Sosy i dipy do dań z grilla

Dobry sos może całkowicie odmienić smak przygotowywanych przez was dań. Szykując grillowe menu, nie zapomnijcie o zrobieniu przynajmniej kilku, aromatycznych dipów.

Fot. 123RF/Picsel

O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei całkowicie zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk.

Różnego rodzaju dipy szczególną rolę odgrywają w przypadku dań przygotowywanych na grillu. To właśnie dzięki nim, dymny smak zostaje nieco przełamany i ożywiony.

Brakuje wam pomysłu na ciekawe sosy do grillowanych dań? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Sos czosnkowo-serowy

 Sos czosnkowo-serowy Zobacz przepis

Sos czosnkowo-serowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To jeden z ulubionych sosów Polaków. Dodajemy go do pizzy, frytek oraz wielu innych potraw. Wiele osób przygotowuje go w wersji bez sera, jednak za sprawą tego składnika dip nabiera wyjątkowego smaku.

2. Grecki sos tzatziki

 Grecki sos tzatziki Zobacz przepis

Grecki sos tzatziki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten klasyczny sos z pewnością doskonale zna ten, kto kiedykolwiek spędzał urlop w Grecji. Ogórek i czosnek to idealne połączenie. Zwłaszcza w ciepłe, letnie dni.

3. Barbecue sos

 Barbecue sos Zobacz przepis

Barbecue sos/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A może macie ochotę na smaki zza oceanu? W Stanach Zjednoczonych ten sos to najprawdziwsza klasyka gatunku. Każdy kucharz posiada na niego swój sekretny przepis i strzeże go niczym najcenniejszego skarbu.

4. Dip serowo-orzechowy

 Dip serowo-orzechowy Zobacz przepis

Dip serowo-orzechowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście sosu serowego, powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości. Świetnie sprawdzi się w roli dodatku do grillowanych mięs lub surowych warzyw.

5. Dżadżyk

 Dżadżyk Zobacz przepis

Dżadżyk/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto turecka wariacja na temat greckiego sosu tzatziki. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają go jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.

6. Chimichurri

 Chimichurri Zobacz przepis

Chimichurri z czosnku niedźwiedziego/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chimichurri jest wyjątkowo popularnym dodatkiem do mięs w Ameryce Południowej. Zdarza się również, że marynowane są w nim mięsa, jeszcze przed pieczeniem. Koniecznie spróbujcie naszą propozcyję na sos chimichurri w polskim wydaniu.

7. Sos paprykowy do mięs i wędlin

 Sos paprykowy do mięs i wędlin Zobacz przepis

Sos paprykowy do mięs i wędlin/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie takiego sosu wymaga nieco wysiłku, jednak gwarantujemy, że w stu procentach wam się to opłaci. Jego intensywny i głęboki smak będzie idealnie pasować do mięs z rusztu.

8. Dip bazyliowy

 Dip bazyliowy Zobacz przepis

Dip bazyliowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli w waszym ogródku rośnie bazylia, wykorzystajcie ją do przygotowania lekkiego i aromatycznego dipu. To świetna alternatywa dla pesto lub sosu czosnkowego.

9. Sos berneński

 Sos berneński Zobacz przepis

Sos berneński/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Klasyczny przepis na sos berneński, który idealnie kompunje się z rybami, wybornie smakuje podany do grillowanego łososia.

10. Sos diabelski

 Sos diabelski Zobacz przepis

Sos diabelski/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mamy też wyjątkową propozycję dla miłośników pikantnych potraw. Poziom ostrości sosu możecie regulować, dodającwiększą lub mniejszą liczbę papryczek.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 15

60 min
0
Przekąski Jajka koperkowe

Jajka koperkowe to delikatne i wykwintne danie, pełne ziołowego aromatu. Awok...

Odsłon: 987

30 min
5

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4