Sałatka gyros – jak zrobić ten imprezowy hit?

Sałatka gyros to jedno z dań, bez których nie może się obejść żadna impreza rodzinna czy święta. Uwielbiana przez młodszych i starszych, łączy w sobie delikatne i ostre smaki, ale przede wszystkim jest niezwykle prosta do przygotowania. Wystarczy chwila, by stworzyć idealną warstwową sałatkę gyros.

Sałatka gyros – jak zrobić ten imprezowy hit?

Fot. 123RF/Picsel

Do przygotowania tego imprezowego hitu potrzebujecie kilku składników. Istnieje wiele różnych przepisów na sałatkę gyros, jednak pewne produkty pozostają niezmienne. Wśród nich znajduje się mięso, kapusta pekińska, korniszony, czerwona cebula, kukurydza konserwowa oraz majonez i ketchup.

Reklama

Sałatka gyros - warstwowy hit imprezowy

Siłą gyrosa jest nie tylko jej skład, ale także wykonanie. O czym mowa? Oczywiście o nieodłącznych warstwach tej sałatki. Idealnie wykonany gyros będzie posiadał wyraźnie zaznaczone poziomy, które przenikną się dopiero w momencie nakładania sałatki. Jak zrobić taki gyros?

Warstwowy hit imprezowy nie jest trudny do wykonania, jednak wymaga wysokiego naczynia - na przykład dużej, przezroczystej miski. Dzięki temu sałatka będzie pięknie prezentować się na stole.

Sałatka kebabowa gyros - jak usmażyć mięso?

Nie da się ukryć, że sałatka kebabowa gyros ma niejedno imię. W każdym domu przygotowuje się ją trochę inaczej. Jednak w większości wersji powtarza się kilka konkretnych składników.

Podstawowym elementem sałatki jest mięso - najczęściej z kurczaka, czasem także z indyka. Istotne jest, by było delikatne i wilgotne, dobrze usmażone i aromatyczne. To zyskacie dzięki przyprawie gyros, którą z łatwością znajdziecie w każdym sklepie. Przyprawę do gyrosa możecie jednak przygotować także samodzielnie.

Jak usmażyć mięso do sałatki? Pokrójcie je w kostkę (około centymetra na centymetr), a następnie obtoczcie w przyprawie. Ilość mięsa to kwestia całkowicie indywidualna, jednak pamiętajcie, że to właśnie ono nadaje ostrego smaku całej sałatce. Przyprawionego kurczaka lub indyka należy dobrze usmażyć.

Istnieje także inny sposób smażenia kurczaka, który może sprawić, że będzie on bardziej wilgotny. Na patelnię wrzućcie nieprzyprawione mięso i lekko je podsmażcie, następnie podlejcie je wodą tak, by było w niej lekko zanurzone. Dodajcie całą przyprawę gyros i mieszajcie od czasu do czasu, aż woda całkowicie wyparuje. Dzięki temu mięso będzie mięciutkie i dobrze przyprawione. Z kolei pozostałości wody z przyprawą stanowią aromatyczny sos, który także może znaleźć się w sałatce. Gotowe mięso powinno odrobinę ostygnąć. Następnie połóżcie je na samym dnie miski. Przyprawione mięso stanowi tylko jedną warstwę sałatki.

Sałatka kebabowa gyros - warzywa

Warzywa w sałatce gyros to prawdziwa bomba. Dodają chrupkości, świeżości oraz kwaskowatości i słodyczy. Dzięki temu właśnie sałatka kebabowa gyros jest tak lubiana przez wszystkich - każdy możliwy smak i tekstura się tu znajdą.

Głównym warzywem znajdującym się w sałatce jest kapusta pekińska. Konieczne jest posiekanie jej drobno, by móc poukładać ją na kilku piętrach sałatki. W przepisie powinien znaleźć się także ogórek konserwowy lub pikle, drobno pokrojone w kostkę, a także czerwona cebula i puszka kukurydzy konserwowej. Oczywiście w sezonie kukurydzę konserwową można zamienić na świeżą. Jak poukładać te pyszności w sałatce?

Pierwszą warstwą - jak już wspominaliśmy - jest mięso. Na nim najczęściej rozsmarowuje się warstwę ketchupu, jednak jeśli nie jesteście zwolennikami tego typu dodatków, możecie je sobie odpuścić. To samo dotyczy majonezu, który możecie zastąpić na przykład czosnkowym sosem jogurtowym.

