Składniki:
4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy
2 różowe grejpfruty
1 duże kłącze rabarbaru
buraczki ćwikłowe w zalewie
7-8 liści tajskiej bazylii
50 g kiełków słonecznika
ziarno sezamowe
Marynata:
120 ml wody
60 g cukru
Sok z 2 limonek
cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa
60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu
Przygotowanie:
1. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Gdy wystygnie do temperatury ok. 50-60°C - dodać sok z limonek oraz mirin. Gotową marynatę podzielić na 2 części.
2.Do jednej części ciepłej marynaty włożyć filety śledziowe i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 6-8 godz. Po wyjęciu z marynaty - osuszyć i pokroić w duże regularne romby.
3.Po wyjęciu filetów z marynaty, pozostałą jej część zagotować. Rabarbar oczyścić z włókien i pokroić w ukośne plastry. Włożyć do gotującej marynaty, zdjąć z ognia i pozostawić w niej do wystygnięcia. Dodać oczyszczone z błonek i pokrojone w półksiężyce cząstki grejpfruta oraz pokrojone w cienkie plasterki buraczki wraz z niewielką ilością zalewy. Dodać poszatkowaną tajską bazylię.
4.Śledzie układać na relieshu grejpfrutowo-buraczanym. Ozdobić kiełkami słonecznika i prażonym ziarnem sezamowym.
Śledź orientalny z grejpfrutem, burakiem, rabarbarem oraz nutą tajskiej bazylii
Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Przetwory
Polskie kapary z mniszka
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Dla zdrowia
Odsłon: 217
7
Dania główne
Faszerowane udka kapustą oraz pieczarkami
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
Odsłon: 760
4
Przekąski
Kotlety z młodej kapusty
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
- Impreza
- Do pracy
- Azjatycka
- Polska
- Indyjska
- Tajska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kapusta
- Przyprawy
- Curry
- Kotlety
- Ciasta
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1805
19
Zupy
Wiosenna zupa jarzynowa z lubczykiem
Smaczna i delikatna zupa
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
Odsłon: 160
10
Dania główne
Obiad mistrza kuchni- smażona kaszanka
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 234
16
Przekąski
Placki ziemniaczane
Polecam.
- Impreza
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Placki
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 281
7
REKLAMA