Sos beszamelowy – prosty przepis krok po kroku

Sos beszamelowy to podstawa kuchni francuskiej, choć tak naprawdę wykorzystywany jest w wielu różnych potrawach z całego świata. Nazywany często „matką wszystkich sosów”, przez lata stał się elementem setek przepisów, które stanowią kanon klasyki europejskiej gastronomii. Biorąc pod uwagę fakt, że został odkryty dopiero w XVII wieku, swoją popularność zdobył zaskakująco szybko. Co jest potrzebne do przygotowania sosu beszamelowego? Czy jest trudny do wykonania? Do czego pasuje sos beszamelowy? Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje na temat beszamelu.

Sos beszamelowy – prosty przepis krok po kroku

 

Fot.Materiały promocyjne

Reklama

Czym jest sos beszamelowy?

Sos beszamelowy, inaczej określany jako biały sos, to jeden z pięciu podstawowych sosów, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Pochodzi z czasów Ludwika XIV, kiedy to wreszcie udało się wynaleźć sposób na przedłużenie świeżości mleka. Początkowo jego receptura opierała się na maśle, łupinach cebuli, szczypiorku i pietruszce, do których dodawano śmietankę i przyprawy. Z czasem jednak formuła została uproszczona, nadając beszamelowi neutralności i delikatności, a co najważniejsze, sprawiając, że jest on prosty w przygotowaniu. Jeżeli chodzi o składniki na sos beszamelowy, to podstawą stanowią: mleko, masło, mąka i sól, choć najczęściej uzupełnia się je dodatkowo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Kremowość mleka, słodycz podsmażonego z mąką masła i lekko słony posmak to coś, co sprawia, że sos beszamelowy stanowi idealny dodatek do wielu różnych potraw.

Do czego pasuje sos beszamelowy?

Sos beszamelowy nadaje daniom słodyczy i lekko korzennego aromatu, a dodatkowo zapobiega ich nadmiernemu wysychaniu w trakcie zapiekania. Możemy go wykorzystać między innymi podczas przygotowania takich potraw jak:

  • Zapiekanki - zarówno te makaronowe (np. popularna lasagne), jak i ziemniaczane, warzywne (np. moussaka) czy ryżowe, polane sosem beszamelowym i zapieczone, stają się cudownie aksamitne w smaku i nie wysychają;
  • Suflety - sos beszamelowy stanowi dla nich doskonałą bazę, wystarczy ją uzupełnić takimi składnikami jak ubite białka jaj, starty lub pokruszony ser czy orzechy, by uzyskać przepyszną przystawkę lub deser.
  • Inne sosy - beszamel od lat stanowi bazę dla takich sosów jak np. sos Mornay, sos Soubise, sos Nantua, sos cheddarowy czy kremowy Sauce crème z dodatkiem śmietany.

Jednak zdecydowanie częściej w naszych kuchniach sos beszamelowy wykorzystywany jest jako sos do polewania mięs (zwłaszcza delikatnych w smaku indyka, kurczaka czy jagnięciny), ryb (np. mintaja, dorsza, halibuta), owoców morza czy warzyw (doskonale smakuje z brokułem, kalafiorem, cukinią i szparagami). Beszamel świetnie sprawdzi się również jako dodatek do jajek w koszulkach czy młodych ziemniaków, a we Francji wykorzystywany jest również do polewania chleba zapiekanego z serem i szynką.


Zobacz także: Przepis na sos beszamelowy

Prosty przepis na sos beszamelowy

Jak zrobić sos beszamelowy? Potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 600 ml mleka,
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo mielony biały pieprz do smaku.

Do przygotowania beszamelu będą nam potrzebne mały rondelek, trzepaczka do jajek i łyżka. Mleko po wyjęciu z lodówki warto lekko podgrzać, można do niego dodać opcjonalnie ziele angielskie i liście laurowe, jednak wtedy trzeba je zagotować, a następnie odstawić do całkowitego przestudzenia.
W rondelku rozpuszczamy na niewielkim ogniu masło, a następnie dodajemy po łyżce mąkę, cały czas mieszając energicznie, aż całość lekko się zrumieni. Następnie zdejmujemy rondel z ognia i stopniowo wlewamy mleko, mieszając, tak by nie dopuścić do powstania grudek, idealny sos beszamelowy posiada bowiem aksamitną, gładką konsystencję. Następnie garnek ponownie umieszczamy na niedużym ogniu i mieszając podgrzewamy, aż odpowiednio zgęstnieje, pilnując jednocześnie, by nie doprowadzić go do wrzenia. Na koniec do sosu dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz i gałkę muszkatołową. Ważne, by nie przerywać mieszania, aż sos osiągnie konsystencję zbliżoną do kisielu, zwłaszcza że gdy nieco ostygnie, dodatkowo zgęstnieje. Tak przygotowany sos beszamelowy można używać zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu.
Jeżeli zdarzy się, że sos beszamelowy okaże się za gęsty, wystarczy dodać do niego odrobinę mleka i wymieszać ponownie lekko podgrzewając.

Jak zrobić sos beszamelowy w wersji fit lub wegańskiej?

Klasyczny beszamel to jednak stosunkowo kaloryczne rozwiązanie. Dla osób dbających o linię jest jednak alternatywa, czyli prosty przepis na sos beszamelowy w wersji fit. Wystarczy, że zamiast masła użyjemy oliwy z oliwek, klasyczną mąkę zastąpimy wersją pełnoziarnistą i użyjemy mleka w wersji odtłuszczonej, np. 0,5 %. Przyprawy pozostają bez zmian.
A czy możliwe jest przygotowanie beszamelu w wersji wegańskiej? Wystarczy skorzystać z mleka roślinnego, np. sojowego czy migdałowego, a masło, podobnie jak w wersji dietetycznej, zastąpić oliwą z oliwek.

 

Materiały promocyjne partnera