Ryż na osiem sposobów

Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany.

Fot. 123RF/Picsel

Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych.

Istotny składnik diety

Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla osób odchudzających się. Porcja 100 g ugotowanego ryżu, to około 93-112 kalorii. Po przyrządzeniu zwiększa on swoją objętość trzykrotnie, dzięki czemu na długo czujemy się syci i rzadziej sięgamy po przekąski. Ryż bogaty jest w błonnik, który poprawia trawienie i pozwala pozbyć się złogów pokarmowych, co zapobiega miażdżycy.

Ryż ma zbawienny wpływ na ciśnienie, obniża cholesterol oraz chroni przed cukrzycą. Łagodzi stres, chroni przed nowotworami, otyłością oraz osteoporozą. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Oprócz właściwości odchudzających, posiada także dużą ilość białka, które jest zbliżone składem do aminokwasów z grupy B. Odpowiadają one za równowagę psychiczną oraz chronią przed nowotworami. Ponadto, w porcji ryżu możemy znaleźć witaminy K, E, wapń, żelazo, potas oraz magnez, które wpływają na nasz układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko przeziębień, wzmacniają kości oraz chronią przed działaniem wolnych rodników

Coraz popularniejszy staje się olej ryżowy. Jest on pozyskiwany z otrębów ryżowych. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega - 3 i 6, które wpływają na zmniejszenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Olej pozyskiwany z ryżu ma duże stężenie witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Powstrzymuje działanie wolnych rodników oraz wygładza cerę i opóźnia procesy starzenia.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Czy powinniśmy gotować ryż w woreczkach?

Substancją, która w ostatnich latach wzbudza ogromne kontrowersje jest Bisfenol A (w skrócie BPA). Substancja ta jest stosowana przy produkcji różnego rodzaju tworzyw sztucznych, w tym także podczas wyrobu opakowań na żywność. Znajdziemy ją między innymi w foliowych woreczkach, służących do gotowania ryżu oraz kasz. Niestety, pod wpływem wysokiej temperatury, bisfenol zawarty w opakowaniu, zaczyna przenikać do żywności, a tym samym do naszego organizmu.

W jaki sposób bisfenol wpływa na nasze zdrowie? Jako główny efekt jego działania naukowcy wskazują zakłócenia w metabolizmie, co może bezpośrednio prowadzić do otyłości. Udowodniono również, iż BPA może wyjątkowo szkodzić dzieciom, powodując nadpobudliwość oraz uszkodzenia mózgu. W związku z tym szczególnie zaleca się aby unikały go kobiety w ciąży. Z kolei u mężczyzn, związek ten może odpowiadać za obniżenie poziom u testosteronu. Co więcej, bisfenolowi przypisuje się również działanie rakotwórcze, a zwłaszcza zwiększone ryzyko zachorowania na raka prostaty oraz piersi.

Jak zaserwować ryż?

Korzyści płynących ze spożywania ryżu jest co nie miara. Warto jednak zastanowić się, w jaki sposób przygotować go, aby nam się nie znudził. W tym wypadku z pomocą przyjdą nas użytkownicy - oto niektóre z ich propozycji na pyszne dania z ryżem w roli głównej.

1. Ryż smażony z kapustą

Fot. Gregorhspeed z Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Każdy z nas kojarzy smak młodej, zasmażanej kapusty, przygotowanej przez babcię. A co powiecie na połączenie tego warzywa z ryżem? To lekkie i smaczne danie, sprawdzi się zarówno jako samodzielna przystawka, jak dodatek do dań głównych. I co najważniejsze: na przygotowanie całości wystarczy zaledwie trzydzieści minut.

2. Sushi

Fot. Mimiwiki z Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Orientalne przekąski to coś, czego każdy potrzebuje od czasu do czasu. Zazwyczaj wybieramy prostsze rozwiązanie i kupujemy gotowe produkty, ale warto pokusić sie o ich samodzilene wykonanie. Przepis jest prosty, szybki, a do jego przygotowania potrzebujemy jedynie czterech składników. Nic tylko spróbować!

3. Ryż po meksykańsku

Fot. Kawa-z-mlekiem z Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Meksykańskie jedzenie cieszy sie naprawdę ogromna popularnością w Polsce. Jednak co powiecie na to, aby zamiast kolejny raz jeść na mieście, przygotowac je w domu? Poczujecie się jak w najlepszej, meksykańskiej restauracji.

4. Kurczak słodko-ostry

Fot. ErJot naSmaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Takie dania momentalnie poprawiają humor. Ryż w towarzystwie ostrych przypraw i warzyw spowoduje, że po męczącym dniu w moment się zrelaksujesz i odprężysz.

5. Smażony ryż z kiełbasą

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Z pewnością zdażyło wam się kiedyś ugotować zbyt dużo ryżu. Jak wykorzystać go kolejnego dnia? Przygotujcie danie z przepisu naszej użytkowniczki. Jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

6. Ryż z wątróbką i warzywami

Fot. MP3-ka z Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nawet jeśli nie lubicie podrobów, powinniście się przełamać i spróbować tego dania. Ryż doskonale równoważy tu smak wątróbki, a dodatek warzyw sprawia, że całość jest pełna smaku i ciekawych aromatów.

7. Zapiekany ryż z jabłkami

Fot. Poprostupycha z Smaker.pl  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Z pewnością każdemu z nas ryż przygotowany w ten sposób kojarzy się z dzieciństwem. Wystarczy jedna porcja, aby wybrać się w sentymentalną podróż. Deser ten jest nie tylko smaczny, ale także dość tani i niezwykle prosty w wykonaniu. Nic tylko zabierać się do roboty.

8. Tajski, kokosowy ryż

Fot. TunaCooking z Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ryż w słodkiej wersji to niemal idealny deser. Jeśli do tej pory nie próbowaliście go w takim wydaniu, musicie czym prędzej nadrobić zaległości. Przekonacie się, że wystarczy zaledwie kilka łatwo dostepnych składników, aby podbić serca domowników.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4