W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonałe grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy.
Fot. 123RF/Picsel
Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki.
To pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w lasach liściastych i iglastych, przy sosnach i wysokich trawach, od czerwca do października.
Te małe i niepozorne grzyby stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Co bardzo ważne, znajdziemy w nich również całkiem sporo substancji odżywczych, w tym wapń, fluor, jod, potas oraz witaminy B1, C, PP i E.
Jak odróżnić kurki od grzybów trujących?
Kurki cenimy za wyjątkowy smak oraz niezwykle apetyczny wygląd. Niestety, dosyć łatwo pomylić je z lisówką pomarańczową, która jest zdecydowanie mniej ciekawym grzybem, gdyż zawarte w niej toksyny mogą spowodować bardzo nieprzyjemne zatrucie żołądkowe, poważne uszkodzenie wątroby, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć.
Jak je odróżnić? Zazwyczaj lisówka pomarańczowa ma znacznie bardziej intensywny i ciemniejszy kolor niż kurki. Ponadto, blaszki tego niejadalnego grzyba są węższe i gęstsze, a trzonek, w przeciwieństwie do kurki, jest cienki i dosyć długi.
Jak wykorzystać kurki?
Kurki to bardzo wdzięczny temat kuchennych eksperymentów. Możecie przygotować z nich sosy, zupy lub przetwory na zimę. Będą również fantastycznym dodatkiem do wielu dań. Jeśli nie wiecie, w jaki sposób przygotować pyszną potrawę z kurkami, koniecznie skorzystajcie ze sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kramsmakowitości na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kalina11 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Kaszotto z kurkami i szpinakiem
Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Chrupiące kopytka z kurkami
Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Chrupiące kopytka z kurkami
Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
9. Krokiety z nadzieniem drobiowym z kurkami
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
12. Krokiety z nadzieniem drobiowym z kurkami
Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.