Serniczki prosto z pasieki Barbary - przepis z "Bake Off..."

W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Basia zaprezentowała jurorom przepis na sernik z miodem.

Spód (placek miodowy z orzechami)

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu rzepakowego
  • 100 g orzechów (laskowe, włoskie)
  • 3 łyżki roztopionego masła

 

Masa miodowo-serowa

  • 500 g tłustego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu rzepakowego
  • 100 g rozpuszczonej białej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżka miodu malinowego

 

Krem do dekoracji

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki miodu malinowego

 

Konfitura z fig

  • 5 fig
  • 1 łyżka cukru
  • sok z jednej cytryny
  • opcjonalnie miód malinowy

 

Dekoracja z czekolady w kształcie plastrów miodu

  • 200 g białej czekolady
  • żółty barwnik do tłustych mas

 

Spód (placek miodowy z orzechami)
Mąkę, masło, cukier i miód połączyć. Wyrobić ciasto (ma przypominać ciasto kruche). Ułożyć w blaszce i piec do zarumienienia w temperaturze 180°C. Orzechy zmielić, rozpuścić masło i skruszyć upieczone ciasto. Wymieszać i wyłożyć spód foremek. Schłodzić.

Masa miodowo-serowa
Zmielić twaróg. Połączyć go z mascarpone i miksować z mąką przez około 2 minuty. Dodać miód oraz czekoladę i miksować na wolnych obrotach. Jajka dodawać jedno po drugim. Gotową masę przelać do foremek ze spodem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez godzinę.

Krem do dekoracji
Serek mascarpone zmiksować z miodem.

Konfitura z fig
Figi pokroić i podsmażyć z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy konfitura zgęstnieje, wymieszać ją z kremem do dekoracji. Przygotować rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką i udekorować przestudzone serniczki. Dodatkowo można polać je miodem malinowym.

Dekoracja z czekolady w kształcie plastrów miodu
Czekoladę zatemperować i dodać żółty barwnik.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Desery Tarta sernikowa

Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą. To jest p...

Odsłon: 97

60 min
4
60 min
3

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4