Słodka pizza i drip cake w Bake Off Junior

W drugim odcinku "Bake Off Junior" mali cukiernicy będą musieli zmierzyć się z zdaniem, które niejednemu dorosłemu mogłoby przysporzyć wielu problemów.

Fot. materiały partnera

Ruszyła pierwsza polska edycja programu "Bake Off Junior". Do walki o tytuł Polskiego Mistrza Wypieków i 25 tysięcy złotych, stanęło dwanaścioro dzieci w wieku 8-14 lat. Jurorzy programu - Michał Bryś i Krzysztof Ilnicki przygotowali aż 20 konkurencji, w trakcie których ocenią umiejętności, wyobraźnię i kreatywność uczestników.

Pierwszym zadaniem, z jakim musieli zmierzyć się uczestnicy dziecięcej edycji programu "Bake Off", było przygotowanie trójkolorowego ciasta zebra. W idealnym wypieku, poszczególne warstwy powinny się doskonale przenikać, tworząc charakterystyczny, nieregularny wzorek. Aby to osiągnąć, masa musiała być wlewana do foremki naprzemiennie, niewielkimi partiami. Chcąc utrudnić zadanie, jurorzy nie podali uczestnikom czasu ani temperatury pieczenia, dlatego większość z nich musiała zdać się na intuicję i piekarskie doświadczenie.

Mimo pułapek zastawionych przez sędziów, młodzi kucharze przygotowali smaczne i pięknie wyglądające ciasta, z których mogliby być dumni nawet bardzo doświadczeni kucharze.

Przepisy z "Bake Off Junior": Ciasto zebra

W drugiej konkurencji uczestnicy "Bake Off Junior" zostali poproszeni o przygotowanie ciasta zainspirowanego zwierzętami. Przed jurorami pojawiło się sporo słodkich świnek, króliczków oraz myszek. Wszystkie wypieki prezentowały wyjątkowo wysoki poziom, a ich smak powalił jurorów na kolana. Gwiazdą wypieków odcinka została Ania, która zaserwowała sędziom tort inspirowany "Alicją w Krainie Czarów".

Co bardzo ważne, Krzysztof Ilnicki oraz Michał Bryś zadecydowali, że żaden z uczestników nie odpadnie w pierwszym odcinku.

Przepisy z "Bake Off Junior": Królik w Krainie Czarów

Co wydarzy się w drugim odcinku "Bake Off junior

W drugim odcinku "Bake Off Junior" uczestnicy będą musieli zmierzyć się z dwoma, bardzo trudnymi zadaniami. Pierwszym z nich będzie przygotowanie perfekcyjnego "drip cake", czyli ciasta, które na pierwszy rzut oka wygląda niczym praca roztargnionego cukiernika. Jednak to tylko pozory! Przygotowanie takiej dekoracji wymaga sporego wyczucia oraz dużego doświadczenia.

Czy uczestnicy sprostają temu zadaniu? Kto wypadnie najlepiej, a kto będzie musiał szukać drugiej szansy w kolejnej rundzie? O tym przekonacie się już dzisiaj o 20.45 oglądając TVP2.

Przepisy z programu "Bake Off Junior" znajdziesz w naszym serwisie tuż po emisji odcinka!

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 41

30 min
3
Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 278

60 min
4
Desery Ciasto budyniowe z borówkami

Ciasto budyniowe z dodatkiem borówek. Puszyste mięciutkie, pachnące budyniem....

Odsłon: 170

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1