Śledzie na świąteczny stół

Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa.

Śledzie na świąteczny stół

Fot. 123RF/Picsel

Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7 proc. 18,1 proc. to bardzo dobrze przyswajalne białko.

W 100 gramach śledzia bałtyckiego jest aż 40,4 proc. dziennego zapotrzebowania na selen, 33,4 proc. na fosfor oraz 14,8 proc na magnez. Śledź jest bogaty również w wapń, cynk i miedź.

Jak wykazały badania, nawet uznawana za bardzo zdrową oliwa z oliwek nie zawiera tak wiele zdrowych kwasów omega-3 oraz omega-6, co śledzie.

Nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, w związku z czym należy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 zapewniają prawidłową pracę układu krążenia oraz zabezpieczają nas przed groźnymi chorobami serca. Ponadto, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a także przyśpieszają przemianę materii. Co więcej, składniki zawarte w rybach wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, wspomagają pamięć i poprawiają koncentrację, a także mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Jak podawać śledzie?

Wykwintne potrawy w formie sałatki ze śledziem przygotują nawet ci, którzy na co dzień raczej omijają kuchnię szerokim łukiem. Podane w elegancki sposób (np. przystrojone świeżymi ziołami w ozdobnej, szklanej misie) przykują uwagę gości i będą doskonałym pomysłem na przystawkę. Ponadto, tak przygotowane danie można swobodnie dzielić, dlatego świetnie nadaje się jako posiłek, gdy idziemy w gości.

Dobrze zamarynowane śledzie stanowią również pyszną przekąskę. Z czego zatem przygotować zaprawę, która w połączeniu z rybą da oryginalny smak? Oczywiście najpowszechniej znane są marynaty tworzone na bazie octu, soli i oleju, jednak aby wydobyć głębie ich smaku warto zainwestować czas i stworzyć pyszny sos nieco wcześniej, by śledzie mogły poleżeć w jego towarzystwie przynajmniej jeden dzień. Strzałem w dziesiątkę na świątecznym stole będzie śledź marynowany w jogurtowej marynacie z dodatkiem czosnku, bazylii i oliwy z oliwek - smak będzie z pewnością intensywny, ale gwarantujemy, że zachwyci wszystkich gości. Kulinarnym hitem ostatnich lat jest również zielone lub czerwone pesto - dlaczego nie zamarynować nim śledzi?

Co jeszcze można zrobić ze śledzi? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Oto niektóre z ich propozycji świąteczne przekąski ze śledziami.

 

1. Sałatka śledziowa

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Śledzie proboszcza

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

3. Sałatka śledziowa

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Śledzie po japońsku

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Śledzie po grecku

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Śledzie w curry

Fot. AnetaP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Śledzie gajowego

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Śledzie z suszonymi śliwkami

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze do artykułu (1)

Obserwator 17 grudnia 2019
Super przepisy