Soki: Dlaczego powinniśmy pić je codziennie?

Soki to naturalne źródło witamin. Są pożywne, sycące i uzupełniają codzienną dietę w niezbędne wartości odżywcze. Ale to nie wszystko. Oto pięć powodów, dla których warto codziennie sięgać po sok.

Po pierwsze: Soki dostarczą ci niezbędnych wartości odżywczych

Zdrowe, zbilansowane odżywianie jest ostatnio modne, jednak styl życia i żywienia Polaków wciąż daleki jest od ideału. Ciągle popełniamy ten sam błąd, czyli jemy za mało warzyw i owoców. A jeśli nasza dieta jest w nie uboga, mogą pojawić się niedobory składników mineralnych, witamin czy innych fitoskładników. Picie szklanki soku do posiłku lub w ciągu dnia pomoże ci te niedobory uzupełnić. Na przykład jedna szklanka soku pomarańczowego pokrywa ok. 50-60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Warto pamiętać, że pod względem wartości odżywczej soki są zbliżone do owoców i warzyw, z których zostały otrzymane. Ponieważ zawierają prawie taką samą ilość naturalnych cukrów, co użyte do ich produkcji surowce, mają podobną wartość kaloryczną.

Po drugie: Soki mogą uzupełnić dietę malucha

W zdrowej diecie nie może zabraknąć owoców i warzyw. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) codziennie powinniśmy jeść 400 g owoców i warzyw (podzielonych na 5 porcji dziennie). Przypomina też o tym Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.

Każdy rodzić wie, że znacznie trudniej nakłonić dzieci do jedzenia surowych warzyw i owoców, niż do picia soków. Dlatego z powodzeniem mogą one uzupełnić dietę malucha w niezbędne do rozwoju składniki. Soki pod względem wartości odżywczych są zbliżone do owoców i warzyw, z których zostały otrzymane (100 proc. sok owocowy zawiera wyłącznie sok wyciśnięty z owoców). Ponadto soki w kartonach są dostępne przez cały rok, w przeciwieństwie do warzyw i owoców sezonowych.

Po trzecie: Soki są pyszne i gaszą pragnienie

Soki skutecznie gaszą pragnienie i pomagają zapobiegać odwodnieniu. Wszystko dlatego, że warzywa i owoce, z których powstają, zawierają nawet 90-95% wody. Trzeba pamiętać o tym zwłaszcza latem, kiedy łatwo się odwodnić. Jest to stan bardzo niebezpieczny dla człowieka, ponieważ osłabia odporność i wydolność organizmu.

Po czwarte: Soki mają praktyczne i poręczne opakowanie

Nie zawsze możesz sięgnąć po banana, a jedzenie w tramwaju surowej marchewki może być odebrane jako dziwactwo. Dlatego dobrze mieć pod ręką sok, który wszędzie się zmieści - w plecaku, na biurku czy w torebce. Poręczne opakowanie umożliwia picie soku zawsze, kiedy masz ochotę na coś pysznego i zdrowego.

Soki mają praktyczne kartonowe opakowania, które chronią produkty przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych. Zwróć na to uwagę zwłaszcza w lecie, kiedy sok jest narażony na kontakt ze światłem. Nowoczesne opakowania kartonowe chronią jakość produktu przez cały okres przydatności. Dodatkowo, wygodne kartoniki różnej wielkości są bardzo poręczne i funkcjonalne, dlatego możesz mieć je zawsze przy sobie.

Po piąte: Są na wyciągnięcie ręki

Co ciekawe, Polacy są miłośnikami przecierowych soków z marchwi. Soki owocowo-warzywne na bazie przecieru z marchwi są trzecim, po soku pomarańczowym i jabłkowym, preferowanym przez Polaków smakiem soku.

Skoro na naszym rodzimym podwórku powstają owocowe i warzywne cuda, to dlaczego z tego nie skorzystać?

Pij na zdrowie

O tym, że należy zachować zdrową dietę bogatą w witaminy płynące z owoców i warzyw przypomina KUPS, czyli Krajowa Unia Producentów Soków. Jej członkowie, jako jedni z pierwszych, zachęcali Polaków do wzbogacenia diety o owoce, warzywa i soki. Głównym celem programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku" jest informowanie Polaków - tych dużych i małych - o korzyściach wynikających z codziennego spożywania „5 porcji...". Program ten wdraża zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz jest zgodny z zaleceniami Rady ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
30 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

7