Następna warstwa to pokrojone korniszony, które nadają sałatce chrupkości i lekko słodko-kwaśnego smaku. Ułóżcie grubą warstwę ogórków, by były widoczne jako oddzielna warstwa. Teraz przyszedł czas na kapustę pekińską. Na niej należy położyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Jeśli korzystacie z majonezu lub sosu jogurtowego, teraz nadszedł czas, by nałożyć go na cebulę. Odrobinę złagodzi on jej smak.

Kolejna warstwa to kukurydza konserwowa. Jedna puszka w zupełności wystarczy na całą sałatkę. To już prawie koniec - teraz wystarczy położyć resztę skrojonej kapusty pekińskiej. Niektórzy przykrywają ją jeszcze warstwą majonezu lub sosu, jednak nie jest to konieczne. Sama kapusta, bez żadnych dodatków, doskonale się broni.

Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!

Sałatka gyros - warstwy to kwestia interpretacji

Jeśli nie przepadacie za majonezem lub wolicie wykonać lżejszą wersję tej sałatki, możecie swobodnie udoskonalać ją i dostosowywać do swoich potrzeb. Nikt nie powiedział, że sałatka gyros (warstwy i użyte warzywa) nie może ulegać zmianom. Ważne jest, by trzymać się zasad dotyczących rozkładania warzyw na konkretnych piętrach, by warstwy były wyraźnie odznaczone.

Jeśli lubicie eksperymenty, możecie swobodnie zmieniać przepis na sałatkę gyros, dodając do niej kolejne składniki. Wśród najpopularniejszych z nich znaleźć można paprykę, a nawet pokrojony w plastry por. Całkowicie to rozumiemy - te warzywa także idealnie pasują do sałatki gyros.

Wspominaliśmy także o możliwości zmiany majonezu na przykład na sos jogurtowy z czosnkiem. Jego wykonanie jest bajecznie proste, a z pewnością urozmaici smak sałatki, dodając odrobinę pikanterii do całego przepisu.

Sałatka gyros powinna „przegryźć się" w lodówce przez noc. Wtedy smakuje najlepiej. Możecie podawać ją już następnego dnia - Wasi goście z pewnością będą zachwyceni jej smakiem.

Sałatka gyros - przepisy dla każdego

Nie da się ukryć, że sałatce gyros daleko od przepisu wegetariańskiego lub wegańskiego. Jednak w dzisiejszych czasach nic nie stoi na przeszkodzie, by w łatwy sposób wymienić kurczaka lub indyka na jakiś wegański zastępnik.

Z jakim dodatkiem powinna być wegańska sałatka gyros? Przepisy możemy dowolnie zmieniać, jednak z tym zadaniem idealnie poradzi sobie tofu, które można przygotować tak samo, jak mięso. Wystarczy zamarynować je w stworzonej z przyprawy gyros marynacie. Potrzebujecie do tego oliwy i przyprawy. Marynujcie tofu przez całą noc, by dobrze przeszło tym wyrazistym smakiem. Następnie możecie smażyć je na patelni bądź na głębokim tłuszczu, by było chrupkie.

Jeśli nie chcecie używać tofu, mięso może zostać zastąpione także przez seitan lub tempeh. A co z majonezem? Oczywiście możecie użyć wegańskiego zastępnika lub samodzielnie zrobić sos czosnkowy na bazie jogurtu wegańskiego. Taka sałatka będzie równie pyszna, co jej mięsny pierwowzór.

Jeśli niebawem planujecie urządzić rodzinną imprezę, bądź po prostu chcecie zaprosić do siebie znajomych, koniecznie przygotujcie sałatkę gyros, która skradnie serca wszystkich gości. Jak widać, można zrobić ją na wiele różnych sposobów, by sprostać różnym potrzebom. Zarówno mięsna, jak i bezmięsna wersja na pewno okażą się prawdziwym hitem. Pamiętajcie, że jedna sałatka to stanowczo za mało.

Przygotowaliśmy dla was kolejne pomysły na imprezowe dania. Koniecznie sprawdźcie, dlaczego warto je przyrządzić.

1. Sałatka gyros

Sałatka gyros

Fot. domcia987 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sałatka gyros

Fot. ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Makaronowa sałatka gyros

Fot. kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Sałatka gyros mieszana z sosem czosnkowym

Fot. kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sałatka gyros

Fot. Justysia24 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Warstwowa sałatka gyros

Fot. patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Sałatka gyros z sałatą lodową

Fot. tasty-and-fit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!