Słodkie napoje na jesienne dni

Coraz dłuższe, chłodne dni w sezonie jesienno-zimowym nie napawają optymizmem. Aby szybko dodać sobie energii i poprawić nastrój polecamy rozgrzewające napoje na każdą okazję.

Słodkie napoje na jesienne dni

Fot. 123RF/Picsel

Aromatyczna kawa o poranku, herbata w leniwy weekend z bliskimi, gorąca czekolada na podwieczorek po ciężkim dniu, a może smoothie przed treningiem? Jesienią na każdy napój znajdzie się dobry moment!

Reklama

W tym sezonie przepisy na pyszne i proste w przygotowaniu napoje proponuje marka DIAMANT. Wyjątkowe inspiracje znajdują się na magnesach dostępnych w promocyjnych opakowaniach cukru Dry Demerara. To właśnie one każdego dnia przypomną i zainspirują do przygotowania jesiennego napoju. W kolekcji znajdują się cztery magnesy - herbata jaśminowa z pianką cytrynową, gorąca czekolada z musem malinowym, espresso z mascarpone i migdałami oraz smoothie ciasteczkowo-dyniowe. Z dodatkiem najwyższej jakości cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara, który jest idealny do przygotowywania różnorodnych napojów, jesień będzie pełna słodkich, aromatycznych chwil!

 

Gorąca czekolada z musem malinowym

Składniki:

Na czekoladę:

  • 200 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 25 g cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
  • Na mus:
  • 200 g mrożonych malin
  • 50 g cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT

Dodatkowo:

  • 100g śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
  • świeże maliny do ozdoby
  • starta czekolada
  • listki mięty

 

Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewamy na średniej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy cały czas mieszając. Na koniec słodzimy i jeszcze chwilę mieszamy energicznie. Do drugiego garnuszka wrzucamy maliny, dodajemy cukier i podgrzewamy ok. 10 minut na małej mocy palnika mieszając od czasu do czasu. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy do puszystości. Do szklanki wlewamy czekoladę do 2/3 wysokości, następnie dodajemy kilka łyżek musu malinowego, a na koniec wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego bitą śmietanę. Posypujemy startą czekoladą i ozdabiamy świeżymi malinami i miętą.

 

Smoothie ciasteczkowo-dyniowe

Składniki:

  • 200 g dyni
  • 200 g świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka śmietany kokosowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g ciastek owsianych
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • 150 ml śmietany kokosowej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
  • 2 ciasteczka
  • 2 laski cynamonu
  • świeża mięta

Przygotowanie:

Dynię obieramy, kroimy i gotujemy lub pieczemy ok. 20 minut. Miksujemy do uzyskania gładkiego musu, dodajemy sok pomarańczowy, pokrojonego banana, łyżkę śmietany kokosowej, pokruszone ciasteczka i cukier. Wszystko miksujemy na gładkie smoothie. Śmietanę kokosową ubijamy z cukrem trzcinowym. Smoothie podajemy z bitą śmietaną kokosową, z ciasteczkiem, laską cynamonu i miętą.

 

Herbata jaśminowa z pianką cytrynową

Składniki:

 

  • Herbata jaśminowa
  • 1 litr gorącej wody
  • 20 ml soku z cytryny
  • 40 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
  • plastry cytryny

Na bezę:

  • 100 g białek
  • 110 g cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
  • 10 g startej skórki z cytryny

Przygotowanie:

Herbatę zaparzamy według wskazówek na opakowaniu. Słodzimy i dodajemy plastry cytryny. Białka i cukier umieszczamy w metalowej misie nad garnkiem z wrzącą wodą. Cały czas mieszając podgrzewamy białka do ok. 60 stopni. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny i ubijamy do sztywności (białka powinny się ostudzić i misa być zimna. Trwa to ok. 5-10 minut). Wykładamy piankę na herbatę, układamy na wierzch skórkę z pomarańczy.

 

Espresso z mascarpone i karmelizowanymi migdałami

Składniki:

 

  • 2 podwójne espresso
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 5 łyżek cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT

 

Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy karmelizowane migdały. Na patelnię wsypujemy cukier oraz płatki migdałów i podgrzewamy. Po chwili cukier zacznie się karmelizować. Mieszamy kilka razy uważając, żeby nie przypalić karmelu i ściągamy z palnika. Mascarpone ubijamy z łyżeczką cukru na puszystą pianę. Do szklanki wlewamy po 50 ml mleka skondensowanego, powoli wlewamy na wierzch espresso tak, żeby pozostały widoczne warstwy. Na wierzch wykładamy po 2 łyżkach mascarpone i posypujemy karmelizowanymi migdałami.

Źródło: materiały prasowe