedziesz.

 

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • 2 średnie jabłka,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 3/4 łyżeczki cukru (można pominąć, jeżeli jabłka i marchewki są słodkie),
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • szczypta soli.

 

Wykonanie:

Marchewki dokładnie umyj i obierz. Zetrzyj na średnich oczkach. Jabłka również umyj i obierz oraz zetrzyj na tych samych oczkach. Dodaj resztę składników i delikatnie wymieszaj. Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.

 

Sprawdź także: Przepis na surówkę z marchewki i gruszek

Surówka z pora i marchewki - pyszny przepis

Taka surówka również może okazać się świetnym dodatkiem do obiadu dla ciebie i twojej rodziny. Jak ją przygotować? Oto dokładna instrukcja.

 

Składniki:

  • biała część jednego dużego pora,
  • 3 średniej wielkości marchewki,
  • 1 średnie lub małe jabłko,
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 czubata łyżka jogurtu, najlepiej greckiego,
  • pieprz i sól do smaku.

 

Warzywa i jabłko umyj i obierz. Pora wystarczy pokroić na cienkie półplasterki, a marchew i jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wszystko połącz ze sobą i przypraw wedle uznania (w trakcie mieszania próbuj). Podawaj od razu najlepiej do dań mięsnych i rybnych. Surówka z pora i marchewki jest tak pyszna, że sprawdzi się również jako samodzielna przekąska.

Zobacz: Kolorowy colesław

Surówka z marchwi z chrzanem - jak ją zrobić?

Marchewka to tak uniwersalne warzywo, że sprawdzi się również w połączeniu z chrzanem. Co powiesz na taką wariację? Surówka z marchwi z chrzanem posmakuje nawet dzieciom!

 

Składniki:

  • 2 średnie marchewki,
  • 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany albo majonezu,
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie pieprz.

 

Wykonanie:

Marchewki umyj i obierz. Zetrzyj tym razem na grubych oczkach. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Jedz od razu i... zostaw dla innych!

Chcesz spróbować innych rodzajów surówek z marchwi? Z pomocą przychodzą przepisy z portalu kulinarnego Smaker.pl. Sprawdź je już teraz!

 

1. Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Surówka z marchewki i jabłka

 

2. Surówka z marchewki i gruszki

Surówka z marchewki i gruszki

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Surówka z marchewki i gruszki

 

3. Surówka z marchewki i pietruszki

Surówka z pietruszki i marchewki

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Surówka z marchewki i pietruszki

 

4. Surówka z marchewki i rzodkiewki

Surówka z marchewki i rzodkiewki

Fot. WanilioweImprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Surówka z marchewki i rzodkiewki

 

5. Surówka z marchewki i pora

Surówka z pora i marchewki

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Surówka z marchewki i pora

 

6. Surówka z marchewki i ogórków

Surówka z ogórków i marchewki

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Surówka z marchewki i ogórków

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

3
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1