Rozsmakuj się w arbuzach

Kiedy temperatury zaczynają oscylować w okolicach 30 stopni, w naszych sklepach pojawiają się pyszne arbuzy, które warto jeść nie tylko na surowo.

Rozsmakuj się w arbuzach

Fot. 123RF/Picsel

Czy jest drugi taki owoc, który w upalne dni równie dobrze gasi pragnienie, co arbuz? Ten wywodzący się z Afryki z owoc z rodziny dyniowatych, nazywany bywa kawonem lub „napojem pustyni". Istnieje około 1200 odmian arbuza o różnych kształtach i kolorach, które uprawia się aż w 96 krajach świata.

Czy arbuzy są zdrowe?

Arbuz zawiera dużo więcej likopenu niż surowe pomidory. W około szklance arbuza jest półtorej raza więcej tego antyoksydantu niż w dużym pomidorze. Pamiętajmy, że likopen to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, tym samym opóźniając procesy starzenia się organizmu i zapobiegając rakowi.

Warto również wiedzieć, żehiszpańscy naukowcy w periodyku naukowym "Journal of Agricultural and Food Chemistry" w swoich badaniach wykryli, że sok z arbuza zmniejsza ból mięśni po zbyt forsownych ćwiczeniach. Badaniu zostali poddani sportowcy. Naukowcy podejrzewają, że korzystne działanie arbuza wynika z zawartości aminokwasu o nazwie cytrulina.

Dostarczenie do organizmu przeciwutleniaczy pomaga obniżyć ciśnienie w żyłach i tętnicach oraz hamuje powstawanie w naczyniach krwionośnych wolnych rodników. Sięganie po soczystego arbuza również służy urodzie, ponieważ antyoksydanty opóźniają proces starzenia się skóry.

Z pestkami czy bez?

Chociaż niewiele osób o tym wie, zaleca się spożywanie arbuza wraz z pestkami. Jak się okazuje, to samo zdrowie. W niewielkich pestkach arbuza znajdziemy dużą ilość białka, witamin z grupy B i minerałów. Mają również działanie antygrzybiczne oraz antybakteryjne. W przewodzie pokarmowym zachowują się podobnie jak błonnik - stymulują jego pracę.

Reklama

Z czym łączyć arbuza?

Słodki, soczysty arbuz samodzielnie smakuje wyśmienicie. Jednakże doskonale nadaje się do wielu dań. Z dodatkiem arbuza można przygotować zielone sałatki lub owocowe chłodniki. Dobrze komponuje się z serami, wędlinami i owocami morza.

Arbuzy wykorzystuje się również do przygotowania lemoniad, koktajli, sorbetów oraz pączy. Sięgając po inne sezonowe owoce, można przygotować z użyciem arbuza owocowe sałatki lub kolorowe szaszłyki. Aby mieć pewność, że dany owoc jest dostatecznie dojrzały, należy go dokładnie ostukać. Głuchy dźwięk wydobywający się z owocu oznacza, że jest dojrzały i nadaje się do spożycia. Jeśli zdarzy się, że arbuz nie zostanie zjedzony w całości w ciągu jednego dnia, należy pamiętać aby nie przechowywać go zbyt długo w lodówce, gdyż może się szybko zepsuć.

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich ciekawymi daniami z wykorzystaniem arbuza, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

1. Torcik z arbuzową galaretką

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Dżem z arbuza po chorwacku

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Lemoniada z arbuza

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Sernik na zimno z orzeźwiającym arbuzem

Fot. Danutamagda-slugocka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Szybka sałatka z arbuzem

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Sorbet arbuzowy

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Arbuzowe kanapki

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Deser Danuta Kok

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Owsianka z arbuzem

Fot. Justa-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Pijany arbuz

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie