Soczysta i krucha. Poradnik przyrządzania pieczeni dla niezaawansowanych

Krucha, soczysta i aromatyczna szynka to prawdziwy rarytas. I, niewątpliwie, marzenie każdego miłośnika dobrej kuchni. Jej przygotowanie nie wydaje się szczególnie trudne czy skomplikowane, a doświadczenie podpowiada, że wystarczą tylko dobry przepis i odrobina chęci. Mimo tego nie każdy potrafi ją jednak przyrządzić w taki sposób, aby w czasie pieczenia nie wyschła i nie straciła swoich walorów smakowych. Podpowiadamy, po jakie sztuczki sięgnąć, aby w swojej kuchni tym razem osiągnąć sukces.

Soczysta i krucha. Poradnik przyrządzania pieczeni dla niezaawansowanych

Sekret kruchej i soczystej szynki tkwi w dwóch kluczowych elementach, których użyjemy do jej przygotowania. Chodzi mianowicie o zalewę i marynatę. Tę pierwszą zrobimy w ciągu zaledwie kilku chwil, wrzucając do letniej, uprzednio zagotowanej wody obrany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i ulubioną mieszankę przypraw (polecamy tymianek i rozmaryn - mogą być świeże lub suszone). Z kolei marynatę możemy przyrządzić na bazie przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, pieprzu, gorczycy, rozgniecionych nasion kolendry, suszonej ostrej papryki i mieszanki ziół (powinny się na nią obowiązkowo złożyć rozmaryn i tymianek - pozostałe zioła dobierzmy śmiało wedle uznania). Aby sprawa stała się już całkiem jasna, poniżej przedstawiamy wypróbowany przepis, który pozwoli przygotować szynkę pełną smaku i, przepięknie pachnącą ziołami.

Składniki:
1,5-2 kg szynki bez kości,
rękaw (folia) do pieczenia

na zalewę:
• 1-1,5 l wody
• 6-7 ząbków czosnku
• 5 liści laurowych
• 4 całe ziarna pieprzu czarnego
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 2,5 łyżki soli bez antyzbrylacza
• szczypta tymianku, rozmarynu

na marynatę:
• 4 ząbki czosnku
• łyżka soli
• szczypta rozmarynu, tymianku
• łyżeczka ostrej papryki
• łyżeczka ziaren gorczycy, kolendry
• 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:
1. Szynkę myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z ewentualnych błonek, włókien, ścięgien.

2. Zagotowujemy 1-1,5 litra wody (w zależności od wielkości szynki). Naczynie z wodą odstawiamy na 30 min. do ostygnięcia. Po tym czasie wrzucamy do niego składniki na zalewę (czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu czarnego, sól, zioła). Mieszamy.

3. Do gotowej zalewy - jej temperatura nie powinna już w tym czasie przekraczać 30-35 stopni Celsjusza - wkładamy umytą i oczyszczoną szynkę. Woda musi ją dokładnie przykryć; jeśli tak się nie stanie, ilość wody możemy śmiało uzupełnić. Szynkę trzymamy w zalewie przez co najmniej 24 godziny.

4. Po upływie ustalonego czasu szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym i intensywnie nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą. Powinniśmy ją przygotować w moździerzu, dokładnie rozcierając i mieszając ze sobą poszczególnie składniki (czosnek, sól, zioła, pikantną paprykę, ziarna gorczycy i kolendry, olej). Zamarynowaną szynkę wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

5. Po upływie ustalonego czasu szynkę wyciągamy z lodówki i trzymamy w temperaturze pokojowej przez kolejne 2-3 godziny. Gdy nabierze temperatury, wkładamy ją do rękawa do pieczenia (rękaw szczelnie zawiązujemy!), a piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Gdy piekarnik osiągnie zadaną temperaturę, wkładamy do niego szynkę. Mięso pieczemy przez 80-100 minut (możemy je w tym czasie kilka razy obrócić).

6. Na krótko przed końcem pieczenia rękaw, w którym umieściliśmy szynkę, rozwiązujemy, aby mięso zarumieniło się z wierzchu, a pokrywające je przyprawy skarmelizowały.

7. Gdy mięso dojdzie, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy na 20-30 minut, aby odpoczęło. Dopiero wtedy zaczynamy je kroić lub porcjować. Bon appétit!

Choć przytoczony przepis pozwoli nam osiągnąć znakomite rezultaty, to nie ma wątpliwości, że można go „wziąć na warsztat" tylko wtedy, gdy dysponuje się odpowiednią ilością wolnego czasu. Mięso musi przecież odczekać kilkadziesiąt godzin - najpierw w zalewie, a potem w marynacie. A co, jeśli czas nagli, goście są już tuż-tuż, a my nie możemy sobie pozwolić na tak długie i angażujące przygotowania? Okazuje się, że nawet w takiej sytuacji nie stoimy na przegranej pozycji!

Wystarczy tylko, że sięgniemy po sprawdzony produkt, który da nam gwarancję znakomitego smaku i pozwoli jednocześnie zaoszczędzić sporo czasu. Mowa tu o Szynce Świątecznej Sokołów, wytwarzanej z parzonej, niewędzonej szynki wieprzowej. Wystarczy tylko, że wyjmiemy ją z opakowania, natrzemy specjalną kompozycją przypraw dołączonych do zestawu i wstawimy do piekarnika. W ten sposób otrzymamy pyszne, wykwintne danie, którego smak nie zawiedzie nawet koneserów. Tak upieczoną szynkę możemy postawić na stole jako danie główne, ale nada się także do przygotowania kanapek i smacznych przekąsek. Poniżej przedstawiamy szybki, ale pyszny przepis, dzięki któremu docenimy wszystkie jej walory.

Składniki:
• Szynka Świąteczna Sokołów,
• dżem z żurawiny,
• dobry, świeży chleb na zakwasie,
• 200-gramowa kostka masła,
• 2 łyżeczki chrzanu (tartego lub ze słoika),
• 3-4 łyżki miodu

1. Szynkę nacieramy dołączonymi przyprawami, przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta, a potem wstawiamy do piekarnika. Gdy będzie gotowa, wykładamy ją na stół i pozwalamy jej odpocząć w temperaturze pokojowej przez 20-30 minut. Po tym czasie kroimy ją w dość grube plastry.
2. Przygotowujemy masło chrzanowo-miodowe. W tym celu kostkę masła ogrzanego do temperatury pokojowej ucieramy lub miksujemy z chrzanem i miodem (jeśli mamy ochotę, możemy je doprawić do smaku solą).
3. Gotowym masłem chrzanowo-miodowym smarujemy kromkę chleba, a następnie układamy na niej plaster Szynki Świątecznej. Całość dekorujemy sporym kleksem żurawinowego dżemu i podajemy. Smacznego!

Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów.