Ewa_Gotuje

Sałatka jarzynowa - ukochana przekąska Polaków

W Polsce każdy wie, co kryje się pod słowami “sałatka jarzynowa”. To po prostu mix gotowanych, pokrojonych w kostkę warzyw i sporej ilości majonezu. Oczywiście różnorodnych wariacji na temat sałatki jarzynowej nie brakuje. Poznajcie je, podobnie jak wiele ciekawostek na temat tej tradycyjnej, polskiej przekąski.

Fot. 123RF/Picsel

Sałatka jarzynowa gości chyba na każdym polskim stole nie tylko podczas świątecznych przyjęć. Uwielbiamy przygotowywać ją na co dzień. Jest pyszna, sycąca, pasuje do wielu dań, a najlepiej smakuje po prostu samodzielnie, ew. z pajdą chleba z wędliną. Od razu ślinka cieknie. Ile kalorii ma sałatka jarzynowa? Czy znasz jej historię? Czy wiesz, z czego składa się sałatka jarzynowa Magdy Gessler? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań na ten temat. Miłej lektury!

Sałatka jarzynowa na... Wikipedii!

Czy wiesz, że sałatka jarzynowa jest tak popularnym daniem, że znalazła się nawet na Wikipedii? Nas to wcale nie dziwi. W końcu to kluczowa przekąska nie tylko na świąteczny stół. Zwana jest także czasem sałatką warzywną albo sałatką majonezową (wiadomo z jakiego powodu). My jednak będziemy trzymać się podstawowego, najbardziej popularnego określenia. Podstawą sałatki jarzynowej są gotowane warzywa. Są to przede wszystkim: marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki. Oczywiście to nie wszystko. Dobrego smaku i aromatu dodają także ogórki kiszone, jabłko i ugotowane na twardo jajka. Do tego przyprawy (głównie pieprz i sól) i naprawdę sporo majonezu. Oczywiście co dom, to inna sałatka jarzynowa. Niektórzy nie dodają do niej jabłka, a niektórzy ogórków kiszonych (albo np. zastępują je ogórkami konserwowymi).

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Historia sałatki jarzynowej

Czy znasz historię sałatki jarzynowej? Wikipedia podaje nam, że pierwowzorem jednej z naszych ulubionych przekąsek była francuska sałatka "macedoine" znana w XVII wieku. Był to mix pokrojonych w kostkę jarzyn i owoców. Henryk Babiński pisał o niej w swoim dziele pt.: "Gastronoie pratique", gdzie wymieniał takie składniki jak rzepa, zielona fasola, kalafior czy ziemniaki. Oczywiście sałatka ciągle ewoluowała. Gdy trafiła do Polski, zaczęła być jeszcze bardziej urozmaicana. Wzbogacono ją o marchewkę, seler, kalarepę, rzepę czy zielony groszek. Podobno po 1945 roku sałatka jarzynowa składała się przede wszystkim z korzeniowych warzyw.

Oczywiście teorii na temat powstania jarzynowej sałatki jest znacznie więcej. Mogła ona pochodzić też z Rosji, gdzie jej autorem został Lucien Olivier - właściciel restauracji Hermitage w Moskwie. Podobno do swojego słynnego dania dodawał ozory, kapary, pikle i sos o nieznanym składzie. Pod koniec XIX wieku sałatkę zaczęła "wywozić" rosyjska emigracja. Zmieniała się w zależności od kraju. U nas przekształcono ją właśnie w taki sposób, tj. dodając przede wszystkim jarzyny korzeniowe.

Sałatka jarzynowa - przepis tradycyjny

Gdyby spytać polską gospodynię, jaki jest przepis na sałatkę jarzynową, to zapewne ciężko byłoby jej dokładnie odpowiedzieć. Każda pani domu przygotowuje bowiem tę przekąskę "na oko". Sałatka zawsze wychodzi idealnie! Zdajemy sobie jednak sprawę, że nie każdy ma doświadczenie i intuicję w kuchni, zatem publikujemy podstawowy przepis na ten rarytas. Proporcje i dodatki można zmieniać. Radzimy to jednak zrobić po jakimś czasie. Najpierw warto przygotować tradycyjną sałatkę, którą w mig spałaszują wszyscy domownicy (dlatego radzimy od razu przygotować z dwóch porcji).

