Rzepa - niedoceniany skarb

Rzepa jest smaczna i wyjątkowo zdrowa. Niestety, rzadko pojawia się na naszych stołach. Najwyższy czas to zmienić!

Fot. 123RF/Picsel

Rzepa jest źródłem wielu naturalnych cukrów, enzymów, witamin oraz minerałów. Zawiera cynk, fosfor, magnez, potas, wapń a także żelazo, fluor, mangan i siarkę. Do tego posiada związki o działaniu antybiotykowym i odkażającym.

Warto wiedzieć, że jedząc rzepę, dostarczamy do organizmu cenną witaminę C oraz B1, B2 a także B3. Można więc śmiało stwierdzić, że jest świetnym uzupełnieniem diety, szczególnie teraz, w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę.

Wyciąg z rzepy odkaża układ pokarmowy. Jest skuteczny w leczeniu zaparć, posiada silne działanie moczopędne oraz odtruwające. Dodatkowo polepsza perystaltykę jelit, co pomaga usunąć nadmierną ilość gazów z organizmu.

Sprawdza się także przy leczeniu kaszlu, kamicy moczowej oraz anemii. Poprzez właściwości detoksykacyjne, wpływa na funkcjonowanie wątroby. Ułatwia jej regenerację oraz zwiększa wydzielanie żółci.

Wysoka zawartość potasu w rzepie, pomaga utrzymać w ryzach poziom ciśnienia krwi. Poprzez blokowanie uszkodzeń krwinek czerwonych oraz zwiększenie dopływu tlenu do krwi, pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy a także może stanowić uzupełnienie leczenia żółtaczki.

Rzepę można wykorzystać jako składnik sałatek, surówek lub nawet w kompozycji ze słodkimi owocami jak jabłka. Nadaje się do pieczenia, gotowania, faszerowania jak również do puree. Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów z tym warzywem w roli głównej, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Pasta kanapkowa z rzepą

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Kiszona rzepa po koreańsku

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Surówka z czarnej rzepy

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Zupa-krem z rzepy

Fot. Kucharka-amatorka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Surówka z białej rzepy i ogórka

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Surówka z kapusty pekińskiej i czarnej rzepy

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Sałatka z czarną rzepą

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pikle z marchewki i białej rzepy

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Surówka z czarnej rzepy

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Pikle z białej rzepy po koreańsku

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Sprawdź najnowsze promocje i korzystaj z listy zakupowej ding.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 152

15 min
4
Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 77

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2