Sernik na wielkanocny stół

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach i zawsze znika błyskawicznie. Co bardzo ważne, sernik jest również doskonałym polem do kuchennych eksperymentów.

Fot. 123RF/Picsel

Jedne różnią się rodzajem użytego sera, inne dodatkami, obecnością spodu lub jego brakiem, a także temperaturą, w jakiej jest podawany.

Miłośnicy tego ciasta z pewnością nie raz delektowali się śląskim kołaczem serowym, dekadenckim sernikiem nowojorskim lub jego wykwintną wersją wprost z Wiednia. Przy okazji Bożego Narodzenia delektujemy się klasycznym seromakowcem lub strudlem serowym. Jednak to w okresie wielkanocnym na naszych stołach ciasto to gości najczęściej.
Wielkanocny sernik może przyjąć wiele postaci, a każda z nich jest równie smaczna.

Przysmak olimpijczyków

Historia sernika jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów starożytnych. W Grecji przysmakiem tym częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich. W dziele pt. „De Re Rustica", którego autorem jest rzymski polityk, mówca i pisarz Katon Starszy, znajdziemy przepis na libium (rodzaj sernika związany z rytuałami religijnymi). Jeden z pierwszych przepisów na ciasto spisał zaś jego prawnuk, Marek Porcjusz Katon. Do przygotowania smakołyku potrzebne były 2 kilogramy dobrze pokruszonego w moździerzu sera, 1 funt chleba z mąki pszennej i 1 jajko. Wszystkie składniki należało wymieszać, a następnie uformować z nich placek i piec na gorącym kamieniu.

Równie intrygująco brzmi przepis na smakołyk, którym zajadał się Henryk VIII Tudor. XVI-wieczny władca Anglii lubował się w moczonym w mleku przez 3 godziny serze pociętym na niewielkie kawałki, do którego dodawano mąkę, jajka i cukier.

Obecność sernika na polskich stołach najprawdopodobniej zawdzięczamy królowi Janowi III Sobieskiemu, który sprowadził go wracając z odsieczy wiedeńskiej. Tak oto zawitał do kraju nad Wisłą, gdzie ochrzczono go mianem „sernika wiedeńskiego". Rozsmakowali się w nim krakowiacy i przystroili charakterystyczną kraciastą polewą, tworząc tym samym kolejną jego odmianę. Tradycyjny przepis natomiast zakłada użycie mielonego twarogu i dużej ilości bakalii: rodzynek i skórki pomarańczowej oraz pieczenie go bez spodu, z samej masy serowej z dodatkami.

Dobre składniki to podstawa

Do przygotowania sernika nie potrzebujesz wielu składników. Właśnie z tego powodu ich jakość jest kluczowa. Najważniejszy jest oczywiście twaróg, który stanowi podstawę większości przepisów. Najlepiej jest użyć tłustego lub półtłustego, który pozwoli na przygotowanie gładkiej i kremowej masy. Jeżeli mielisz go samodzielnie, pamiętaj aby zrobić to minimum dwa razy.

Aby sernik był kremowy warto dodać do niego śmietanę lub masło. Z kolei dzięki ubitym na sztywno białkom, ciasto będzie lżejsze i bardziej puszyste.

Stabilnośc sernika gwarantuje dodatek mąki lub budyniu. W tym wypadku należy jednak zachować umiar, gdyż ich nadmiar może sprawić, że ciasto stanie się twarde i grudkowate.

Babka wielkanocna z zajączkami na INTERIA.TV.

Jakich błędów unikać w czasie pieczenia serników?

Niestety, ten smaczny wypiek może przysporzyć wielu problemów, zwłaszcza początkującym kucharzom. Jednym z najczęstszych kłopotów jest nadmierne opadanie ciasta i nierównomierne wyrastanie. Jak rozwiązać ten problem? Okazuje się, że najistotniejszy w tym wypadku jest proces studzenia sernika. Ciasto powinno powoli wytracać temperaturę, dlatego po upieczeniu najlepiej jest zostawić je w piekarniku, w którym delikatnie uchylimy drzwiczki. Dobrym sposobem jest również przygotowanie sernika w tzw. "kąpieli wodnej", dzięki czemu ciasto nie tylko nie opadnie, ale również zachowa wilgotność.

Co oczywiste, upieczenie ciasta bez odpowiedniej receptury jest wyjątkowo trudne, dlatego warto sięgnąć po sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Spośród ich różnorodnych propozycji wybraliśmy kilka najciekawszych, dzięki którym bez trudu przygotujecie perfekcyjny sernik na Wielkanoc i nie tylko.

 

1. Sernik królewski

Fot. Dragonik7 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Sernik tradycyjny

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Sernik wiedeński

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Sernik pomarańczowy

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sernik różany

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Sernik "Obłoczek"

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Sernik "Słodki tercet"

Fot. Futka Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Sernik z chałwą

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Sernik tiramisu

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Sernik cytrynowo-czekoladowy

Fot. Mariola1903 Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4249

30 min
5
Przekąski Paluszki serowe

Paluszki serowe to hit każdej imprezy. Zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem...

Odsłon: 966

15 min
6
Sałatki Sałatka z buraczków i marchewki

Sałatka z buraczków i marchewki to idealny dodatek do obiadu i kolacji na cie...

Odsłon: 2218

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0