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki korzeń
  • 1 mały korzeń selera
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 jajka
  • 6 łyżek ulubionego majonezu (radzimy zrobić samodzielnie, przepisy na pyszny, domowy majonez znajdziecie na portalu Smaker.pl)
  • Sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

1. Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Nie obieraj ich. Umieść w garnku, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Uważaj jednak, by ich nie rozgotować, wówczas będą rozpadać się w sałatce.

2. Koniecznie wystudź warzywa. Następnie obierz je ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

3. Jajka ugotuj na twardo i drobniutko pokrój. Dodaj do warzyw.

4. Cebulę drobno posiekaj, podobnie jak jabłko (obrane ze skórki) i ogórki kiszone (możesz je również obrać ze skórki).

5. Dodaj majonez i przyprawy (lepiej mniej niż więcej, potem posmakujesz i bardziej doprawisz).

Ile kalorii ma sałatka jarzynowa w takiej tradycyjnej wersji? Oczywiście wiele zależy od dokładnej proporcji składników, ilości majonezu itd. Natomiast jest to ok. 150 kilokalorii w 100 g.

Jak udekorować sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa bardzo często gości na polskich stołach podczas przyjęć. Trudno wyobrazić sobie tradycyjne imieniny bez tego przysmaku. W końcu doskonale pasuje do mięs, a i wegetarianie ją kochają (zresztą łatwo można zrobić też wersję wegańską - wystarczy majonez tradycyjny zastąpić tym wegańskim). Rarytas ten musi pięknie prezentować się na stole zachęcając gości do jedzenia. Dlatego podpowiadamy też jak udekorować sałatkę jarzynową. Na pewno sprawdzi się zwykła natka pietruszki. Wystarczy nałożyć kilka listków na miseczkę z sałatką.

Sprawdź inne sposoby:

1. Ozdobne sałaty - wyłóż ładnie na sałatkę fragment ozdobnej sałaty - prosty, szybki i bardzo efektowny sposób.

2. Różyczki z pomidora - brzmi skomplikowanie? Tymczasem taka forma dekoracji wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Obierz pomidora, a obierki okręć wokół palca (w miarę luźno). Puść i właściwie gotowe. Tak samo możesz zrobić kwiatki z marchewki czy ogórka. Jeżeli masz sporo czasu i cierpliwości, możesz zrobić wielokolorowy bukiet. Ten sprawdzi się na dużej ilości sałatki.

3. Liście bazylii - wydaje ci się, że to "nowoczesne" zioło niekoniecznie pasuje do tradycyjnej sałatki? Nic bardziej mylnego! Liście bazyli pięknie wyglądają i cudownie pachną. Oderwij gałązkę z liśćmi i "wbij" w sałatkę - będzie pysznie!

4. Czarnuszka - czarne nasiona czarnuszki na jasnej sałatce będą wyglądały prosto, a efektownie. Goście na pewno zwrócą uwagę na taką dekorację.

Zobacz: Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler

Jak wygląda przepis na sałatkę jarzynową wg Magdy Gessler? Sprawdź.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 3 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 2 jajka na twardo
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 ziemniaki
  • Pieprz, sól

 

Składniki na sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • Trochę kwaśnej śmietany
  • Trochę soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu

 

Wykonanie:

1. Warzywa korzenne ugotuj, ostudź, obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do miski.

2. Jabłko i ogórki pokrój w kostkę (wcześniej obierz). Dodaj do miski.

3. Składniki na sos wymieszaj (czosnek przepuść przez praskę). Dodaj do warzyw. Przypraw. Wymieszaj. Zajadaj!

Sałatka jarzynowa - przepisy , które pokochasz

Szukasz sprawdzonych przepisów na sałatki jarzynowe? Sprawdź różne wariacje. Wszystkie znajdziesz na naszym portalu kulinarnym Smaker. Bądź pewien, że na pewno uda ci się każda sałatka jarzynowa! Przepisy te są proste i zawsze się udają. Szczególnie polecamy ci dwa, ale sięgnij po więcej:

1. Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Przepis na sałatkę jarzynową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Jak zrobić sałatkę jarzynową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Sałatka jarzynowa "Bratki"

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa "Bratki" / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Dania główne Wątróbka po berlińsku

Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...

Odsłon: 1218

30 min
3
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze przepisy na marynaty do różnych rodzajów mięs. Propozycje na grilla

Idealne mięso na grilla musi być soczyste, aromatyczne i miękkie. Niezależnie od tego, czy planujemy przygotować karkówkę, piersi z kurczaka, czy ż...

2
Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0