Sekret udanej panierki

Chrupiąca i złocista – takimi przymiotnikami określilibyśmy idealną panierkę. Ten niepozorny dodatek sprawia, że nasze dania są o wiele smaczniejsze i atrakcyjniejsze z wyglądu. Jak zrobić ją w odpowiedni sposób?

Sekret udanej panierki

Fot. 123RF/Picsel

Oprócz dobrej jakości mięsa kluczową rolę podczas przygotowania kotletów odgrywa panierka. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej niedzielnego obiadu. Jest odpowiedzialna nie tylko za smak, ale również za odpowiednią chrupkość i wygląd potrawy. Podczas jej przyrządzania warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów:

Oryginalne dodatki

Po porcjowaniu mięsa rozbiciu go na kawałki i osuszeniu z nadmiaru wody można zabrać się za panierowanie.

W pierwszej kolejności warto przygotować naczynia, w których umieścicie poszczególne składniki waszej panierki. Do najbardziej popularnych należą: mąka, bułka tarta oraz jajka. Nie są to jednak jedyne produkty służące do przyrządzenia smacznych i chrupiących kotletów. Bułkę tartą można zastąpić takimi dodatkami jak: płatki kukurydziane, otręby, płatki owsiane, a nawet kaszą czy pestkami dyni lub słonecznika. Równie dobra, ale i kaloryczna będzie panierka wykonana z pokruszonych chipsów z dodatkiem sera. To jakie produkty wybierzecie, zależy wyłącznie od waszych preferencji.

Najważniejsze zasady

Oprócz doboru odpowiednich składników liczy się także sposób wykonania panierki. Chcąc uzyskać odpowiednią chrupkość, należy zwrócić uwagę na ważne aspekty tj.: grubość, poziom nagrzania patelni bądź piekarnika oraz czas jej wykonania. Najlepsza w smaku będzie ta, przygotowania tuż przed smażeniem lub pieczeniem. Zrobiona z wyprzedzeniem może rozmięknąć i odklejać się od mięsa. Jeśli zależy wam na uzyskaniu lepszego efektu, czynność panierowania możecie powtórzyć kilka razy. Taki zabieg sprawi, że posiłek będzie jeszcze smaczniejszy. Podczas obtaczania najlepiej rozdzielić pracę w taki sposób, aby jedną ręką maczać mięso w jajku a drugą w suchych składnikach. Dzięki temu kotlet będzie równo pokryty z każdej strony, a wasze dłonie zostaną czyste.

Sprawdzone przepisy

Po zapoznaniu się z najważniejszymi zasadami dotyczącymi przygotowania panierki możecie zabrać się do pracy. Jeśli znudziła wam się tradycyjny sposób przyrządzania kotletów lub chcecie zaskoczyć swoich bliskich niecodziennym smakiem, skorzystajcie z oryginalnych pomysłów naszych użytkowników:

 

1. Pierś z kurczaka w otrębowej panierce

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

2. Kura w zielonej panierce

Fot. Bellamozzarella na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

3. Musztardowe schabowe w panierce z chleba razowego

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Reklama

 

4. Sznycle z indyka w panierce z mąki ryżowej

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

5. Kotlet schabowy w orzechowej panierce

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

6. Kotlety w panierce z curry

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

7. Sznycel indyczy w amarantusowej panierce

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

8. Panierka z płatków kukurydzianych

Fot. Amidalla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

9. Pierś z kurczaka w panierce z krakersów

Fot. Moniia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

10. Kurczak z ziemniaczano-chipsowej panierce

Fot. Codziennik_kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.