Ewa_Gotuje

Ser kozi - zdrowy i smaczny

Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. Ser kozi z pewnością należy do tego grona.

Fot. 123RF/Picsel

Jeżeli lubicie charakterystyczny smak koziego sera, mamy dla was bardzo dobrą wiadomość - produkt ten jest wyjątkowo zdrowy i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ser kozi zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego wapnia oraz potas i fosfor. Warto go jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które wspierają układ krążenia, ułatwiają koncentrację oraz spowalniają procesy starzenia się komórek ciała.

Dla kogo ser kozi?

Często można usłyszeć, iż osoby starsze lub dzieci nie powinny spożywać pewnych rodzajów sera. W przypadku sera koziego zasada ta nie sprawdza się. Ten rodzaj nabiału zawiera mniej laktozy i kazeiny niż produkty przygotowywane na bazie mleka krowiego. Z tego względu są zdecydowanie łatwiej przyswajalne i zdecydowanie rzadziej uczulają.

Naukowcom udało się udowodnić, iż dzieci spożywające mleko kozie rzadziej chorują, mają mocniejszy układ kostny oraz odporność.  Ponadto, dowiedziono, że przetwory kozie pozytywnie wpływają na nas w przypadku anemii, schorzeń wątroby i nieżytów żołądka. Właśnie z tego względu możemy cieszyć się ich smakiem niemal w każdym wieku.

Reklama

Sery a odchudzanie

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Dublinie zaskoczyły niemal wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. W eksperymencie sprawdzającym wpływ spożywania nabiału na zdrowie uczestniczyło ponad 1500 osób w wieku od 18 do 90 lat.

Naukowcom udało się ustalić, iż osoby spożywające znaczne ilości nabiału (masło, jogurty, mleko, różnego rodzaju sery oraz śmietanę) są szczuplejsze, mają niższe BMI oraz rzadziej borykają się z nadciśnieniem.

Co ciekawe, badania wykazały, że osoby spożywające nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu, znacznie częściej miały problemy ze zbyt wysokim cholesterolem. Takich zmian nie odnotowano w przypadku osób decydujących się na wyroby pełnotłuste. Naukowcy są zdania, iż za sprawą specyficznego sposobu przygotowania oraz wyjątkowego zestawu składników odżywczych, tradycyjne sery nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi. Tym samym nie powinniśmy wiązać ich spożywania z występowaniem np. chorób serca.

Jak wykorzystać sery kozie?

Charakterystyczny aromat sera koziego wymaga odpowiednich dodatków, aby przygotowane przez nas danie było zrównoważone i najzwyczajniej w świecie smaczne. Możecie wykorzystać go do stworzenia eleganckiej deski serów. Idealnie sprawdzi się również jako składnik sałatek i lekkich przekąsek na ciepło. Będzie również ciekawym dodatkiem do zup i sosów.

Jeśli nie macie pomysłu na to, w jaki sposób można włączyć ser kozi do codziennego jadłospisu, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że nie pożałujecie.

 

1. Pasta śniadaniowa z koziego sera

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Gruszki zapiekane z kozim serem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Terrina z kozim serem

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Pieczone figi z kozim serem

Fot. AvaGardner na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Sałatka z kozim serem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Omlet francuski

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Risotto z kozim serem i gruszką

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Smażone pieczarki z kozim serem

Fot. Rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Carpaccio z buraków

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Mini-pizze z ciasta francuskiego

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Pierogi z kozim serem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Dania główne Wątróbka po berlińsku

Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...

Odsłon: 1205

30 min
3
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze przepisy na marynaty do różnych rodzajów mięs. Propozycje na grilla

Idealne mięso na grilla musi być soczyste, aromatyczne i miękkie. Niezależnie od tego, czy planujemy przygotować karkówkę, piersi z kurczaka, czy ż...

2
Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0